Bellingcat: Venäjän myrkky­ryhmän matkustus­tiedoista paljastui kylmäävä kuvio – oppositio­aktivistia seurattiin vuosia

Oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murzaon selviytynyt hengissä kahdesta myrkytysyrityksestä. Aleksei Navalnyin tapaan myös häntä FSB:n myrkkyryhmä seurasi pitkään.

Vladimir Kara-Murza tunnetaan Kremlin arvostelijana ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskeisen kriitikon Boris Nemtsovin entisenä avustajana. Turvallisuuspalvelu FSB:n kerrotaan seuranneen Aleksei Navalnyin ohella myös Kara-Murzaa.

11.2.2021 20:49

Bellingcat-ryhmän vapaaehtoisten tutkijoiden, venäläismedia Insiderin ja saksalaislehti Spiegelin tänään julkaisemasta selvityksestä käy ilmi, että FSB:n salainen myrkkyryhmä seurasi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin lisäksi myös kahteen kertaan myrkytettyä Vladimir Kara-Murzaa.

Kara-Murza tunnetaan Kremlin arvostelijana ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskeisen kriitikon Boris Nemtsovin entisenä avustajana. Nemtsov murhattiin vuonna 2015, ja selvityksen mukaan myrkyttäjät alkoivat seurata Kara-Murzaa vain muutama päivä ennen Nemtsovin murhaa.

Vuonna 2015 Kara-Murza sairastui äkillisesti kesken kokouksen, ja lääkärien mukaan kyse oli tuolloin myrkytyksestä. Toinen myrkytys tapahtui vuonna 2017. Kara-Murza on kertonut kärsineensä tuolloin täysin samanlaisista oireista kuin ensimmäiselläkin kerralla: oksentelusta, hikoilusta, verenpaineen äkillisestä noususta sekä tajunnanmenetyksestä. Molemmilla kerroilla hän vaipui koomaan.

Bellingcatin verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että FSB:n myrkkyryhmän jäsenten matkustustietoja seuraamalla ryhmä sai selville, että myrkyttäjät seurasivat Kara-Murzan kannoilla vuosia. FSB:n ryhmä oli esimerkiksi varjostanut Kara-Murzaa kampanjamatkalla, joka suuntautui Moskovan ulkopuolelle. Kampanjamatka päättyi alle 48 tuntia ennen kuin hän sairastui myrkystä ensimmäisen kerran.

Kara-Murza sai hoitoa hengenvaarallisiin oireisiinsa Yhdysvalloissa ja tervehdyttyään hän palasi kotimaahansa Venäjälle. Viisi kuukautta sen jälkeen myrkkyryhmä oli taas hänen perässään, Bellingcat kertoo. Toisen kerran Kara-Murza myrkytettiin 1. helmikuuta 2017.

Vuonna 2015 Vladimir Kara-Murza sairastui äkillisesti kesken kokouksen, ja lääkärien mukaan kyse oli tuolloin myrkytyksestä. Toinen myrkytys tapahtui vuonna 2017.

Venäjän viranomaiset eivät suostuneet käynnistämään tutkimusta kummastakaan myrkytyksestä, eikä vieläkään tiedetä, mitä myrkkyä Kara-Murza oli tarkalleen saanut.

Nyt julkaistun selvityksen mukaan FSB:n myrkkyryhmän jäsenen matkat menivät niin usein päällekkäin Kara-Murzan matkojen kanssa, ettei kyseessä voi olla sattuma. Ryhmä seurasi Kara-Murzaa 14 eri lennolla ja kaikkiaan seitsemään eri kohteeseen.

Tammikuussa Bellingcat kertoi, että Navalnyin myrkyttämisestä epäilty FSB:n ryhmä näyttää sekaantuneen myös kolmen muun venäläisaktivistin kuolemaan.

Venäjällä periaatteessa kenen tahansa on mahdollista ostaa varsin pienillä summilla toisten ihmisten henkilökohtaisia tietoja. Bellingcatin tutkijat saivat esimerkiksi aiemmin haltuunsa FSB-agenttien passikuvat, autojen rekisteröintitiedot ja kotiosoitteet. He saivat myös tiedot agenttien soittamista puheluista ja niiden sijaintitiedoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?