EU:n ulkopoliittinen edustaja antoi täyslaidallisen tapaamisestaan Venäjän Lavrovin kanssa – lehdistötilaisuus ”aggressiivisesti lavastettu” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

EU:n ulkopoliittinen edustaja antoi täyslaidallisen tapaamisestaan Venäjän Lavrovin kanssa – lehdistötilaisuus ”aggressiivisesti lavastettu”

Josep Borrellin antaa ymmärtää, ettei hänen Moskovan-vierailunsa ollut menestyksekäs.

EU:n Josep Borrell tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin viime perjantaina.­

7.2. 23:01

EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Josep Borrell on kirjoittanut blogissaan ”erittäin monimutkaisesta vierailustaan” Moskovaan. Borrell tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin viime perjantaina.

Borrellin mukaan vierailun tarkoituksena oli keskustella Euroopan unionin ja Venäjän ”hauraasta suhteesta,” joka on heikentynyt entisestään oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytyksen, pidätyksen ja tuomion myötä.

Borrell piti Lavrovin kanssa lehdistötilaisuuden perjantaina. Nyt Borrell kuvailee tilaisuutta ”aggressiivisesti lavastetuksi”. Hänen mukaansa tilaisuus ja se, että Venäjä karkotti kolme EU-diplomaattia hänen vierailunsa aikana, viittaavat siihen, etteivät venäläiset halua tarttua mahdollisuuteen käydä rakentavaa dialogia EU:n kanssa.

Borrell sanoo kuulleensa diplomaattien karkotuksesta sosiaalisen median välityksellä tapaamisen loppuvaiheessa. Hän sanoo pyytäneensä Lavrovia kumoamaan päätöksen, mutta turhaan.

Borrellin mukaan hän kävi Navalnyin tilanteesta varsin kiivaan keskustelun Lavrovin kanssa.

– Ajoittain keskusteluni venäläisen kollegani kanssa saavutti korkean jännitteen, kun vaadin Navalnyin välitöntä ja ehdotonta vapautusta ja hänen salamurhayrityksensä täyttä ja puolueetonta tutkintaa.

Borrellin mukaan hän otti puheeksi myös muun muassa murhatun oppositiohahmo Boris Nemtsovin ja laajemmin ihmisoikeuskysymykset, Ukrainan kysymyksen, Valko-Venäjän tilanteen, Georgian ja Vuoristo-Karabahin aluekiistat sekä Syyrian ja Libyan kriisit.

Borrell sanoo, että EU ja Venäjä tunnustavat tarpeen yhteistyölle liittyen Iranin ydinsopimukseen sekä mahdolliseen yhteistyöhön Israelin ja Palestiinan tilanteen rauhanomaisen ratkaisun tukemisessa.

Silti hän toteaa, ettei EU:lla ja Venäjällä ole tällä hetkellä paljon yhteistä.

– Tapaamiseni ministeri Lavrovin kansa ja Venäjän johdolta saamani viestit vahvistivat, että Eurooppa ja Venäjä ovat ajautumassa erilleen. Vaikuttaa siltä, että Venäjä kasvavassa määrin etäännyttää itseään Euroopasta ja näkee demokraattiset arvot eksistentiaalisena uhkana.

Borrellia oli etukäteen arvosteltu siitä, että hän matkusti Moskovaan Navalnyin tapauksen jälkeen. Edellinen vastaava tapaaminen Moskovassa oli järjestetty vuonna 2017.

Tiedotustilaisuudessa Lavrov syytti EU:n ja Venäjän suhteiden huonosta tilasta EU:ta. Lavrovin mukaan suhteita olivat heikentäneet EU:n Venäjän mielestä perusteettomat pakotteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?