Texasin republikaanien puheen­johtaja tukee kansan­äänestystä osavaltion itsenäisyydestä: ”Texasilaisilla on oikeus ilmaista mielipiteensä”

Republikaaniedustaja on jättänyt osavaltion kongressille lakialoitteen kansanäänestyksestä.

Entinen liittovaltion kongressiedustaja Allen West toimii nykyisin Texasin republikaanien puheenjohtajana.

6.2.2021 16:22

Yhdysvaltojen Texasissa republikaanipuolueen puheenjohtaja on tukenut lainsäädäntöä, joka antaisi osavaltion asukkaille mahdollisuuden äänestää liittovaltiosta irtaantumisesta, The Guardian uutisoi.

– Texasilaisilla on oikeus ilmaista mielipiteensä tärkeästä asiasta, Texasissa republikaanien puheenjohtajana toimiva Allen West sanoi äärikonservatiivisen Newsmaxin haastattelussa.

– En ymmärrä, miksi kukaan kokee tarpeelliseksi estää sitä, että ihmisillä on mielipide jostain, joka on osa Texasin perustuslakia.

Tammikuussa paikallisen kongressin republikaaniedustaja Kyle Biedermann sanoi tekevänsä lakialoitteen itsenäisyyttä koskevasta kansanäänestyksestä. ”Texitissä” Texasista tulisi itsenäinen valtio. Biederman jätti aloitteen tammikuun lopussa. Aloite koskee kansanäänestystä siitä, pitäisikö texasilaisten perustaa lainsäädäntövaliokunta Texasin itsenäisyyden suunnittelemiseksi.

Lakialoite on kerännyt kritiikkiä niin demokraateilta kuin republikaaneilta.

Allen West on aiemminkin ilmaissut tukevansa äänestystä Texasin itsenäistymisestä. West tunnetaan erittäin konservatiivisena republikaanina ja hän on herättänyt kritiikkiä muun muassa islamia koskeneilla kommenteilla. Kuvassa hän tervehtii silloista presidenttiä Donald Trumpia.

Texas Tribunen mukaan ajatus Texasin itsenäistymisestä nousee säännöllisin väliajoin esille. Yleensä siitä puhuvat konservatiivit, jotka ovat suuttuneet liittovaltion ajamasta politiikasta – itsenäistymispuheilla on tapana lisääntyä demokraattipresidenttien aikana.

Lehti kuitenkin selvitti jo tammikuun lopussa julkaistussa artikkelissa, ettei Texas voisi erota liittovaltioista ainakaan laillisesti.

Useiden historioitsijoiden mukaan, sisällissodan on ajateltu vahvistaneen liittovaltion hallinnon roolia siten, että jatkossa liittovaltion hallinnolla olisi viimeinen sana koskien osavaltioiden irtaantumista. Kun Amerikan konfederaation joukot antautuivat sisällissodan päättäen vuonna 1865 Appomattoxissa, samalla nujertui ajatus osavaltioiden itsenäistymisestä. Konfederaatio oli muodostunut alun perin seitsemästä Yhdysvalloista irtautuneesta osavaltiosta, Texasista mukaan lukien, ja se kesti vain vuodesta 1861 vuoteen 1865.

Eikä Texasin perustuslaissakaan varsinaisesti sanota, että osavaltio voisi irtaantua Yhdysvalloista. Sen sijaan perustuslaissa sanotaan, että osavaltio voisi jakaantua viiteen osavaltioon.

Texas itsenäistyi Meksikosta vuonna 1836. Yhdysvaltojen osavaltio siitä tuli vuonna 1845.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?