Viron korona-asiantuntijoita vastaan hyökätty – pääministeri tuomitsee teot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viron korona-asiantuntijoita vastaan hyökätty – pääministeri tuomitsee teot

Viron hallituksen korona-asiantuntijat joutuvat poliisin suojelukseen uhkausten ja iskujen vuoksi.

Viron pääministeri Kaja Kallas tuomitsi uhkailun.

5.2.2021 23:16

Viron hallituksen korona-asiantuntijoita uhkaillut lakimies pidätettiin Tallinnan sairaalan ylilääkäriä Peep Talvingia vastaan tehdyn hyökkäyksen seurauksena.

36-vuotias lakimies on esiintynyt näkyvästi sosiaalisessa mediassa vastustaen koronapandemian vuoksi Virossa annettuja kasvomaskimääräyksiä.

Talvingia vastaan iskettiin keskiviikkona illalla, kun hän istui autossaan. Hänen päälleen heitettiin nestettä. Lakimiestä epäiltiin ensin iskusta, mutta viranomaisten mukaan mies ei enää ole epäiltynä teosta ja hänet on vapautettu.

Iskua tutkiva Viron poliisi- ja rajavartiolaitos PPA on yrittänyt selvittää tekijää valvontakameroiden tallennuksista. Talving ei loukkaantunut iskussa, mutta hänen autonsa renkaat puhkaistiin.

Talvingin päälle heitetty neste osoittautui virtsaksi, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Lakimies oli kertonut ERR:n venäjänkieliselle tv-kanavalle jo marraskuussa aikovansa järjestää vastatoimia hallituksen asettamille maskisäännöille.

Lakimies julkaisi Facebookissa tammikuun lopulla nauhoittamansa keskusteluvideon, jossa hän haukkuu koronatoimia johtavaa virologi Irja Lutsaria valehtelijaksi.

Lutsar ilmoitti saaneensa videon julkaisun jälkeen lukuisia uhkauksia, kertoo Delfi.ee. Myös Viron pääministeri Kaja Kallas on tuominnut toimet korona-asiantuntijoita vastaan ”häpeällisiksi”.

Viron asianajajaliitto on Postimees-lehden mukaan pahoitellut lakimiehen käytöstä ja todennut ettei tämä ole liiton jäsen.

Viron terveysministeri Tanel Kiik ilmoitti aiemmin perjantaina, että poliisi varautuu suojelemaan hallituksen asettaman koronatoimia hoitavan tieteellisen neuvoston jäseniä Lutsariin ja Talvingiin kohdistuneiden hyökkäysten seurauksena.

Viron koronatilalle on heikentynyt eikä Suomeen ole voinut Virosta matkustaa 27. tammikuuta jälkeen kuin välttämättömistä syistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?