Lavrov tylytti EU:ta voimattomaksi ja kritisoi diplomaatteja, Haavisto vastasi kova­sanaisesti – lue kaikki ulkoministerien tiedotus­tilaisuudesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lavrov tylytti EU:ta voimattomaksi ja kritisoi diplomaatteja, Haavisto vastasi kova­sanaisesti – lue kaikki ulkoministerien tiedotus­tilaisuudesta

Lavrov haukkui Euroopan unionia ja syytti sitä unionin ja Venäjän huonoista suhteista.

15.2. 9:27 | Päivitetty 15.2. 16:33

Pietarissa vierailevan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Suomi ja EU tuomitsevat Aleksei Navalnyin vangitsemisen. Haavisto nosti jo alkupuheenvuorossaan esille EU:n huolen Navalnyin myrkytyksestä ja vangitsemisesta sekä mielenosoittajien kohtelusta Venäjällä.

  • IS seurasi ulkoministerien tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Seurannan näet tämän artikkelin alta.

  • Yllä olevalla videolla Pekka Haaviston puheenvuoro tiedotustilaisuuden aluksi.

Ulkoministeri Sergei Lavrovin tavanneen Haaviston mukaan Venäjän ja EU:n suhteet ovat nyt vaikeassa vaiheessa. Haavisto muistutti EU:n olevan Venäjälle sekä luotettava kumppani että myös sen suurin kauppakumppani, joten hyvät suhteet olisivat kaikkien osapuolten edun mukaista.

Lavrov puolestaan ryöpytti ministerin yhteisessä tiedotustilaisuudessa EU:ta ja unionin ulkopolitiikan korkeaa edustajaa Josep Borrellia. Lavrovin mukaan Venäjä kyllä haluaa hyviä suhteita EU:hun, mutta EU on viime vuosina ollut katkaisemassa kaikin tavoin keskusteluyhteyttä. Käännekohta Lavrovin mukaan olivat vuoden 2014 Ukrainan tapahtumat.

Venäjää on syytetty Borrellin nöyryyttämisestä tämän äskettäisen Venäjän-vierailun yhteydessä. Jokin aika vierailun jälkeen Lavrov antoi haastattelun, jonka mukaan Venäjä on valmis katkaisemaan välinsä Euroopan unioniin, jos Venäjää vastaan asetettaisiin jälleen pakotteita, jotka vaarantavat maan talouden.

Lavrov selitti tiedotustilaisuudessa, että hänen haastatteluaan edelsivät Borrellin lausunnot, joissa Lavrovin mukaan Venäjä kuvattiin toivottomana tapauksena.

"Emme ole lähdössä Euroopasta"

Lavrov kehui, että huonoista EU-suhteista huolimatta Venäjällä on toimivat keskinäiset suhteet useimpien EU-maiden kanssa. Esimerkkinä hän mainitsi Suomen. Suomen ja Venäjän suhteet perustuvat hänen mukaansa molemminpuoliseen hyötyyn ja tasavertaisuuteen.

– Ei pidä sekoittaa Euroopan unionia ja Eurooppaa. Emme ole lähdössä Euroopasta mihinkään, Lavrov sanoi.

– Meillä on Euroopassa paljon ystäviä.

Haavisto puolestaan tähdensi, että kun puhutaan EU:n ja Venäjä suhteista, on hyvä muistuttaa, että Suomikin on osa EU:ta. Hän myös torjui Lavrovin arvostelun, joka kohdistui EU:n toimiin Ukrainan kriisissä vuonna 2014. Haavisto huomautti, että EU:n näkökulmasta tapahtumat lähtivät liikkeelle ukrainalaisten aidosta halusta muutokseen. Hän myös huomautti, että EU:n sanktiot johtuvat Krimin laittomasta liittämisestä Venäjään ja tuesta Itä-Ukrainan separatisteille.

EU otti diplomaattikarkotukset raskaasti

Lavrov puolusti kolmen EU-maista kotoisin olleen diplomaatin karkotuksia Venäjältä Borrellin vierailun aikana. Venäjän näkemyksen mukaan he osallistuivat tietoisesti mielenosoitukseen, jolle ei ollut viranomaisten lupaa.

Haavisto sanoi, että karkotukset otettiin EU:ssa hyvin raskaasti, kun Borrell vieraili samaan aikaan Moskovassa.

– Meidän ymmärtääksemme nämä diplomaatit suorittivat normaaleja, Wienin sopimuksen mukaisia tehtäviä, Haavisto huomautti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?