Presidentti Niinistö kehui Lavrovin tavannutta Haavistoa: ”Hyvä suoritus!” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö kehui Lavrovin tavannutta Haavistoa: ”Hyvä suoritus!”

Myös asiantuntijat kehuvat Haaviston esiintymistä.

Presidentti Niinistö kommentoi Haaviston ja Lavrovin tapaamista Twitterissä.­

15.2. 14:38

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehuu ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) esiintymistä tiedotustilaisuudessa yhdessä venäläisen kollegansa kanssa. Haavisto on tavannut tänään Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Pietarissa. Ministerit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden hieman ennen kello yhtä ennen kuin siirtyivät työlounaalle.

– Ulkoministerit median edessä Pietarissa: samalla, kun Lavrov aiempaa rauhallisempi, Haavisto toi esiin kaiken oleellisen – hyvä suoritus!

Lavrov muun muassa väitti Euroopan unionin olevan syypää unionin ja Venäjän välisten suhteiden heikkenemiseen. Lavrov myös puolusti EU-diplomaattien karkottamista väittäen, että he olivat osallistuneet laittomiin mielenosoituksiin.

Haavisto totesi, että diplomaatit olivat toteuttaneet normaaleja Wienin sopimuksen mukaisia työtehtäviä. Haavisto totesi, että diplomaattien karkotus EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin vierailun aikana oli otettu unionissa raskaasti.

Kaksikko kertoi keskustelleensa myös oppositiojohtaja Aleksei Navalnyista. Haavisto toisti EU:n ja Suomen kannan olevan se, että Navalnyi pitäisi vapauttaa välittömästi.

Myös suomalaiset Venäjä-asiantuntijat kehuvat Twitterissä Haaviston esiintymistä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhasen mukaan Haavisto onnistui tiedotustilaisuudessa.

– Sekä Suomen että EU:n kannat tuotiin painokkaasti esille, muun muassa epämääräiset väitökset Ukrainasta torjuttiin ja sudenkuopat vältettiin. Samalla keskustelu pysyi kuitenkin asiallisena, Vanhanen analysoi.

Vanhanen kiinnitti myös huomiota siihen, että Haavisto kertoi keskustelleensa eurooppalaisten kollegoidensa kanssa Lavrovin tapaamisesta.

– Näiltä oli selvästi tullut selkänojaa vierailun taustalle. Kiitosta tulee varmasti eurooppalaisilta kollegoilta.

Myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari antoi kehuja Haavistolle.

– Hienoa, että UMI Haavisto alleviivasi EU:n keskeistä roolia myös Suomi-Venäjä -suhteissa heti avauspuheenvuorossaan. Myös Navalnyin tilanne mainittiin kiertelemättä, Saari twiittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?