Näin Trump kommentoi senaatin päätöstä – syyttää demokraatteja noita­vainosta ja väläyttää poliittisia jatko­aikeitaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin Trump kommentoi senaatin päätöstä – syyttää demokraatteja noita­vainosta ja väläyttää poliittisia jatko­aikeitaan

Trumpin mukaan hänen kannattajiensa liikehdintä on vasta alkuvaiheessaan.

Senaatti äänesti Trumpille lauantaina vapauttavan tuomion. Syyllisyyteen olisi vaadittu kahden kolmasosan enemmistö.­

14.2. 1:01

Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump julkisti lauantai-iltana Suomen aikaa vastauksensa senaatin oikeudenkäynnin päätökseen.

Kannanotossaan Trump kiittelee virkasyytettä vastustaneita senaattoreita ja kongressiedustajia, jotka puolustivat hänen mukaansa rohkeasti liittovaltion perustuslakia. Kiitoksen saavat myös presidentin puolustusasianajajat.

Demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen alulle panemaa virkasyytekäsittelyä Trump luonnehtii uudeksi vaiheeksi maan historian ”suurimmassa noitavainossa”.

– Yksikään presidentti ei ole ikinä joutunut kokemaan mitään vastaavaa, ja se jatkuu, koska vastustajamme eivät voi unohtaa lähes 75 miljoonaa äänestäjää –suurin äänimäärä ikinä istuvalle presidentille – jotka juuri äänestivät meitä vain muutama lyhyt kuukausi sitten, Trump kommentoi.

Senaatti hylkäsi Trumpin virkarikossyytteen lauantaina äänin 43–57. Syyte olisi tarvinnut kahden kolmasosan tuen.

Trumpin syyllisyyden puolesta äänestivät senaatin kaikki demokraatit ja seitsemän republikaania. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä mennäkseen läpi syyte olisi tarvinnut 17 republikaanin tuen, jotta vaadittu kahden kolmasosan enemmistö olisi syntynyt.

Julkilausumassaan Trump syyttää demokraatteja oikeuden valjastamisesta poliittisen koston välineeksi. Tammikuussa virkakautensa päättänyt presidentti väittää vastustajiensa pyrkivän tukahduttamaan erilaiset mielipiteet, halventavan poliiseja sekä hyväksyvän riehuvia väkijoukkoja.

– Tulen aina puolustamaan järkkymätöntä laillisuutta, virkavallan sankareita sekä jokaisen amerikkalaisen oikeutta väitellä rauhanomaisesti ja kunniallisesti päivittäisistä asioista ilman pahantahtoisuutta ja vihaa.

– Haluan myös ilmaista kiitollisuuteni miljoonille rehellisille, ahkerasti työskenteleville, lainkuuliaisille sekä jumalaa ja maatamme rakastaville kansalaisille, jotka ovat puolustaneet näitä tärkeitä periaatteita näinä hyvin vaikeina ja haastavina aikoina.

Trump toteaa, että hänen kannattajiensa liikehdintä on vasta alkuvaiheessaan ja että tulevina kuukausina hänellä tulee olemaan rutkasti kerrottavaa.

– Meillä on niin paljon työtä edessämme, ja pian ilmestymme visiolla kirkkaammasta, säkenöivämmästä ja rajattomammasta Amerikan tulevaisuudesta. Ei ole mitään, mitä emme voisi yhdessä saavuttaa, Trump lupaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?