Venäjän viranomaiset varoittavat: Tasku­lamppujen sytyttäminen on Naton ohjastama temppu ja voidaan tulkita "joukko­mellakaksi" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän viranomaiset varoittavat: Tasku­lamppujen sytyttäminen on Naton ohjastama temppu ja voidaan tulkita "joukko­mellakaksi"

Aleksei Navalnyin tukijat suunnittelevat sunnuntaille uudenlaista protestia, jossa venäläisiä kehotetaan menemään omalle kotipihalleen ja sytyttämään puhelimensa taskulampun valo muutamaksi minuutiksi.

Idea ystävänpäivän taskulamppumielenosoitukseen lähti Aleksei Navalnyin avustajien mukaan Navalnyin oikeudenkäynnissään tekemästä sydän-kuviosta. Hänen tukijansa ovat käyttäneet kännyköiden valoja avuksi jo aiemmissa mielenosoituksissa ainakin Moskovassa ja Pietarissa.­

12.2. 17:55

Vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukijat ovat keksineet uuden pehmeän protestointitavan, jota he aikovat kokeilla sunnuntaina 14. helmikuuta ystävänpäivän kunniaksi.

Tempauksen nimeksi on annettu Rakkaus on pelkoa voimakkaampi.

– Navalnyin tiimi kehottaa kaikkien suurten venäläisten kaupunkien asukkaita tekemään sunnuntaina kello 20.00 yhden yksinkertaisen asian. Menkää talonne pihalle. Sytyttäkää puhelimenne taskulamppu, nostakaa se korkealle ilmaan ja seisokaa niin muutaman minuutin ajan, kehotti Navalnyin avustajiin kuuluva Leonid Volkov Telegramissa.

Volkov kehottaa ihmisiä ottamaan kotipihoille mukaan puhelinten lisäksi myös kynttilöitä ja tekemään valojen avulla sydämiä ystävänpäivän kunniaksi. Hänen mukaansa tempaus auttaa venäläisiä tutustumaan omiin naapureihinsa ja huomaamaan, että he eivät ole yksin huolissaan Venäjän kehityksestä.

Tempaus on ajoitettu kestämään maksimissaan 15 minuuttia, mutta sinä aikana ihmisten toivotaan lähettävän sosiaaliseen mediaan valokuvia ja videoita omalta pihaltaan, ikkunoistaan tai parvekkeiltaan.

– Tutustutte naapureihinne, jotka ovat teidän hengenheimolaisianne ja teille tulee yhdessä lämmin. Ei mitään Omonia, ei mitään pelkoa. Teistä ehkä tuntuu, että 15 minuuttia ei voi muuttaa mitään, mutta se muuttaa itse asiassa kaiken, Volkov kirjoitti.

(Alla twiitissä Volkov kutsuu ihmisiä taskulamppuprotestiin 14.2.)

Sunnuntain taskulamppu- ja pihaprotestin tavoitteena on toimia viranomaisia ovelammin ja välttää antamasta Venäjän poliisivoimille mitään tekosyitä, joilla he voisivat tulla pidättämään rauhanomaisia mielenosoittajia.

Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin jo ennakkoon ottaneet kannan, jonka mukaan taskulamppumielenosoitus voidaan tulkita laittomaksi joukkomellakaksi. Omat varoituksensa ovat antaneet ennakkoon niin Venäjän pääsyyttäjänvirasto, vakavien rikosten tutkintakomitea kuin sisäministeriökin, kertoo Kommersant.

Esimerkiksi Tomskissa Navalnyin toimistoon saapui Venäjän syyttäjänviraston edustaja ja hän varoitti aktivisteja järjestämästä protestia sunnuntaina 14. helmikuuta.

– He todellakin haluavat kieltää meitä sytyttämästä taskulamppuja meidän omilla pihoillamme ilman heidän lupaansa, Navalnyin Tomskin-toimiston väki twiittasi.

(Navalnyin Tomskin-toimiston twiitti.)

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova ilmoitti puolestaan Eho Moskvy -radion haastattelussa, että taskulamppuprotestin taustalla on Naton, Yhdysvaltain ja Euroopan unionin maiden tyypillinen ohjeistus.

– Me emme ainoastaan näe sitä, vaan me tiedämme sen, Zaharova vastasi uutistoimisto Interfaxin mukaan kysymykseen, uskooko hän todella, että Navalnyin kannattajat ovat saaneet ohjeistusta taskulamppumielenosoitukseen Natolta.

Aleksei Navalnyiä syytetään parhaillaan meneillään olevassa oikeusjutussa sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta.­

Kremlissä presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov varoitti niin ikään, että taskulamppuprotesti voidaan tulkita laittomaksi.

– Emme aio leikkiä kissa-hiiri-leikkiä kenenkään kanssa, mutta ilman muuta meidän viranomaisemme tulevat asettamaan vastuuseen mahdolliset syylliset, jotka rikkovat lakia, Peskov sanoi Novaja gazetan mukaan.

Venäjän mediaa valvova Roskomnadzor-viranomainen on vaatinut jo ainakin Openmedia-sivustoa, Meduza-sivustoa ja Omskissa toimivaa TV2-uutistoimistoa tuhoamaan sivuiltaan uutisia, joissa kerrotaan tulevasta taskulamppuprotestista.

Viranomaiset ovat myös varoittaneet, että heidän tietojensa mukaan terroristit ovat valmistelemassa iskuja lähiajan katutapahtumiin. Oletetun terrori-iskun estäminen olisi todennäköisesti yksi mahdollinen tekosyy, jolla poliisit voisivat tehdä esimerkiksi kotietsintöjä taskulamppuprotestiin osallistuvien ihmisten koteihin.

Venäjän oppositio yrittää sunnuntain kotipihaprotestilla välttää sen, että poliisi saisi tekosyitä pidättää taas tuhansia ihmisiä.­

Viranomaiset eivät ole pystyneet etukäteen yksilöimään, mitä lakipykäliä rikotaan siinä tapauksessa, jos ihmiset menevät rauhallisesti omalle kotipihalleen ja sytyttävät siellä puhelimensa valon tai taskulampun varttitunniksi.

Navalnyin tiimi ilmoitti jo aiemmin, että se ei yritä edes järjestää jokaviikkoisia mielenosoituksia esimerkiksi Valko-Venäjän tapaan.

Volkovin mukaan opposition on pyrittävä säästämään omia rivejään turhilta pidätyksiltä ja tuomioilta. Suurempaa katumielenosoitusta Navalnyin puolesta ja Putinia vastaan yritetään järjestää seuraavan kerran tiettävästi vasta keväämmällä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?