Israel aloittaa 12–15-vuotiaiden koronarokotukset – risteilyvarustamo yrittää ostaa ylijäämärokotuksia henkilökunnalleen

Pandemian kourissa taistelevan maailman huomio kohdistuu nyt Israeliin, jossa on annettu eniten koronarokotteita väkilukuun suhteutettuna koko maailmassa. IS seuraa juttusarjassa, miten Israelin käy. Toimittaja Marko Mannila raportoi säännöllisesti paikan päältä Jerusalemista.

Israel aloittaa 12–15-vuotiaiden lasten rokotukset Pfizerilla. Tammikuussa rokotettiin 16-vuotiaita ja sitä vanhempia koululaisia.

3.2.2021 13:30 | Päivitetty 12.5.2021 16:57

Toimittaja Marko Mannila seuraa koronarokotusten etenemistä Israelissa.

Keskiviikko 12.5.2021:

Viime päivänä Israelissa ovat olleet puheenaiheena väkivaltaisuudet, jotka ovat pahimpia vuoden 2017 jälkeen. Jerusalemissa soivat maanantaina ilmahälytyssireenit, kun Hamas alkoi ampua raketteja Gazasta Israelin puolelle. Osa raketeista oli poikkeuksellisesti suunnattu Jerusalemiin, sillä Hamas halusi protestoida Israelin poliisin Al-Aqsan moskeijaan tekemää ratsiaa ja tapahtumia Sheikh Jarrahissa.

Israelin valtio on häätämässä Sheikh Jarrahin kaupunginosasta kolmisenkymmentä palestiinalaisperhettä, jota ovat asuneet taloissa 1950-luvulta lähtien. Israelin lain mukaan tontit ovat ennen vuotta 1948 kuuluneet juutalaisille, ja ne voidaan antaa juutalaisille. YK, EU ja monet maat ovat tuominneet palestiinalaisten häädöt. Kansainvälisen huomion vuoksi palestiinalaiset saivat häädölle 30 päivää lisäaikaa. Yhteenottojen äärijuutalaisten ja palestiinalaisten välillä odotetaan vähenevän ramadanpaaston päättyessä tällä viikolla.

Hamas ampui raketteja Gazasta Israelin puolelle.

Israel aloittaa 12–15-vuotiaiden lasten rokotukset Pfizerilla sen jälkeen, kun Yhdysvaltain lääkevirasto totesi rokotteen soveltuvaksi yli 12-vuotiaille. Tutkimuksissa havaittiin, että 12–15-vuotiaiden vasta-ainetasot nousevat osin korkeammiksi kuin nuorten aikuisten. Lapsille pistettävä Pfizer-rokoteannos on samansuuruinen kuin aikuisten saama. Rokotettavia 12–15-vuotiaita on Israelissa 600 000.

Risteilyvarustamo Royal Caribbean yrittää ostaa koronarokotteita Israelin ylijäämävarastosta henkilökunnalleen, sillä osa heistä ei ole saanut pistoksia. Varustamo pyrkii samaan risteilynsä täyteen matkustajia lupaamalla, että kaikki laivalla olevat on rokotettu. Rokotuksilla on jo kiire, sillä aikataulun mukaan Odyssey of the Seas lähtisi Haifan satamasta kesäkuun 2. päivänä. Kahden rokotuksen välissä pitää olla tietty aika, ja toisen pistoksen jälkeen vielä viikko, kun rokotuksen katsotaan tehoavan.

Varustamo tilasi rokotuksia suoraan lääkeyhtiöiltä, mutta toimitukset tulevat vasta vuoden päästä. Ennen sitä varustamo haluaa ostaa rokoteannokset Israelin käyttämättömistä varastoista. Netanyahun hallitus pyrki keväällä antamaan rokoteannoksia poliittisille sopiville maille, mutta maan oikeusviranomaiset pysäyttivät hankkeen.

Tel Aviv on aloittanut kampanjan turistien houkuttelemiseksi. Kampanjan iskulause on yksinkertaisesti ”Meidät on rokotettu”. Kaupunki mainostaa, että 80 prosenttia sen asukkaista on rokotettu ja sisäänpääsy ravintoloihin ja kulttuurilaitoksiin vaatii rokotustodistuksen. Maan hotelliyhdistykseen kuuluvista Tel Avivin 113 hotellista 51 on tällä hetkellä auki.

Korona on laskenut vauvojen määrää Israelissa. Joulukuussa 2020 syntyi 6,5 prosenttia vähemmän vauvoja kuin vuotta aikaisemmin. Tammi- ja helmikuussa 2021 vastaava luku oli 5,4 prosenttia viimevuotista alempi.

Koronaa sairastavien kokonaismäärä laski viikonloppuna alle tuhannen potilaan ensimmäistä kertaa yli vuoteen. Maanantaina 10. toukokuuta Israelissa havaittiin 40 uutta tartuntaa. Israel pidensi rokotustodistuksen, ns. vihreän passin voimassaoloa vuoden 2021 loppuun. Aikaisemmin passi oli voimassa kuusi kuukautta rokotussuojan hankkimisesta.

Ilta-Sanomien juttusarja Israelin rokotustilanteesta päättyy, mutta raportoimme mahdollisista uusista käänteistä nettisivuillamme ja painetussa lehdessä. Seuraamme myös tilannetta Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä. Alta löydät kaikki rokotusohjelmasta kertovan sarjan osat aina helmikuun alusta lähtien. Kiitos kaikille sarjan lukijoille!

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 62,7 prosenttia 12. toukokuuta.

Keskiviikko 5.5.2021: Kun Kaarina Kokkonen lähti poikansa häihin Israeliin, edessä oli melkoinen savotta

Helsinkiläinen Kaarina Kokkonen joutui näkemään uskomattoman määrän vaivaa matkustaakseen poikansa häihin Israeliin. Välttämättömän avun toi myös lentoyhtiön nuori, innokas virkailija.

Kokkonen on Suomen kansalainen ja saanut yhden rokotuksen. Hänen savottansa alkoi kuukausia aikaisemmin seuraamalla Israelin valtion viikoittain muuttuvia matkustussääntöjä. Sitten alkoi paperisota. Hän joutui toimittamaan kahdeksan erilaista todistusta Israelin suurlähetystöön Helsingissä saadakseen maahantuloluvan. Mukana oli muun muassa digiviraston apostille-todistus (kansainvälisesti hyväksytty laillistustodistus) siitä, että hän on poikansa äiti, todistus hääpaikan varauksesta Israelissa, todistus Kokkosen asumisjärjestelyistä Israelissa ja matkavakuutus, jossa on erikseen mainittu koronaviruksen hoito. Maahantulolupa tuli ajoissa, sillä kaikki paperit olivat kunnossa.

Lufthansan lentolippu oli huhtikuun 25. päivälle. Vielä 24 tuntia ennen lentoa piti täyttää Israelin terveysministeriön Entry Permit -lomake. Siinä kysytään karanteenipaikan sijainti, kenen kanssa asuu karanteeniaikana, missä on oleskellut viimeisen kahden viikon aikana ja vastaavia tietoja. Lomake on kuuden sivun mittainen. Vastaus elektroniseen lomakkeeseen tulee yleensä saman tien, ja vastausviesti sisältää maahanpääsyyn välttämättömän numeron.

Israelilaiset sytyttivät kynttilöitä 45 juutalaisten uskonnollisen tapahtuman tungoksessa kuolleen muistoksi.

Kokkonen yritti lukuisia kertoja lähettää lomaketta. Sitten hän lähti Helsinki-Vantaan kentälle, vaikkei lomake ollut mennyt perille. Kentällä oli toinenkin suomalainen, jolla oli vaikeuksia lomakkeen kanssa. Puolentoista tunnin kova puhelimen naputtelu ei tuottanut hedelmää. Lufthansan virkailijat olivat jo poistuneet lähtöportilta, kun nuori asiakaspalvelija sanoi yrittävänsä. Kaikkien yllätykseksi hän sai ensin miehen lomakkeen läpi ja sitten Kokkosen lomakkeen. Aikaa lähtöön oli enää kolme minuuttia.

– Minulla sumeni jännityksen purkauduttua, Kokkonen kertoo.

Kokkonen pääsi Israeliin ja Tel Aviviin, jonka lentokentällä otettiin ensimmäinen koronatesti. Laukku ei ehtinyt lennolle. Tiistaina 4.5. oli edessä toinen koronatesti, ja jos sekin on negatiivinen, Kokkonen pääsee pois karanteenista keskiviikkona, ja edelleen poikansa häihin Bnei Brakin kaupunkiin Israelissa.

Kokkosen suomalaisen pojan ja israelilaisen morsiamen häät ovat ensi viikolla.

– Pitäähän ainoan pojan häihin päästä, Kokkonen toteaa kalliin ja pitkän operaation päätteeksi.

Helsinkiläinen Kaarina Kokkonen joutui näkemään uskomattoman määrän vaivaa matkustaakseen poikansa häihin Israeliin.

Israeliin suuntaaville matkailijoille tuli hieman helpotusta, kun tiistaina 4.5. tehtiin muutos maahantulohakemuksen liitteisiin. Enää ei tarvitse varata lentolippua ennen hakemuksen jättämistä. Maahantulohakemuksen voi nimittäin jättää vain 14 vuorokautta ennen matkaa. Aikaisemmin, kun lippu piti varata ennen hakemuksen lähettämistä, käsittelyruuhka muodostui ongelmaksi ja päätökset jäivät viime hetkeen, kertoo Jerusalem Post. Israelin vaatimukset ulkomaalaisten maahanpääsyyn löytyvät täältä.

Israel on nujertamassa koronaa. Tartuntoja havaittiin tiistaina 78 ihmisellä, 0,2 prosentilla testatuista. Vakavasti sairaita on 57 henkilöä. Rokotettujen määrä ei enää paljon kasva, sillä melkein kaikki halukkaat ovat jo saaneet rokotuksen. Molemmat pistokset on annettu 5,05 miljoonalle yli 16-vuotiaalle.

Torstaina koronarajoitukset lievenevät entisestään, kun sisätiloissa sallitaan 50 hengen kokoontumiset sisällä ja viidensadan ulkotiloissa. Kuntosalillekin pääsee jo ilman rokotustodistustakin. Maan terveysviranomaiset ovat kuitenkin varuillaan, sillä maanantaina maassa havaittiin kaksi tartuntaa Brasilia-muunnosta ja yksi Chile-muunnos, kaikki kolme ulkomailta palanneilla, rokotetuilla ihmisillä.

Maailman nopein rokotekampanja ei näytä tuovan poliittista hyötyä kampanjaa edistäneelle Benjamin Netanjahulle. Hänen pitkä pääministerikautensa on päättymässä, sillä hallituksen muodostaminen ei määräajassa ole onnistunut. Presidentti Reuven Rivlin antaa loppuviikosta hallitusneuvotteluvaltuudet jollekin hänen kilpailijoistaan. Neuvotteluista odotetaan vaikeita, ja jolleivät ne tuota tulosta, Israel saattaa joutua viidensiin vaaleihin kahden vuoden sisällä.

Tiistai 27.4.2021: Rolex-kelloja kauppaava seinäjokelaislähtöinen Sarit riemuitsee, kun israelilaiset rynnistävät taas kauppoihin

Ostobuumi on vallannut israelilaiset koronan jälkeen. Maaliskuussa liikkeet tekivät ennätystuloksia, kun maan kansalaiset pääsivät jälleen vapaasti käymään kaupoissa. Luottokorttiostosten määrä nousi yli kymmenen prosenttia verrattuna vuoden 2020 tammikuuhun. Israelin talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 5–6 prosenttia.

Talous- ja kauppapoliittinen neuvonantaja Alon Gold Suomen Tel Avivin -suurlähetystöstä kertoo, että Israelin talous toimii jo pääosin normaalisti. Koronarajoituksia on vielä tietyillä toimialoilla kuten ravintoloissa, hotelleissa ja tapahtumissa. Sisäänpääsyyn tarvitaan vihreä passi todisteena rokotuksista tai sairastetusta koronasta. Kysyntä on hurjaa, sillä ravintolat olivat pitkään kiinni. Nyt moneen ruokapaikkaan on miltei mahdotonta saada pöytävarausta.

Maaliskuussa Israelissa liikkeet tekivät ennätystuloksia, kun maan kansalaiset pääsivät jälleen vapaasti käymään kaupoissa.

Israelin talous näyttää selvinneen kohtuullisen hyvin korona-ajasta. Maan talous kutistui viime vuonna vain 2,5 prosenttia, kun esimerkiksi OECD-maiden keskiarvo oli 5,5 prosenttia. Pahimmin korona iski Israelissa yksityiseen kulutukseen, joka laski 9,5 prosenttia. Kasvava korkean teknologian vienti paikkasi talouden laskua.

Luksustuotteet käyvät erityisen hyvin kaupaksi. Jerusalemissa Rolex-kelloja edustava, Seinäjoelta kotoisin oleva Sarit Hällström kertoo huimista kasvuluvuista.

Jerusalemissa asuvan Sarit Hällströmin mukaan tällä hetkellä on vaikea löytää työntekijöitä, sillä koronasulusta johtuvia työttömyyskorvauksia maksetaan kesään saakka.

– Tänä vuonna kuukausittainen liikevaihtomme on kaksinkertainen verrattuna koronaa edeltävään aikaan. Nyt asiakkaistamme 90 prosenttia on israelilaisia, kun aikaisemmin oli enemmän turisteja, hän sanoo.

Hällströmin mukaan tällä hetkellä on vaikea löytää työntekijöitä, sillä koronasulusta johtuvia työttömyyskorvauksia maksetaan kesään saakka. Korvausten taso on 75 prosenttia palkasta.

Rokotetut turistit pääsevät lomalle Israeliin toukokuun 23. päivästä alkaen. Viime vuonna maassa kävi vain 830 000 turistia, kun ennätysvuonna 2019 heitä saapui 4,5 miljoonaa. Tuolloin matkailun osuus nousi lähes kuuteen prosenttiin Israelin bruttokansantuotteesta. Korona aiheutti 4,3 miljardin euron tappiot maan matkailulle.

Koronarajoitusten odotetaan edelleen lieventyvän lähipäivinä. Seuraavassa vaiheessa kuntosaleille ja uimahalleihin pääsee ilman vihreää passia, ja lapset voivat ruokailla ravintoloissa vanhempiensa kanssa. Myös kokoontumisrajoituksia nostettaneen lähipäivinä siten, että viisisataa ihmistä voi kokoontua ulkona ja 50 sisällä.

Torstai 22. huhtikuuta oli erikoinen päivä Israelissa, sillä silloin ei yhtään ihmistä kuollut koronaan, ensimmäistä kertaa viime kesäkuun jälkeen. Sunnuntaina löytyi tartunta 93 ihmiseltä. Määrä on 0,3 prosenttia testatuista. Vakavasti sairaiden määrä on laskenut 150 henkilöön.

– Joka kymmenes tartunta tulee ulkomailta palaavilta, Israelin ”koronavirustsaariksi” nimetty Nachman Ash sanoi Haaretz-lehdelle.

Palestiinalaisalueilla korona leviää edelleen, vaikka tartunnat ovatkin laskeneet. Länsirannalla havaittiin sunnuntaina 489 ja Gazassa 591 uutta tartuntaa, kun viikko sitten niitä oli yhteensä yli 2 000 päivässä. Kuolleita oli 17 ja 137 oli vakavasti sairaana. Länsirannan asukkaista on rokotettu 214 000 ja Gazan asukkaista 35 000. Israel on rokottanut 80 prosenttia Itä-Jerusalemin yli 16-vuotiaista asukkaista ja yli 100 000 siirtotyöläistä. Muilla alueilla rokotuksia pyrkii järjestämään Palestiinan terveysministeriö. Palestiinalaisalueilla asuu yli viisi miljoonaa asukasta.

Keskiviikko 21.4.2021: Tällaista on korona-ajan lentomatkailu – matkalla Israelista Suomeen ja takaisin vaadittiin neljä koronatestiä

Lentomatkustaminen vaatii korona-aikana paljon enemmän vaivaa kuin aikaisemmin. Huomasin sen matkustaessani Israelista Suomeen ja takaisin. Etenkin tuoretta, negatiivista koronatestitulosta on näytettävä usein.

Ennen lähtöä kävin Israelissa testissä. Negatiivinen tulos täytyi esittää lähtiessä lentokentällä ja välilaskun aikana Frankfurtissa. Helsinki-Vantaalla oli terveydenhuollon henkilökuntaa neuvomassa matkustajia. He eivät kuitenkaan osanneet sanoa, ovatko kahdesti rokotetut vapautettuja testeistä.

Kävin siis testissä Helsingissä. Koronatestin näytteenotto oli selvästi erilaista Suomessa. Hoitaja työnsi karkeahkon puikon syvälle sieraimeen, jossa sitä piti pitää viisi sekuntia. Israelissa on käytössä testi, jossa kaksi pehmeää puikkoa ensin vain hipaisee posken sisäpuolta ja käy nopeasti sieraimessa. Paluumatkalle tarvittiin myös negatiivinen koronatesti ennen nousemista koneeseen Helsingissä. Perillä Tel Avivin kentällä oli edessä jälleen testi, rokotuksista huolimatta.

Hiekkaranta Tel Avivissa houkutteli vapaa-ajan viettäjiä 19. huhtikuuta, kun viranomaiset olivat ilmoittaneet maskipakon päättymisestä ulkona. Rokotekattavuuden kasvun myötä koronatartuntojen määrä on vähentynyt Israelissa merkittävästi.

Israel poisti maskipakon ulkotiloissa viime sunnuntaina. Sisätiloissa maskia tulee kuitenkin vielä pitää. Samaan aikaan maan koulut palasivat lähes normaaliin lukujärjestykseen. Oppilaiden ja opettajien tulee kuitenkin pitää maskia luokassa.

Tartuntojen ja kuolemien määrä on laskenut Israelissa nopeasti. Vakavasti sairaiden määrä on pudonnut tammikuun puolivälin tuhannesta potilaasta tämänhetkiseen reiluun sataan. Uusia tartuntoja löytyi maanantaina 158, joka on noin 0,3 prosenttia testatuista. Pahimmillaan tammikuussa tartuntoja oli yli 10 000 päivässä.

Osa Israelin viranomaisista ja tutkijoista on jo julistanut laumaimmuniteetin saavutetuksi. Maan koko väestöstä 53 prosenttia on saanut kaksi pistosta, ja kun mukaan lasketaan 800 000 koronasta todistetusti parantunutta, niin vähintään 63 prosenttia israelilaisista on immuuneja taudille. Todellisuudessa määrä on kuitenkin korkeampi, sillä kaikkia tartuntoja, etenkään oireettomia, ei ole havaittu.

Laumaimmuniteetti riippuu kuitenkin taudin variantista.

– 66 prosentin kattavuus riittää laumaimmuniteetiksi koronan alkuperäisessä variantissa. Brittivariantti tarttuu selvästi helpommin, joten laumaimmuniteetti vaatii 80 prosentin immuniteetin väestössä, professori Cyrille Cohen Bar-Ilan yliopistosta sanoi Jerusalem Postille.

Maskipakolla on ollut terveyttävä edistävä ”sivuvaikutus”. Sheba-keskuksen tutkijoiden mukaan viime vuonna Israelin sairaaloissa hoidettiin 65 prosenttia vähemmän vakavia astmakohtauksia. Arvioidaan, että maskit ovat suojanneet astmaa sairastavia siitepölyltä ja muilta altistavilta hiukkasilta.

Israelilaiset tutkijat etsivät uusia lääkkeitä koronaviruksen hoitoon. He ovat saaneet hyviä tuloksia jogurtissa esiintyvien molekyylien käytössä vaikeiden tautiin liittyvien tulehdusten hoidossa. Tulokset on saatu hiirikokeissa ja ne ovat alustavia.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 61,9 prosenttia 19. huhtikuuta.

Tiistai 30.3.2021: Koronatilanne pahenee Palestiinassa – Israel rokottaa vauhdilla, mutta vain harva palestiinalainen on saanut rokotteen

Koronatilanne on huolestuttava Palestiinassa. Alueella on viime aikoina todettu keskimäärin parituhatta tartuntaa päivässä, sunnuntaina niitä oli 1 800. Sairaalapaikat ovat täynnä, ja yli 2 800 on kuollut.

Noin viidestä miljoonasta palestiinalaisesta on rokotettu 70 000, joista Gazan asukkaita 20 000. Molemmat pistokset on saanut 7 000 ihmistä.

Rokoteannoksia saapuu hitaasti alueelle. Viime viikolla Länsirannalle saapui reilut 60 000 annosta Pfizerin ja AstraZenecan rokotteita Covax-järjestelmän kautta. Covax on YK:n terveysjärjestö WHO:n ylläpitämä järjestelmä, joka toimittaa rokotteita erityisesti kehittyviin maihin. Järjestelmän kautta on tarkoitus tulla vielä viimeisen tiedon mukaan 160 000 annosta.

Gaza sai yli 20 000 annosta Sputnik V:tä lahjana Yhdistyneiltä arabiemiirikunnilta. Tämä rokote-erä toimitettiin Egyptin vastaisen rajan kautta. Israel valvoo ja rajoittaa tiukasti kuljetuksia Gazaan oman alueensa kautta, sillä Gazaa hallitsee EU:n ja monen muun terroristijärjestöksi listaama Hamas-järjestö.

Rokotuksissa etusijalla on terveydenhoitohenkilökunta, iäkkäät henkilöt sekä riskiryhmiin kuuluvat. On kuitenkin esitetty syytöksiä, että Palestiinan johtajat ja heidän läheisensä ovat etuilleet jonossa.

– Huhtikuun puoleenväliin mennessä saamme sata tuhatta annosta Kiinasta, 50 000 Venäjältä ja 130 000 R-Pharmilta, Palestiinan pääministeri Mohamed Shtayeh sanoi.

R-Pharm on venäläinen lääkekonsortio.

– Olemme saaneet avustuksia kahden miljoonan rokoteannoksen ostamista varten. EU lahjoitti 20 miljoonaa euroa ja Qatarkin lisäsi apuaan. Rahaa on, mutta rokotteiden saaminen on ongelma, Shtayeh sanoi.

Aikaisemmin pääministeri on valittanut rahanpuutetta.

Palestiina oli maaliskuussa kaksi viikkoa täydessä koronasulussa. Nyt kunkin alueen hallinto päättää omista sulkutoimistaan. Koulut ovat edelleen etäopetuksessa.

Palestiinalaisalueet, joihin kuuluvat Länsiranta ja Gaza, tarvitsevat kuitenkin paljon lisää rokotteita. Israelia on painostettu aloittamaan rokotukset Palestiinassa. Viime viikolla kuusi Israelin ja arabien kansalaisjärjestöä pyysi Israelin korkeinta oikeutta määräämään rokotusten aloittamisen Palestiinassa. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu on vaatinut samaa jo aiemmin. Näiden vaatimusten taustalla on Geneven sopimus, jonka mukaan miehittäjä on vastuussa miehittämiensä alueiden terveydenhuollosta. Israel puolestaan tulkitsee Oslon sopimusta niin, että terveydenhuolto on palestiinalaisten oma asia.

Palestiinalaiset odottivat rokotusvuoroaan Gazassa maaliskuun puolivälissä.

Israel on rokottanut yli 100 000 palestiinalaista siirtotyöläistä, jotka käyvät työssä Israelin puolella. Lisäksi Israel on luvannut lähettää lahjana viisi tuhatta rokoteannosta Palestiinaan. Israel on lahjoittanut muutamia tuhansia annoksia Palestiinan terveydenhoitohenkilöstölle.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 60,4 prosenttia 30. maaliskuuta.

Perjantai 26.3.2021: Video näyttää, kuinka Israel heräsi eloon koronapainajaisen jälkeen

Israel avautui, kun pääosa koronarajoituksista voitiin poistaa ennätysnopean rokotuskampanjan ansiosta.

Yllä olevalta videolta voit katsoa, kuinka ihmiset ovat heti alkaneet nauttia keväästä ja parinkymmenen asteen lämpötiloista. Ravintoloiden ovella kysytään vihreää passia, mutta terasseilla voi juoda ja syödä ilman rokotustodistuksia.

Vihreä passi vaaditaan aikuisilta myös luonnonpuistoihin, mutta sellainen lähes kaikilla jo on. Luontokohteet vetävät perheitä puoleensa, ja lapset riemuitsevat päästessään kiipeämään vuoristopolkuja pitkästä aikaa. Vaeltaminen kukkuloilla ja laaksoissa onkin suosittu harrastus Israelissa. Ihmiset täyttävät eväskorinsa ja suuntaavat piknikille, ja mukaan voi tulla perheen lisäksi ystäviä.

Rannatkin alkavat täyttyä ilmojen lämmetessä. Kuolleellamerellä ilman ja veden lämpötila hipoo iltapäivällä jo kolmeakymmentä.

Alla olevasta grafiikasta näet, kuinka koronatartuntojen määrä on laskenut eri ikäryhmissä rokotusten alkamisen jälkeen:

Keskiviikko 24.3.2021: Näin Israelissa järjestettiin vaalit keskellä epidemiaa

Israelissa järjestettiin tiistaina parlamenttivaalit. Koronan vuoksi vaalit vaativat erityisjärjestelyitä.

Illalla viiden aikaan erityisäänestyspaikka Jerusalemissa oli tyhjä, yhtään äänestäjää ei näkynyt. Telttoja oli useita rivissä. Yksi niistä oli karanteenissa olevien äänestykseen tarkoitettu teltta. Sisäpuoli oli jaettu kahtia lattiasta kattoon ulottuvalla muovilla, jossa oli pieni reikä ja jonka takana istui kolme vaalivirkailijaa. Heidän edessään oli vaaliuurna ja metrin päässä äänestyssuoja. Tämä teltta oli tarkoitettu sisään käveleville äänestäjille.

Äänestyspaikka oli yksi koronaviruksen aiheuttamista erityisjärjestelyistä Israelin tiistaisissa vaaleissa. Kotona sairastaville ja kotikaranteenissa oleville oli rakennettu ns. Point and Go -äänestysjärjestelmä, jossa oli erilliset osat, yleensä teltat, karanteenissa oleville ja koronapotilaille.

Erityisäänestyspaikoilla oli drive-in-mahdollisuus. Äänestäjä saapui niihin omalla autollaan. Jos mukana oli kuljettaja, äänestäjän piti istua takapenkillä, pitää maskia ja avata auton ikkunat. Henkilöllisyyden toteamisen ja käsien puhdistuksen jälkeen vaalivirkailija työnsi autoon kiinni erityisen äänestystelineen, joka antoi näkösuojan äänestäjälle. Sitten virkailija veti telineen pois ja työnsi autoon kiinni vaaliuurnan, johon äänestyslipun saattoi pudottaa.

Mies äänestämässä autostaan Israelissa tiistaina 23. maaliskuuta.

Autottomat potilaat saattoivat tilata kuljetuksen Point and Go -äänestyspaikoille takseilla, jossa kuljettaja on eristetty takana matkustavasta potilaasta. Point and Go -äänestyspaikkoja oli maassa yli 700. Koronaa sairastavia on noin 18 000. Karanteenissa olevia on useita kymmeniä tuhansia. Vaalikomitean mukaan korona lisäsi kustannuksia noin 60 miljoonalla eurolla.

Koko maassa äänestyspaikkojen määrää oli lisätty 3 500:lla ja niitä oli kaikkiaan nyt noin 14 000. Monet äänestyspaikoista olivat kevyitä, parkkipaikoille pysytettyjä telttoja. Sen lisäksi kymmeniä busseja oli muutettu äänestyspaikoiksi, joita siirrettiin ruuhkaisille paikoille. Ne pysyivät paikallaan koko päivän.Äänestyspaikkojen lisäyksen tarkoituksena oli vähentää tungosta ja siten tartuntavaaraa. Äänestyspaikoilla oli käytössä monia tuttuja varotoimia, ruumiinlämmön mittaus, erityiset odotustilat, kahden metrin etäisyys, maskipakko sekä käsien desinfiointi kahdesti.

Israelin vaalit eivät ole ratkenneet, vaikka keskiviikkona iltapäivällä oli lähes 90 prosenttia äänistä laskettu. Vaalien suurin kysymys on, jatkaako 12 vuotta yhtäjaksoisesti vallassa ollut Benjamin Netanjahu pääministerinä. Netanjahun koalitiolla oli keskiviikkoiltapäivän tilanteen mukaan 59 paikkaa ja vastustajilla 61 paikkaa parlamentin 120 paikasta. Parlamenttiin tulee kaikkiaan 13 puoluetta, joten yhdenkin pienen puolueen puolenvaihto muuttaa tilanteen päinvastaiseksi. Pieni arabipuolue Yhdistyneet Arabit voi yltää ratkaisijan asemaan neljällä paikallaan. Puolue ei ole varmistanut, ketä se kannattaa.

Viime viikolla Israelin parlamentin Knessetin talouskomitea paljasti rokotuskampanjan hintalapun. Rokotteet ovat maksaneet maalle tähän asti 2,6 miljardia shekeliä eli noin 660 miljoonaa euroa.

Pohdinta on myös alkanut tehosterokotteen ajoituksesta.– Emme välttämättä tarvitse uutta rokotusta ennen vuotta 2022, Shaare Zedek -terveyskeskuksen johtaja Jonathan Halevy arvioi Jerusalem Postille.

Pfizerin/Biontechin rokote menettää tehonsa alkuperäisten arvioiden mukaan kuudessa kuukaudessa, joten Israelin pitäisi sen mukaan aloittaa kolmas kierros kesäkuussa.

– Meillä on alustavia, mutta hyviä tuloksia, Halevy sanoi.

– Tiedämme, että vasta-aineiden määrä elimistössä laskee muutamassa kuukaudessa. Samaan aikaan on kuitenkin huomattu, että vain muutama sata kaikista miljoonista rokotetuista on sairastunut koronaan uudelleen.

Toinen merkittävä seikka tulevaisuudessa on lapsille tarkoitetun rokotuksen valmistuminen. Israelissa heitä on lähes kolmannes väestöstä.

Koronan brittiversio on paljastunut entistä vaarallisemmaksi. Hadassah-yliopisto tutki kolmannen virusaallon aikana 150 kuollutta, joista 90 prosenttia oli sairastunut brittivarianttiin. Tarkoitus oli selvittää, kuoliko potilas koronaan vai johonkin muuhun sairauteen.

– Kuolleisuus nousi selvästi brittiversion jyllätessä, professori Dror Mevorach sanoi Haaretzille.

Pfizerin/Biontechin rokote antaa heikomman suojan Etelä-Afrikan versiota vastaan verrattuna muihin virusvariantteihin.

– Rokote antaa heikomman suojan Etelä-Afrikan muunnosta vastaan, mutta tehoaa silti, tutkija Ran Taube Ben Gurion-yliopistosta sanoi The Times of Israel -lehdelle.

Tutkimuksen mukaan Pfizerin/Biontechin rokote antaa kuitenkin paremman suojan kuin sairastettu korona. Lisäksi on epätodennäköistä, että Etelä-Afrikan version sairastaneet saisivat tartunnan uudelleen samasta versiosta.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 59,9 prosenttia 23. maaliskuuta.

Maanantai 15.3.2021: Israel otti niskalenkin koronasta, ja uudet tiedot koronarokotteesta lupaavat hyvää myös muille

Nopean rokotusohjelmansa ansiosta Israel on jo päässyt niskan päälle koronaviruksen hallinnassa. Maan edistynyt terveydenhoitojärjestelmä, kattavat tietojärjestelmät sekä tutkijat ovat tuottaneet paljon tietoa rokotteen tehosta, käytännössä Pfizer/Biontech-rokotteen antamasta suojasta.

Seuraavassa tutkimusten tuloksia tältä vuodelta:

Viime viikolla Israelin terveysministeriö julkaisi tilastot, jotka kattavat 3,4 miljoonan kahdesti rokotetun ihmisen tiedot. Heistä vain 4 700 sairastui koronaan, ja 907 ihmistä sai oireita. Tutkimuksessa olivat mukana ne ihmiset, joiden toisesta pistoksesta oli kulunut vähintään viikko. Sairastuneita oli siis vain hieman enemmän kuin yksi tuhannesta.

Pfizer/Biontech-rokotteen antamaa suojaa on tutkittu paljon, ja tulokset ovat olleet rohkaisevia. Rokote antoi 95–97 prosentin suojan kaksi viikkoa toisen pistoksen jälkeen. Israelin terveysministeriö julkisti kolmisen viikkoa sitten tutkimustuloksia, joiden mukaan suoja oli 91,9-prosenttinen viikko toisen pistoksen jälkeen, ja se nousi 95,8 prosenttiin kaksi viikkoa pistoksista. Terveysorganisaatio Meuhedetin tuoreen tutkimuksen perusteella suoja oli heti toisen pistoksen antamisen jälkeen 80 prosenttia, viikkoa myöhemmin 89 prosenttia ja kahden viikon jälkeen 96 prosenttia.

Ihmisiä syömässä ravintolassa Jerusalemissa. ”Rokotepassilla” pääsee nyt muun muassa kahviloihin ja ravintoloihin.

Positiivisia tuloksia löytyi lisääkin: Kaksi pistosta antoi Israelin terveysministeriön mukaan yli 99 prosentin suojan koronan vakavaa muunnosta vastaan. Rokote ehkäisi tehokkaasti myös taudin tarttumista huomaamattomasti. Tutkimustulosten mukaan suoja oireetonta tartuntaa vastaan oli 94-prosenttinen.

Rokotus pienensi koronaviruksen tarttumisriskiä. Israelilainen MyHeritage-tutkimusryhmä seurasi viruksen tarttumista rokotetuista ihmisistä, joilla oli virusta elimistössään. Tuloksista kävi ilmi, että jo yhden rokotuksen jälkeen virusten määrä elimistössä laski noin 60 prosenttia. Koska viruksia oli esimerkiksi ihmisen ysköksessä vähemmän, oli tarttumisvaara vastaavasti pienempi. Tutkimuksen tuloksia ei vielä ole tieteellisesti tarkastettu.

Vakavasti sairaiden määrä laski rokotusten avulla. Tämä näkyi terveysministeriön tutkimuksesta, jossa käytiin läpi 6 095 vakavaa koronatapausta. Tutkituista vain 175 oli saanut molemmat pistokset. Toisessa tutkimuksessa tammikuussa koronaan kuolleista 84 prosenttia oli saanut yhden tai ei yhtään rokotusta. Ensimmäisen pistoksen jälkeen vakavasti sairaiden määrä laski reilusti yli puolella.

Rokote puri myös vaarallisempaan brittivarianttiin. Terveysorganisaatio Clalitin tutkimuksen mukaan variantti kasvatti vakavasti sairaiden määrää 70 prosentilla. Onneksi saman organisaation tutkijat olivat jo aikaisemmin havainneet, että Pfizerin/Biontechin rokote puree melkein yhtä hyvin brittivarianttiin: suoja oli 94-prosenttinen.

Tuoreiden tulosten mukaan myös raskaana olevat ja imettävät äidit kannattaa rokottaa. Korona vasta-aineet kulkeutuvat äidinmaidon mukana lapseen. Vasta-aineita alkoi näkyä jo ensimmäisen pistoksen jälkeen, ja niiden määrä kasvoi selvästi viikko sen jälkeen, kun äiti oli saanut pistokset, Tel Avivin yliopiston tutkimus kertoi. Mukana oli kymmenen imettävää äitiä. Tutkimuksen tulokset ovat alustavia. Terveysministeriö havaitsi jo helmikuun alussa, ettei rokote aiheuta haittaa raskaana oleville naisille tai sikiölle.

Jälkitaudit ovat harvinaisia. Noin 50 israelilaista on sairastunut ”pitkittyneeseen koronaan”, koronaviruksen jälkisyndroomaan, parantumisensa jälkeen. Pääosa heistä on lapsia. Oireista päällimmäisimpiä ovat väsymys ja hengitysvaikeudet. Pitkittyneellä koronalla ja rokotuksella ei havaittu yhteyttä.

Tunnelma on jo selvästi valoisa Israelissa. Maan koronatartunnat ovat jatkuvasti laskeneet. Lauantaina testatuista ainoastaan 2,9 prosenttia oli positiivisia, kun luku hipoi kymmentä kuukausi sitten. Rokotettuja on nyt 5,1 miljoonaa, joista yli neljä miljoonaa on saanut molemmat pistokset.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 59,7 prosenttia 15. maaliskuuta.

Keskiviikko 10.3.2021: Jo viisi miljoonaa saanut koronarokotteen Israelissa, tartuntamäärät jatkavat laskuaan

– Pahin on ohi, vaikka virus pysyykin harmina vielä vuosia eteenpäin, Israelin terveysministeri Yuli Edelstein totesi sunnuntaina.

Viimeiset koronaluvut olivat ilahduttavan alhaisia Israelissa. Tartuntojen määrä oli maanantaina 3 700, ja positiivisia testejä oli enää 4,0 prosenttia. Pahimmillaan tammikuussa havaittiin yli 7 000 tartuntaa päivässä, ja joka kymmenes testi oli positiivinen.

Vakavasti sairaiden määrä on laskenut alle seitsemänsadan, kun se muutama viikko sitten oli yli tuhat. Uusia kuolemantapauksia raportoitiin maanantaina 19. Luku on viime joulukuun lopun tasolla.

Tarttuvuusluku on painunut juuri alle yhden. Maanantaina ylitettiin viiden miljoonan rokotetun raja, joista 3,8 miljoonaa on saanut molemmat annokset. Yli 50-vuotiaista 89 prosenttia on saanut vähintään yhden pistoksen. Yli 16-vuotiaista 1,3 miljoonaa on vielä rokottamatta. Heistä yli 50-vuotiaita on 280 000.

– Avoimissa ulkotiloissa maskeja ei enää tarvittaisi, Israelin koronaviruskomissaari Nachman Ash sanoi.

Maskipakko pidetään kuitenkin voimassa epäselvyyksien välttämiseksi.

Maskipakko pidetään voimassa epäselvyyksien välttämiseksi.

Asiantuntijat kehottavat raskaana olevia ottamaan rokotukset ja huolehtimaan, että vastasyntynyt pystyy olemaan rintaruokinnassa.

–Rokotettujen tai koronan sairastaneiden äitien vasta-aineet kulkeutuvat äidinmaidon mukana vauvalle, Shaare Zedek -terveyskeskuksen tutkijat kertoivat Jerusalem Postille.

–Kehotamme äitejä pitämään maskeja rintaruokinnan aikana.

Lehti siteerasi myös Portlandissa Yhdysvalloissa tehtyä amerikkalaistutkimusta, jonka mukaan vasta-aineiden määrä äidinmaidossa alkaa nousta seitsemän päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Tutkimusta ei ole vielä tieteellisesti vahvistettu.

Vihreä passi pitäisi antaa vasta kaksi viikkoa toisen pistoksen jälkeen, toteaa suuri terveysorganisaatio Meuhedet. Organisaation tutkimuksen mukaan 96 prosentin suoja saavutetaan vasta, kun kaksi viikkoa on kulunut ensimmäisestä pistoksesta. Ensimmäisen viikon ajan suoja on 79 prosenttia ja toisen viikon ajan 89 prosenttia. Tutkimus kattoi 100 000 ihmistä. Vihreä passi oikeuttaa liikkumaan lähes ilman koronarajoituksia.

Maanantaina julkistettiin myös terveysministeriön tilastot, jonka mukaan kaikista 3,4 miljoonasta kahdesti rokotetusta vain 4 700 todettiin koronapositiivisiksi ja heistä vain 907:lle tuli oireita. Tutkimuksessa oli mukana kaikki rokotetut, joiden jälkimmäisestä pistoksesta oli kulunut vähintään viikko.

Maanantaina ylitettiin viiden miljoonan rokotetun raja, joista 3,8 miljoonaa on saanut molemmat annokset.

Israelissa on vaalit kahden viikon päästä. Tällä hetkellä koronapotilaita on noin 38 000. Sairaat aiotaan kuljettaa erikoisvarusteisille äänestyspaikoille. Hallitus varasi vaalikuljetuksiin viisi miljoonaa euroa. Pandemia huomioidaan vaaleissa muutenkin. Äänestyspaikkoja lisätään usealla tuhannella, jotta väkijoukot eivät kasvaisi liian suuriksi. Lentokentälle pyritään järjestämään myös äänestyspaikkoja karanteeniin joutuville.

Maanantaina alkoivat vierastyöläisten rokotukset Israelissa. Tarkoitus on rokottaa kaikki 120 000 palestiinalaista, joilla on työlupa Israelissa. Kahdeksassa pisteessä rokotetaan tuhat ihmistä päivittäin, ja lisää pisteitä avataan.

Ulkomaalaisten pääsy maahan helpottunee vasta maaliskuun 23. päivän vaalien jälkeen. Siihen asti omat kansalaiset ovat etusijalla.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 57,7 prosenttia 9. maaliskuuta.

Torstai 4.3.2021: Rokottamisen kärkimaa Israel alkaa avata rajojaan, kevääksi suunnitellaan Välimeren-risteilyitä

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu lupaa vaalikampanjassaan hankkia seuraavien rokotuskierroksien rokotteet maahan, kaikkiaan 36 miljoonaa rokoteannosta. Hänen mukaansa toinen rokotuskierros voi olla edessä syksyllä, sillä tämänhetkisten arvioiden mukaan rokotteet antavat suojan vain 6–12 kuukaudeksi. Arviot perustuvat siihen, että rokotteen teho laskee viruksen muuntautuessa.

Luku 36 miljoonaa saadaan, kun kaikki yhdeksän miljoonaa israelilaista rokotetaan kaksi kertaa kahdesti vuodessa. Luvussa ovat mukana lapset, joita Netanyahun mukaan aletaan tulevaisuudessa rokottaa.

Israelista kolmelta henkilöltä on löytynyt New Yorkin virusmuunnosta, joka saattaa olla vastustuskykyisempi rokotteille. Pääosa maassa viime aikoina havaituista tartunnoista on brittivariantteja, eteläafrikkalaista on löydetty nelisensataa ja lisäksi yksittäisiä tapauksia Ugandan ja Kalifornian versioita. Eteläafrikkalaisen version leviäminen oli pääsyy lentokentän sulkemiseen tammikuussa.

Jaana Ahonniska-Assa.

IS kertoi 11. helmikuuta Israelissa asuvasta suomalaisesta Jaana Ahonniska-Assasta, joka lähti Suomeen juuri ennen Tel Avivin lentokentän sulkemista. Hänen oli tarkoitus olla Suomessa kaksi ja puoli viikkoa. Paluu onnistui vasta viime viikonloppuna, joten matkasta tuli viiden viikon pituinen. Israeliin pääsyä varten tarvitsee luvan hallituksen asettamalta erityiskomitealta.

– Ensimmäiseen anomukseeni eivät edes vastanneet. Viikon päästä tein toisen anomuksen, johon työnantajani sairaalan ylilääkäri kirjoitti, että paluuni on sairaalatyön kannalta ensiarvoisen tärkeää. Sain myöntävän vastauksen vuorokaudessa. Sitten kului vielä kuusi päivää lentojen löytämiseen, hän sanoo.

Lisäksi Ahonniska-Assa joutui Suomessa ennen lähtöä ottamaan koronatestin yksityiseltä lääkäriasemalta ja esittämään sen Frankfurtissa. Hän joutui tekemään uuden testin heti Israeliin saapumisen jälkeen, vaikka rokotuskorttiin on merkitty molemmat rokotukset. Frankfurtissa piti esittää nippu muitakin papereita: passi, matkaliput, boarding-passi Helsingistä, koronatesti, erityiskomitean lupa ja verkossa täytetty maahantuloilmoitus.

Israel pohtii parhaillaan, miten se suhtautuu muissa maissa rokotettuihin maahantulijoihin. Yksi todennäköinen vaihtoehto on serologinen testi, joka tehdään maahan saapumisen jälkeen. Jos testissä löytyy koronan vasta-aineita, saa matkustaja vapautuksen karanteenista.

Matkustajille tehtiin koronatestejä Tel Avivin lentokentällä 1. maaliskuuta.

Maahantulijat heiluttelivat elektronisia rannekkeita, joita kokeillaan karanteenin valvomiseksi.

Israel on avaamassa rajojaan. Ensi vaiheessa maahan päästetään enintään kolmetuhatta omaa kansalaista päivässä ilman erityiskomitean lupaa. Samalla jatkuu talouden avaaminen, sillä ensi sunnuntaina aukeavat rokotetuille ravintolat ja hotellit. Lentokentän aukeamissuunnitelma aiheutti ryntäyksen ulkomaanmatkojen varaukseen, ja toukokuuksi suunnitellaan laivaristeilyjä Välimeren maihin.

Osa Israelin mittareista osoittaa käännöstä parempaan. Keskiviikon testeistä oli vain 5,2 prosenttia positiivisia, kun lukema kuukausi sitten lähenteli kymmentä. Vakavasti sairaiden määrä on laskenut tuhannesta 700:aan, alimpaan lukuun kymmeneen viikkoon. Tarttuvuusluku on koronakomissaariksi nimetyn professorin Nachman Ashin mukaan kuitenkin korkea, 0,97, Jerusalem Post kirjoittaa.

Israelissa on nyt rokotettu 4,8 miljoonaa ihmistä, joista 3,5 miljoonaa kahdesti. Viime maanantaina terveysviranomaiset alkoivat rokottaa myös koronasta parantuneita. He saavat yhden pistoksen aikaisintaan 90 päivää parantumisen jälkeen.

Tuoreen, laajan tutkimuksen mukaan tammikuussa koronaan kuolleista 84 prosenttia oli rokottamattomia tai saanut ainoastaan yhden pistoksen. Haaretz kertoo. Ensimmäisen pistoksen jälkeen vakavasti sairaiden määrä laski 62 prosenttia. Viikko toisen pistoksen jälkeen suoja nousi 86-98 prosenttiin.

Palestiinalaisia jonottamassa työmatkallaan rajanylityspaikalla 2. maaliskuuta.

Intia lupasi lähettää Palestiinaan 25 000 annosta AstraZenecan rokotetta. Alueelle on luvattu apua, mutta Palestiinan viranomaiset sanovat vastaanottaneensa yhteensä kaikkiaan vain 12 000 annosta. Keskustelua on syntynyt myös siitä, että kansalaisjärjestöjen mukaan rokotteita on Palestiinassa jaettu ensin alueen korkeimmalle johdolle. Järjestöt vaativat Palestiinan pääministeriä Mohammad Shtayyehia tutkimaan, miksi johtajat ovat päässeet ohittamaan virallisen jakeluohjelman.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 56,1 prosenttia 4. maaliskuuta.

Tiistai 2.3.2021: Ottaako voitokas koronataistelu takapakkia? Poliisi joutui keskeyttämään satoja juhlia Israelissa

Toisen Pfizer/Biontech-pistoksen aika olisi ollut minun osaltani perjantaina 26. helmikuuta, mutta rokotettavia on jo sen verran vähemmän, että Herzliyan rokotusasema on kiinni viikonlopun, Israelissa siis perjantain ja lauantain. Sunnuntaina pääsin rokotettavaksi. Rokotus toimi jonotusnumerolla. Puolen tunnin päästä pääsin sisään rokotusasemalle, joka oli nyt kontissa. Rokotuspisteitä oli nyt kolme, kun vielä kolme viikkoa sitten niitä oli toistakymmentä suuressa teltassa.

Terveydenhoitajamies kysyi murteellisella englannilla, onko minulla allergioita tai vakavia sairauksia ja kirjasi tietoni tietokoneelle. Sitten hän leimasi pahvisen rokotuskortin, täytti ruiskun ja pisti minua olkapäähän.

Tuntia myöhemmin tuli puhelimeen hepreankielinen viesti. Googlen avulla selvisi, että siinä kehotetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin, mikäli pistos aiheuttaa sivuvaikutuksia. Viestissä oli myös rokote-erän tunnus.

Toimittaja Mannila sai toisen rokotusannoksensa.

Eräille ihmisille on tullut kuumetta ja lihassärkyä varsinkin toisen pistoksen jälkeen. Kun oli kulunut yli vuorokausi rokotuksesta, pistoskohta oli hieman arka, mutta muuta en havainnut. Viikon päästä saan puhelimeeni tekstiviestin, jossa on linkki vihreän passin lataukseen. Se ei kuitenkaan ole toiminut ulkomaalaisille, joten vielä ei ole tiedossa, mistä rokotustodistuksen saa.

Israelin hyvään koronakehitykseen voi tulla hieman takapakkia viikonlopun purim-juhlien vuoksi. Juhlien ajan oli voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto ja kokoontuminen rajoitettiin vain perhepiiriin. Kieltoja rikottiin kuitenkin laajalti: poliisi lopetti satoja juhlia ja kirjoitti tuhansia sakkoja.

Rikkomusten takia Israelin hallitus käsittelee maan avaamisohjelman siirtämistä lähiaikoina. Israelissa piti avata pienet ravintolat ja osin suuretkin tämän viikon lopulla, ja yläasteen koulujen oli tarkoitus siirtyä useilla paikkakunnilla lähiopetukseen.

Israelin viranomaiset tekevät myös suunnitelmaa siitä, miten koulut saavat kiinni suluista kärsineet opetussuunnitelmansa. Yksi ehdotetuista keinoista on jatkaa koulua kuukauden normaalia pitempään.

Lentokenttä pysyy suljettuna ainakin tämän viikon lopulle, todennäköisesti pitempäänkin. Hallitus pohtii nyt, miten israelilaiset pääsisivät äänestämään maaliskuun 23. päivän vaaleissa. Vaalijärjestelmä ei tunne ennakkoäänestystä eikä ulkomailta voi äänestää. Todennäköisesti Israel alkaa laskea kaikki kansalaisensa palaamaan.

Turistit tuskin pääsevät maahan vähään aikaan, vaikka edessä on pääsiäinen, jolloin pyhiinvaeltajat tavallisesti saapuvat sankoin joukoin pyhille paikoille. Yksi syy tähän on se, että viranomaiset haluavat pitää poissa etenkin ns. New Yorkin version koronasta. Kyseisen version epäillään laskevan Pfizerin/Biontechin rokotteen tehoa. Asiaa ei ole lääketieteellisesti vahvistettu.

Israeliin palannut mies esitteli elektronista paikannusranneketta maanantaina 1. maaliskuuta Ben Gurionin lentokentällä lähellä Tel Avivia.

Maassa on kokeilussa elektroninen ranneke, joka kiinnitetään karanteenissa olevien ranteisiin. Tällöin heitä ei tarvitsisi pitää tarkoitukseen varatuissa hotelleissa. Kansalaisoikeusjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa tällaisesta valvonnasta.

Palestiinankin tilanteeseen on luvassa parannusta, sillä Kiina ja Intia ovat luvanneet lahjoittaa rokotteita alueelle. Palestiina saa rokoteannoksia myös kehittyviin maihin suunnatun Covax-avustusjärjestelmän kautta. Israel alkaa rokottaa 120 000 maassa työskentelevää palestiinalaista. Palestiinassa todettiin 1 700 koronatapausta sunnuntaina. Alueella ei pystytä testaamaan kaikkia oireilevia ihmisiä.

Israel on nyt rokottanut 4,7 miljoonaa ihmistä, joista 3,4 miljoonaa on saanut kaksi annosta. Sunnuntaina testatuista henkilöistä 5,4 prosenttia oli positiivisia. Luku on hieman laskenut, eivätkä mahdolliset purim-juhlien vaikutukset näy vielä.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 55,1 prosenttia 2. maaliskuuta.

Perjantai 26.2.2021: Koronasta kärsinyt Israel alkaa avautua, vaaleissa kokeillaan drive-in-äänestystä

Jerusalemissa asuva kirjakauppias Mahmoud Muna sai keskiviikkona ladattua puhelimeensa Israelin terveysministeriön verkkosivuilta vihreän passin. Oikeastaan se oli jo toinen versio, sillä ensimmäisessä oli paljon henkilötietoja näkyvillä, ja viranomaiset päättivät uusia sen.

Tietoturvasyistä uudessa elektronisessa passissa on ainoastaan henkilötunnus ja QR-koodi. Terveysministeriön sivuilta voi myös ladata todistuksen sairastetusta koronasta.

– Voi olla, että joudun vaatimaan passia asiakkailtani, jos tulee määräys, että pieniinkään liikkeisiin ei pääse ilman sitä, Muna sanoo.

Hän ei kuitenkaan aio asentaa ovelle QR-koodilukijaa, vaan kyltin, jossa edellytetään rokotusta.

Mahmoud Muna latasi oman vihreän passinsa pari päivää sitten.

Vihreä passi tarvitaan sisäänpääsyyn kulttuuri- ja urheilutapahtumiin sekä todennäköisesti myös kauppakeskuksiin, joiden oville suunnitellaan automaattisia QR-koodin lukijoita. Vielä torstaina passikäytännöt eivät olleet selviä Jerusalemissa.

Palestiinalaisella Munalla on oleskelulupa Israelissa. Myös hänen vaimonsa on saanut pistokset, mutta kolme tytärtä ovat vielä niin nuoria, ettei heitä rokoteta. Munalla on sukulaisia Israelin miehittämällä Länsirannalla Ramallahissa, joita ei ole rokotettu.

– Reilua olisi rokottaa heidätkin, hän sanoo.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vaati pari päivää sitten Israelia rokottamaan enemmän palestiinalaisia.

Kulttuurielämä alkaa pikkuhiljaa avautua. Jerusalemin Khan-teatteri järjesti ensimmäisen näytöksensä tiistaina 23. helmikuuta. Edellisestä näytännöstä tuli taukoa kahdeksan kuukautta. Sisään pääsi vain vihreällä passilla, ja näyttelijöiden ja muidenkin paikallaolijoiden rokotukset oli varmistettu.

Israelin hallitus painostaa edelleen ihmisiä rokotukseen. Maan parlamentti hyväksyi keskiviikkona lain, jonka mukaan terveysviranomaiset voivat luovuttaa rokottamattomien henkilöiden nimet ja yhteystiedot paikallisviranomaisille. Kansalaisoikeusjärjestöt vastustavat nimien luovuttamista ja vaativat terveysviranomaisia boikotoimaan lakia.

Ihmiset jonottivat rokotusvaunuun Jerusalemissa.

Israel juhlii purim-juhlaa koko viikonlopun. Maan hallitus pelkää Suomen vappua muistuttava juhlan laukaisevan tartunnat hurjaan kasvuun, ja on siksi määrännyt kolmeksi yöksi ulkonaliikkumiskiellon. Tartunnat putosivat viime viikolla 3 500:n tuntumaan päivässä, mutta alkuviikosta luvut nousivat yli neljän tuhannen. Haaretz-lehden mukaan syynä pidetään sitä, että osa kouluista avattiin pari viikkoa sitten.

Israel juhlii purim-juhlaa koko viikonlopun.

Pääministeri Benjamin Netanyahun hallitus aikoo käyttää rokotteita ulkopoliittisena työkaluna, sillä neuvottelut ovat käynnissä rokotelastien lähettämisestä Tshekkiin, Unkariin, Kyprokselle ja lukuisiin kehittyviin maihin. Israelin maksamien rokotteiden jakaminen muille maille herättää kuitenkin kysymyksiä, ja oikeuskansleri Avichai Mandeblit tutkii asian lainmukaisuutta.

Varustautuminen maaliskuun 23. päivän vaalien erityisjärjestelyihin on myös alkanut. Vaalikomitea testaa drive-in-äänestystä, jota esimerkiksi karanteenissa olevat kansalaiset voivat käyttää. Vaalivirkailijat ovat kevyissä teltoissa muovisuojien takana tai suojapuvuissa.

Koronaluvut ovat hienoisessa laskussa, sillä tartuntoja todettiin torstaina 3 900. Rokotettuja on nyt 4,6 miljoonaa ja kaksi pistosta on saanut 3,3 miljoonaa israelilaista.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 53,7 prosenttia 25. helmikuuta.

Tiistai 23.2.2021: Jo yli puolet israelilaisista on saanut koronarokotteen – nuoria houkutellaan rokotuksiin pizzalla ja oluella

Israel on pääsemässä pandemiassa niskan päälle, sillä tartunnan saaneiden ja vakavasti sairaiden määrä on laskussa. Monet kaupat, kampaamot ja vastaavat palvelut ovat auki ensi kertaa kuukausiin, ja kahdesti rokotetut pääsevät urheilu- ja kulttuuritapahtumiin.

Maan menestyksekäs koronapolitiikka joutuu loppuviikosta kokeeseen, kun maassa vietetään karnevaalityyppistä Purim-juhlaa. Purim vastaa juhlinnaltaan tietyllä tavalla Suomen vappua naamiaisasuineen, kujeineen ja suurine alkoholinkulutuksineen. Terveysministeriö esittääkin öistä ulkonaliikkumiskieltoa ensi viikonlopuksi. Vuosi sitten ensimmäiset koronarajoitukset asetettiin juuri Purimin jälkeen.

Jo yli puolet väestöstä on saanut ainakin yhden koronarokoteannoksen. Israelissa oli tiistaiaamuna rokotettu lähes 4,5 miljoonaa ihmistä, joista 3,1 miljoonaa kahdesti.

Uusia tartuntoja oli 4 800, kun edellispäivinä määrä oli hieman yli kolme tuhatta. Tämä johtuu pääosin viikonlopun pienemmistä testausmääristä. Tartunnoista 90 prosenttia on brittivarianttia. Yksi uusi, Ugandan variantiksi ristitty virustartunta on myös löytynyt. Vakavasti sairaiden määrä laski alle 800:n, ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Toivoa lisäävät myös sunnuntaina uutisoidut tehokkuusluvut, joiden mukaan rokote estää viruksen leviämistä 89-prosenttisesti.

Viisitoista suurta kaupunkia avaa keskiviikkona koulut 7.–10.-luokkalaisten lähiopetukselle, vaikka maan hallitus toivoo avaamista vasta reilua viikkoa myöhemmin. Muut luokat ovat suurelta osin jo kouluissa.

Nuoria joudutaan edelleen houkuttelemaan ottamaan rokotuksia. Tel Avivin kaupunki tarjosi viime viikolla ensin pizzaa ja myöhemmin pystytti rokotuspisteen paikalliseen pubiin, jossa oli tarjolla ilmaista olutta. Paikan eteen muodostui heti pitkä jono.

Israel saa viimeiset 1,5 miljoonaa annosta Pziferin/Biontechin rokotetta kahden viikon sisällä. Sen jälkeen lääkeyhtiö on toimittanut sovitut 10 miljoonaa annosta. Israel on vastaanottanut myös Modernan rokotetta. Laskujen mukaan vielä tarvitaan rokoteannoksia noin miljoonaa ihmistä varten, ja niistä saattaa hetkellisesti tulla pulaa maassa.Muutama päivä sitten 30. raskausviikolla ollut nainen kuoli koronaan, eikä lastakaan pystytty pelastamaan. Tapaus on kuitenkin erittäin harvinainen, ja Israelin terveysministeriö kehottaa raskaana olevia ottamaan rokotuksen. Noin 100 000:sta raskaana olevasta naisesta on 70 prosenttia ilman rokotusta.

Rokotteita aletaan käyttää entistä enemmän poliittisina välineinä. Israelin uskotaan kustantaneen viholliselleen Syyrialle satojatuhansia, jopa 1,2 miljoonaa annosta Sputnik-rokotetta vastapalvelukseksi maassa vangitun israelilaisen naisen vapauttamisesta.

Palestiinalainen poika koronavirusta kuvaavan graffitin edustalla Gazassa.

Palestiinaan Gazan kaistalle saatiin toimitettua 20 000 annosta Arabiemiraattien lahjoittamaa Sputnik-rokotetta. Lähetys toimitettiin Egyptin raja-aseman kautta. Israelin rajojen kautta Gazaan toimitettiin viime viikolla tuhat rokoteannosta. Israel ja Palestiina sopivat, että 100 000 Israelissa työskentelevää palestiinalaista rokotetaan.

Palestiinan koronatilanne heikkenee jatkuvasti. Päivittäin tartuntoja rekisteröidään yli tuhat, mutta niitä on todennäköisesti enemmän, sillä testauskapasiteetti ei ole riittävä. Rokotteet riittävät vain terveydenhoitohenkilökunnalle. Kuolleita viiden miljoonan asukkaan Palestiinassa on yli kaksi tuhatta. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 40 prosentilla palestiinalaisista on veressään koronan vasta-aineita.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 51,5 prosenttia 22. helmikuuta.

Torstai 18.2.2021: Rajoituksia puretaan, 8-vuotias Jonathan pääsi viimein kouluun

Israelin hallitus päätti poistaa suuren osan koronarajoituksista ensi sunnuntaista alkaen. Kauppakeskukset, kulttuurilaitokset, synagogat, hotellit sekä kuntosalit aukeavat niissä osissa maata, joissa koronatartuntojen määrä ei ole suuri. Lisää koulujakin avataan, mutta ainakin luokat 7–10 jäävät vielä etäopetukseen. Kahvilat ja pienet ravintolatkin aukeavat eräin rajoituksin. Kokoontumisrajoitus nostetaan 10 henkeen sisätiloissa ja 20:een ulkona.

Sisäänpääsyyn vaaditaan monessa paikassa ns. vihreä passi, joka tulee voimaan, kun viikko on kulunut toisesta pistoksesta tai henkilö on parantunut koronasta. Vihreä passi on Times of Israelin mukaan puhelimeen ladattava applikaatio, johon lataaja täyttää tietonsa ja jonka viranomaiset varmistavat minuutissa. Passin voi myös printata. Viivakoodin pitäisi suojata passia väärennöksiltä. Vielä keskiviikkona oli epäselvää, mistä passin voi ladata ja missä kaikkialla se käy.

Rajoitukset eivät onnistuneet Israelissa nujertamaan koronaa, sillä niiden poistamisen jälkeen tartuntojen määrä kasvoi rajusti. Rokotukset näyttävät pystyvän pysäyttämään taudin, sillä positiivisten tapausten määrä ja positiivisten osuus testatuista on laskenut selvästi. Keskiviikkona testeissä löytyi enää noin 3 100 positiivista tapausta, kaikkiaan 6,3 prosenttia testatuista. Korkeimmillaan tartuntoja havaittiin päivässä yli 10 000 ja positiivisten osuus testatuista nousi kymmeneen prosenttiin.

Kaikkiaan rokotettu on nyt yli 4,1 miljoonaa israelilaista, joista 2,7 miljoonaa saanut molemmat pistokset. Vakavien tapausten määrä on pysynyt alle tuhannen, nyt määrä oli 928.

Opettaja toivottaa lapsen tervetulleeksi kouluun Jerusalemin Mevaseret Zionin kaupunginosassa.

Vielä on kuitenkin tekemistä.

– Yli 50-vuotiaista 570 000 ihmistä on vielä rokottamatta. Lähes kaikki kuolleet ja vakavasti sairaat kuuluvat tähän ikäluokkaan, pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi Jerusalem Postille.

Koulujen avaaminen helpottaa perheitä.

– Jonathan meni viime viikolla kouluun. Etäopetuksessa hän tarvitsi apua, ja minusta tuli melkein opettaja, Sharon Kjisik-Cholow sanoo.

Turusta kotoisin olevan Kjisik-Cholowin lapsista kahdeksanvuotias Jonathan (oik.) on jo koulussa. 15-vuotias Lia joutuu vielä olemaan etäopetuksessa.

Turusta kotoisin olevalla Kjisik-Cholowilla on 8-vuotiaan Jonathanin lisäksi kaksi muutakin lasta, lukion viimeistä vuotta käyvä Daniela, 17, sekä yhdeksäsluokkalainen Lia, 15. He kaikki ovat olleet pitkiä jaksoja etäopetuksessa kotona Mevaseret Zionin kaupungissa.

– Daniela varmaan pääsee kohta lähiopetukseen kouluun, kun lukion loppukokeet alkavat. Lia voi joutua olemaan pitempään etäopetuksessa kotona, Kjisik-Cholow sanoo.

Daniela-tyttärellä on kesällä edessä meno armeijaan.

Matkustukseen ei ole tiedossa helpotuksia. Tel Avivin lentokenttä on kiinni, ja maasta poistuminen kuten maahan pääsykin vaatii lupaa. Hallituksen asettama komitea käsittelee lupahakemukset.

Tuhannet maassa asuvat odottavat lupaa ulkomailla. Yksi heistä on liikemies Eli Salpeter, Suomen ja Israelin kansalainen, joka oli viime perjantaina liikekumppaninsa kanssa palaamassa Yhdysvalloista Israeliin. Välilaskulla Frankfurtissa heille oli annettu jo boarding-passit, kun pääsy Tel Aviviin menevään koneeseen evättiin.

Salpeter yritti kumppaninsa kanssa seuraavaksi Kiovan kautta Israeliin, mutta joutui palaamaan takaisin Frankfurtiin. Saksan viranomaiset eivät antaneet heidän jäädä maahan. Miehet joutuivat lentämään Dubaihin, ainoaan maahan, joka otti heidät vastaan. Salpeter oli vielä keskiviikkona Dubaissa.

Israelissa havaittiin myös erittäin harvinainen tapaus, jossa sikiön epäillään kuolleen koronaan kohdussa. Ruumiinavauksessa kuolleen sikiön havaittiin saaneen 29-vuotiaalta äidiltä koronaviruksen. Lääkärit eivät ole täysin varmoja sikiön kuolinsyystä.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 47,66 prosenttia 17. helmikuuta.

Maanantai 15.2.2021: Israel houkuttelee koronarokotetta karttavia rokotuksiin jalkapallon avulla

– Jos et nyt mene rokotuksiin, et pääse jalkapallo-otteluihin, kun ne kuukauden päästä aukeavat yleisölle, varaterveysministeri Yoav Kisch sanoi Channel 13:n uutisille.

Kischin lausunto on yksi Israelin hallituksen painostuskeino saada rokottamattomia kansalaisiaan ottamaan pistokset. Hallitus suunnittelee rajumpiakin keinoa, esimerkiksi lakiesitystä, jolla rokottamattomien nimet luovutettaisiin paikallisviranomaisille. Lakiesityksessä selvitetään sitä, miten estetään ulkopuolisia näkemästä rokotustietoja.

Israelin on tarkoitus saada viikon sisällä yleiseen käyttöön ns. vihreä passi, joka annetaan molemmat pistokset saaneille. Henkilötodistusta muistuttava passi vaadittaisiin esimerkiksi ministeri Kischin mainitsemiin jalkapallo-otteluihin, kuntosaleille, kauppakeskuksiin, museoihin ja osin myös hotelleihin alkaen 23. helmikuuta. Vihreää passia pitänee vielä kehittää, sillä se on nykyisellään tietoturvayhtiöiden mukaan helppo väärentää.

Jalkapallo on toisessakin osassa Israelin koronapolitiikassa. Maan viranomaiset tarjosivat Uefalle mahdollisuutta järjestää Israelissa arvo-otteluita, kuten Euroopan-mestaruuskisoja.

Sunnuntaina tehdyissä testeissä havaittiin 3 446 uutta koronatartuntaa. Positiivisten osuus tehdyistä testeistä on hitaasti laskenut, se oli 7,6 prosenttia. Sunnuntaisin testataan vähemmän ihmisiä kuin muina päivinä.

Kaikkiaan 3,9 miljoonaa israelilaista on saanut rokotuksen, ja heistä 2,5 miljoonaa kaksi kertaa. Nyt 90 prosenttia yli 60-vuotiaista israelilaisista on rokotettu. 40-60-vuotiaiden ikäryhmästä pistoksen on saanut 73 prosenttia ja 16-40-vuotiaista noin puolet. Vakavien tapausten määrä on laskenut 990:een. Tarttuvuusluku oli lauantaina 0,85.

Vakavien tautitapausten määrä alle 60-vuotiaiden ikäryhmässä on kuitenkin nousussa. 38 prosenttia vakavista tapauksista oli alle 60-vuotiailla, kun neljä viikkoa sitten vastaava osuus oli 26 prosenttia. Tutkijoiden mukaan tähän vaikuttavat vanhempien ikäryhmien rokotukset ja se, että alle 60-vuotiaiden ikäluokat suojautuvat heikommin.

Nuoret ikäluokat ovat selviytyneet taudista yleensä hyvin. Israelissa on kuollut koronaan kahdeksan alle 20-vuotiasta. Lääkärit ovat kuitenkin havainneet tapauksia, joissa koronan vaikutukset ovat nuorilla olleet vakavia. Testeissä on havaittu vaurioita sydänlihaksessa ja keuhkoissa kuukausia koronasta parantumisen jälkeen. Lääkärit haluavatkin ulottaa rokotukset 12-16-vuotiaisiin. Oxfordin yliopisto on aloittanut tutkimuksen 300 vapaaehtoisella 6-17-vuotiaalla lapsella.

Israel on vastaanottanut 100 000 annosta Modernan rokotetta. Tilauksessa on kaikkiaan kuusi miljoonaa annosta Modernan ja kymmenen miljoonaa annosta AstraZenecan rokotetta. Alun perin Modernan rokote, jota voi varastoida pakastimessa, oli tarkoitus kuljettaa vanhuksille kotiin. Tämä on osoittautunut hankalaksi, ja kotihoidossa olevia vanhuksia on alettu kuljettaa ambulansseilla rokotuskeskuksiin ja takaisin. Modernaa pitää pistää kaksi annosta samoin kuin Pfizer/Biontechin rokotetta.

Israel on ottanut vastaan 100 000 annosta Modernan rokotetta.

Israelin terveysministeriö pohtii myös, pitäisikö koronasta parantuneet rokottaa. Tähän asti koronasta parantumista ja rokottamista on pidetty yhtä hyvinä suojakeinoina, sillä ihminen on sairastunut kahdesti koronaan vain hyvin harvoissa tapauksissa. Nyt moni koronasta parantunut vaatii rokotetta, sillä he uskovat sen tuovan paremman suojan. Tutkimustietoa asiasta ei vielä ole. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee parantuneiden rokottamista, kertoo Haaretz.

Israelia painostetaan myös jakamaan rokotteita Palestiinaan, kertoo Jerusalem Post. Rokotukset ovat vasta alkamassa Gazassa, jonne maanantaina odotettiin saapuvat ensimmäiset 2 000 annosta Sputnik V -rokotetta. Israelin hallituksen odotetaan lähiaikoina hyväksyvän kymmenien tuhansien annosten kuljetuksen Gazaan. Lehti ei kuitenkaan maininnut, mistä rokotteesta on kyse eikä kuka sen kustantaa.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 45,14 prosenttia 14. helmikuuta.

Torstai 11.2.2021: Käänne parempaan! Tehokas rokotusohjelma alkaa nyt vaikuttaa Israelissa

Tehokas rokotusohjelma alkaa vaikuttaa Israelissa. Vakavasti sairaiden lukumäärä laski alle tuhannen ensimmäistä kertaa kuukauteen. Myös koronan saaneiden osuus testatuista laskee: tiistaina positiivisia oli 6 062, kaikkiaan 7,8 prosenttia testatuista. Maanantain ja sunnuntain vastaavat osuudet olivat 8,8 prosenttia ja lauantaina 9,5 prosenttia.

Keskiviikkoaamun lukujen mukaan rokotettuja oli 3,6 miljoonaa, yli 39 prosenttia väestöstä. Kaksi pistosta on annettu 2,2 miljoonalle ihmiselle, reilulle 24 prosentille väestöstä. Israel on ulottanut rokotukset lähes kaikkiin väestöryhmiin, myös vierastyöläisiin ja laittomasti maassa oleviin ulkomaalaisiin.

Hallitus päätti tiistaina koulujen avaamisesta. Torstaina pulpetteihin pääsevät 1.–4.-luokkalaiset, kahden viikon päästä 5.–6.-luokkalaiset sekä 11.–12.-luokkalaiset ja kuukauden päästä loput. Alueilla, joilla koronan esiintyvyys on korkea, oppilaat pysyvät pitempään etäopetuksessa.

Israelin hallitus esitteli kolmiportaisen mallin rajoitusten poistamiseksi. Ensimmäinen taso tuli voimaan viime sunnuntaina, jolloin kilometrin liikkumisrajoitus poistui, pienet yritykset saattoivat avata ovensa ja puistot aukesivat.

Kauppakeskus ammotti tyhjyyttään Israelin Petah Tikvan kaupungissa.

Toisella tasolla on tarkoitus avata lisää liikkeitä, museoita, kuntosaleja, kirjastoja, sallia näyttelyiden ja urheilutapahtumien pitämisen, kunhan varotoimenpiteitä noudatetaan. Toinen taso vaatii seuraavia asioita: 3 miljoonaa ihmistä on saanut kaksi pistosta, 90 prosenttia yli 50-vuotiaista on rokotettu, tarttuvuusluku laskee alle yhden ja vakavasti koronaan sairastuneita on alle 900. Alustavien laskelmien mukaan taso saavutetaan helmikuun 23. päivänä.

Israel yltää arvioiden mukaan kolmannelle tasolle maaliskuun 9. päivän tienoilla. Tällöin on tarkoitus avata korkean riskin paikkoja kuten ravintoloita, hotelleja ja tapahtumakeskuksia. Kolmannen tason soveltaminen edellyttää, että neljä miljoonaa ihmistä on saanut molemmat pistokset, ja 95 prosenttia yli 50-vuotiaista on rokotettu. Lisäksi tarttuvuusluvun ja vakavasti sairastuneiden määrän on täytynyt vakiintua. Lehdistössä olleet tiedot eivät kertoneet, milloin matkustusrajoituksia maan rajoilla aletaan poistaa.

Jerusalemissa asuva myymäläpäällikkö Sarit Hällström odottaa kiihkeästi pääsyä töihin. Hän on ollut poissa työpaikalta yhteensä kuusi kuukautta viimeisen vuoden aikana. Tekevää ihmistä kotonaolo kyllästyttää.

– Pääsen työpaikalle ehkä vasta purim-juhlan jälkeen, Hällström sanoo. Purim-juhla on tänä vuonna 25.–26. helmikuuta.

Sarit Hällström

Hällström sai toisen rokoteannoksen viime viikolla.

– Kohta pääsen matkustamaan. Yleensä käyn neljä kertaa vuodessa ulkomailla. Nyt en ole vuoteen käynyt missään.

Hällström on säilyttänyt Suomen kansalaisuuden, vaikka on asunut Israelissa yli 30 vuotta. Hän asuu 22-vuotiaan Itamar-poikansa kanssa.

– Olen kehottanut häntäkin ottamaan pistokset.

Saman kehotuksen on saanut jo naimisissa oleva 20-vuotias Maya-tytär. Nuoriso Israelissa ei ole kovin innokasta menemään rokotuksiin.

IS kertoi aiemmin psykologian tohtori Jaana Ahonniska-Assasta, joka kävi ottamassa koronarokotukset.

Ahonniska-Assa pääsi Suomeen juuri ennen Tel Avivin lentokentän sulkua. Hän esitti Suomen passintarkastuksessa kuvallisen rokotuskortin.

– Ei tarvitse testata, eikä olla karanteenissa, mutta etäisyyksiä ja maskia täytyy pitää ja käsidesiä käyttää, Ahonniska-Assa kertoo viranomaisten sanoneen.

Hänellä on kuitenkin vaikeuksia päästä takaisin Israeliin. Maahan pääsee tällä hetkellä vain humanitäärisistä syistä.

Rokotusten on havaittu myös vähentävän koronaviruksen tarttuvuutta. Israelin yliopistoista koottu tutkijaryhmä analysoi ihmisiä, jotka sairastuivat koronaan 12–28 päivää ensimmäisen pistoksen jälkeen. Heillä virusten määrä laski keskimäärin neljäsosaan. Tutkijat käyttivät Maccabin keskuslaboratoriossa kuukauden aikana analysoituja näytteitä, joissa vähintään kerran rokotettu henkilö oli sairastunut koronaan. Ennen rokotusta sairastuneet jätettiin aineistosta pois.

Times of Israelin mukaan kyseessä on ensimmäinen laaja tutkimus, joka käsittelee rokotettujen henkilöiden tartuttavuutta. Tutkijat myöntävät tulokset alustaviksi, sillä niitä ei ole vielä tarkastettu tieteellisten kriteerien mukaan. Myös esimerkiksi virusvariantit saattavat vaikuttaa tarttuvuuteen.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 42,58 prosenttia 11. helmikuuta.

Tiistai 9.2.2021: Suomen passilla pääsi koronarokotukseen Tel Avivissa, Israel alkoi purkaa rajoituksia

Kävin itse viime perjantaina rokotuksessa Tel Avivin Herzliyan terveys­keskuksen yhteyteen perustetussa tilapäisessä rokotus­pisteessä. Aikaa ei tarvinnut varata. Jonottaminen teltta­katoksessa kesti muutaman minuutin. Sisällä sairaanhoitaja kysyi henkilö­todistusta, ja näytin Suomen passini. Sain jonotusnumeron ja minut ohjattiin odottamaan aulaan.

Viiden minuutin jälkeen tuli vuoroni rokotus­tilaan, jossa oli keskikäytävän ympärillä parikymmentä verhoilla eristettyä soppea. Sairaanhoitaja ohjasi minut rivin viimeiseen soppeen, jossa kirjattiin kirjasi ylös tiedot passistani sekä puhelin­numeroni.

Sitten vedin hihan ylös ja sain piikin olkapäähän.

Ennen poistumista aulassa piti istua hetken komplikaatioiden varalta. Hetken päästä puhelimeeni pompahti hepreankielinen tekstiviesti, jossa oli rokotustiedot. Seuraavana päivänä rokotuskohta oli arka, mutta muita oireita ei ollut.

Marko Mannila saa koronarokotteen.

Rokotuskeskus Herzliyassa.

Haaretz-lehden mukaan Israelin rokotukset ovat vahvistaneet Pfizer-yhtiön tulokset rokotteen antamasta suojasta. 10 päivää ensimmäisen pistoksen jälkeen suoja on vähintään 50 prosenttia, ja suoja nousee 95 prosenttiin viikko toisen pistoksen jälkeen.

Sunnuntaina tehdyt koronatestit osoittivat 4 500 uutta tartuntaa. Määrä on pienin pitkään aikaan. Pieni määrä johtuu tosin testien vähyydestä, sillä sunnuntaina niitä tehtiin vain 53 000. Positiivisten tulosten osuus on pysynyt 9 prosentin tienoilla jo jonkin aikaa.

Rokotettuja on nyt kaikkiaan 3,5 miljoonaa, joista 2,1 miljoonaa on saanut kaksi pistosta. Yli 60-vuotiaita, jotka on joko rokotettu vähintään kerran tai jotka ovat parantuneet koronasta, on 93 prosenttia israelilaisista. Ikäryhmästä 69 prosenttia on saanut toisen pistoksen yli viikko sitten, joten heidät katsotaan immuuneiksi taudille.

Israelissa on annettu eniten koronarokotteita väkilukuun suhteutettuna koko maailmassa. Tuoreimmassa tilastossa Yhdistyneet arabiemiirikunnat kiilasi Israelin edelle, kun tarkastellaan vähintään yhden rokoteannoksen saaneiden osuutta väestöstä. Israelissa kuitenkin huomattavasti suurempi osa väestöstä on saanut jo toisen pistoksen.

Sunnuntaiaamuna Israel lievensi koronarajoituksia. Kilometrin liikkumisrajoitus poistui, ja nyt saa vierailla muidenkin kuin lähisukulaisten kodeissa. Kansallispuisto ja luonnonpuistot aukeavat yleisölle, ja työpaikalle saa taas mennä niissä yrityksissä, joissa ei ole asiakaspalvelua. Lisäksi pienet yritykset kuten kampaamot saavat avata ovensa ja takeaway sallitaan ravintoloista ja kahviloista. Bed & breakfastit voivat alkaa majoittaa samaan perheeseen kuuluvia.

Kouluja saatetaan alkaa avata lähipäivinä. Avaamisen ennustetaan olevan hidasta ja tapahtuvan asteittain. Hallitus kaavailee ensi vaiheessa esikoulujen sekä luokkien 1-4 ja 11-12 paluuta pulpetteihin alueilla, jossa tartuntamäärät ovat pienet. Sen sijaan rajat, lentokentät ja maarajat, pysyvät kiinni ainakin helmikuun 21. päivään saakka.

Tel Avivissa sijaitseva Ichilov-sairaala on saanut lupaavia tuloksia koronalääkkeestä. EXO-CD24 -nimeä kantavan lääkkeen testeissä on havaittu 95 prosentin teho keskivaikeissa ja vaikeissa korotapauksissa. EXO-CD24 on inhalaatiolääke, Israel National News -uutistoimisto kertoo. On tosin huomattava, että kyseessä on vasta ensimmäisen vaiheen testauksesta saadut tulokset.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 40,21 prosenttia 7. helmikuuta.

Perjantai 5.2.2021: Israelissa rokotetaan jo 16-vuotiaita, mutta palestiinalaisalueilla annettiin vasta nyt ensimmäiset koronarokotteet

Israelissa oli torstaina jaettu jo yli 5,3 miljoonaa koronarokotetta, mutta palestiinalaisalueilla ensimmäiset rokotteet annettiin vasta tiistaina. Alueille saatiin Israelilta 2 000 annosta Modernan rokotetta sekä 10 000 annosta venäläistä Sputnik-rokotetta. Israel lupasi toimittaa tällä viikolla kolme tuhatta annosta lisää. Ensimmäisenä pistoksen saa terveydenhuollon henkilökunta.

Kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet Israelia siitä, ettei se ole toimittanut rokotteita palestiinalaisalueille Länsirannalle ja Gazaan. YK:n ihmisoikeusasioiden edustaja ja eräät kansainväliset järjestöt vetoavat Israeliin, että sen tulisi noudattaa Geneven konventiota, jonka mukaan miehittäjävaltio on vastuussa miehittämänsä alueen terveydenhuollosta. Israel puolestaan tulkitsee Oslon sopimusta niin, että Palestiina on itse vastuussa alueensa terveydenhuollosta.

Palestiinalaisalueilla koronatilanne on vaikea. Päivittäisiä tartuntoja on todettu 400–750, mutta luvut ovat alakanttiin testauskapasiteetin riittämättömyyden takia. Etenkin Gazassa tilannetta pidetään hyvin huolestuttavana. Kuolleita viiden miljoonan asukkaan palestiinalaisalueilla on yli 2 000.

Palestiinalainen terveydenhoitoalan työntekijä sai koronarokotteen keskiviikkona.

Palestiinalaishallinto on saanut apua Venäjän ja Israelin rokote-erien ohella myös muun muassa YK:lta, EU:lta ja Japanilta. Palestiinalaiset odottivat suurta määrää rokotteita maailman terveysjärjestön WHO:n Covax-organisaatiolta. Määrä on kuitenkin tällä tietoa jäämässä murto-osaan odotetusta, vain 12 500 hengen tarpeisiin. Neuvottelut asiasta jatkuvat. Covax-organisaation tavoitteena on toimittaa rokotteita kehittyviin maihin.

Pfizerin ja Biontechin rokotteen käyttöä Palestiinassa esti pitkään säilytyksessä tarvittavien kylmälaitteiden puute. Nyt laitteita on Palestiinassa viisi kappaletta.

Rokotteiden lisäksi Palestiina tarvitsee humanitaarista apua. YK:n mukaan noin 2,4 miljoonaa palestiinalaista on päivittäisen humanitaarisen avun tarpeessa.

Israelissa todettiin torstaina yli 6 700 uutta koronatartuntaa ja kuolleiden määrä ylitti viidentuhannen rajan. Maassa on rokotettu kaikkiaan 3,3 miljoonaa ihmistä, joista 1,9 miljoonaa kahdesti.

Israel laajensi torstaista alkaen rokotusohjelmansa yli 16-vuotiaiden ikäryhmään. Tähän asti rokotukset ovat kattaneet yli 35-vuotiaat, tosin osa nuorista on jo aikaisemmin saanut pistoksia erityisryhmien ja oppilaitosten rokotusohjelmissa tai jonottanut ylijääneitä annoksia. 18-35-vuotiaita on maassa 1,7 miljoonaa.

Rokotustahti on viime päivinä hidastunut. Aikaisemmasta, keskimäärin 200 000 rokotuksesta päivässä määrä on laskenut 115 000:een maanantaina ja 100 000:een tiistaina. Keskiviikkona pistoksen sai 107 000 israelilaista.

Merkittävän terveysalan organisaation Leumitin mukaan 12 prosenttia viime tiistaina varatuista ensimmäisistä rokotuskerroista jäi käyttämättä. Leumitiin kuuluu puoli miljoonaa yli 16-vuotiasta jäsentä.

Monet nuoret eivät ole innokkaita ottamaan rokotuksia.

– Syitä on monia. Nuoret eivät usko sairastuvansa koronaan, naiset pelkäävät hedelmällisyytensä vähenevän ja niin edelleen, Leumitin tiedottaja Moshe Mosko sanoi Jerusalem Postille.

Rokotustilanteessa käytetään apuna myös huumoria. Klovni seuraa rokotustilannetta.

Nuori nainen saa koronarokotteen Jerusalemissa.

Myös nuoret voivat sairastua koronan vakavaan tautimuotoon, vaikka se on epätodennäköisempää kuin vanhempien kohdalla. Rokotteen vaikutuksesta hedelmällisyyteen ei ole löytynyt tutkimusnäyttöä.

Leumit tutki myös Pfizer-rokotteen tehoa viruksen brittivarianttiin.

– Rokote tehoaa yhtä hyvin, professori Shlomo Vinker sanoi Haaretz-sanomalehdelle.

Sheba Medical Centerin koronalääkärit tutkivat rokotettujen terveysalan ammattilaisten sairastumista. Tulosten mukaan yhteensä 0,54 prosenttia eli 22 ihmistä kaikkiaan 4 081 tutkitusta sairastui koronaan 1–10 päivää rokotusten jälkeen. Tutkijat havaitsivat, että 13 tapauksessa koronatartuntaa oli pidetty ainoastaan rokotuksen sivuvaikutuksena. He kehottavat testaamaan kaikki rokotetut terveysalan ammattilaiset, joilla ilmenee koronan oireita.

Kreikka ja Israel ovat sopimassa matkailun rajoitusten poistumisesta. Tarkoituksena olisi, että kaksi rokotusta saaneet israelilaiset voisivat matkustaa Kreikkaan ilman todistusta negatiivisesta koronatestistä tai joutumista karanteeniin.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 38,11 prosenttia 3. helmikuuta.

Keskiviikko 3.2.2021: Koronarokotukset ovat edenneet Israelissa jo 35-vuotiaisiin, mutta menestystarinaa varjostaa uusi pelko

Suomalainen Erja Menashe, 55, sai Benny-miehensä kanssa toisen Pfizerin/Biontechin korona­rokotteen torstaina 28. tammikuuta. He eivät ole yksin: Israelissa on rokotettu noin 3,1 miljoonaa ihmistä, joista kaksi miljoonaa on saanut molemmat pistokset.

Israelissa on yli 9 miljoonaa asukasta. Tulokset ovat kannustavia: kahden rokotuksen saaneista vain 0,014 prosenttia on saanut tartunnan. Viikon päästä kahdesta rokotuksesta riski pienenee edelleen.

– Ensimmäisen pistoksen jälkeen en pystynyt seuraavana yönä kunnolla nukkumaan. Toisen pistoksen jälkeen oli helpompaa, vain pientä lihassärkyä, Menashe sanoo.

Erja Menashe sai toisen pistoksen 28. tammikuuta.

Perheen kaikki lapset on myös rokotettu. Vanhin poika Shaked, 29, on saanut jo molemmat pistokset. Dekel, 25, sai opiskelupaikasta yliopistosta ensimmäisen rokotuksen. Lisäksi paikallisiin ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva tytär Gefen, 18, sai maanantaina ensimmäisen pistoksen. Israelissa rokotetaan nyt 35-vuotiaita ja vanhempia, mutta erityisryhmät kuten monet opiskelijat saavat myös pistokset. Myös raskaana olevat rokotetaan.

Rokotusten jälkeen elämän pitäisi helpottua Israelissa. Menashe sai QR-koodilla kirjoitetun todistuksen, jonka voimassaolo alkaa viikko toisen pistoksen jälkeen ja kestää kuusi kuukautta, elokuun 4. päivään saakka. Vihreäksi passiksi nimetyllä todistuksella voi lähteä maasta ilman negatiivista koronatestiä, eikä maahan tulessa tarvitse mennä testeihin. Lisäksi todistuksella pääsee moniin paikkoihin, esimerkiksi kahviloihin. Tosin kahvilat ja monet muut palvelut sekä kulttuurikohteet ovat olleet kiinni pieniä jaksoja lukuun ottamatta jo lähes vuoden. Avoinna ovat lähinnä ravintolat takeaway-palveluineen, ruokakaupat ja apteekit.

Mehasnen perhe muutti Suomesta Israeliin neljä vuotta sitten. He asuvat Petah Tikvassa, kymmenisen kilometriä Tel Avivista itään. Tuontisihteerinä työskentelevä Erja Menashe on tyytyväinen maan rokotusohjelmaan.

– Täällä on keskitetty tietojärjestelmä, jossa kaikki rokotukset näkyvät heti.

Hän ihmettelee, ettei teknologisesti kehittynyt Suomi ole saanut järjestelmää toimimaan paremmin.

Netanyassa hoitokodin asukkaat tanssivat saatuaan toisen rokotteen.

Rokotukset etenevät Israelissa vauhdilla. Kuvan nuori sai rokotteen Tel Avivissa.

57-vuotias Joram Seela selvisi myös vähillä sivuoireilla molemmista pistoksista.

– Käsivarsi oli arka puolitoista päivää, hän sanoo.

Turkulaissyntyinen Seela on asunut Israelissa jo 30 vuotta. Hän ei oikein usko siihen, että kahden rokotuksen jälkeen pääsy vapautuisi eri paikkoihin. Huoli uusista virusmuunnoksista on herännyt.

– On ollut puhetta määräysten kiristyksistä, varsinkin kun näitä virusvariantteja pelätään.

Israelissa todettiin eilen 7 900 koronatartuntaa. Haaretz-lehden mukaan viime aikojen tartunnoista 60-70 prosenttia on brittivarianttia. Tartuntojen määrä on pysynyt korkeana, vaikkakin hieman laskenut ennätyksellisestä yli kymmenestä tuhannesta päivätartunnasta.

Haasteena koronaehkäisyssä on pidetty ultraortodoksijuutalaisia, joita syytetään kokoontumissääntöjen rikkomisesta. Ultraortodokseja on israelilaisista vajaa 15 prosenttia, mutta heidän osuutensa tartunnoista on noin 40 prosenttia. Arviolta 8 000–10 000 ultraortodoksia kokoontui viime sunnuntaina kahden rabbin hautajaisiin Jerusalemissa. Heidän piittaamattomuutensa herättää suurta närkästystä muussa väestössä, ja on saanut lakiasäätävän Knessetin nostamaan sakkoja määräysten noudattamattomuudesta.

Jopa 8000–10000 ultraortodoksia osallistui hautajaisiin Jerusalemissa 31. tammikuuta.

Palestiinalaisalueilla ei rokotuksia ole ollut aiemmin käynnissä. Venäjän lupaamien 5 000 Sputnik-annoksen pitäisi saapua lähipäivinä. Israel on myös luvannut 5 000 annosta rokotetta. Yli viiden miljoonan asukkaan palestiinalaisalueilla todetaan 400-700 tartuntaa päivässä. Lukua alentaa puutteellinen testauskapasiteetti.

Israel on sulkenut rajansa käytännössä lähes kaikilta ainakin perjantaihin 5. helmikuuta saakka. Määräykset kieltävät kansalaisilta myös yli yhden kilometrin liikkumisen kotoa. Enintään viisi ihmistä voi kokoontua sisällä ja kymmenen ulkona.

Kärsimättömyyttä on jo Israelissakin.

– Sulkemisstrategialla on vaikutusta, mutta se näkyy hitaasti, terveysministeriön johtaja Chezy Levy totesi.

Rokotusvastustus on myös kasvussa, sillä osa israelilaisista ei pidä terveystietojensa päätymisestä lääkeyhtiöiden käsiin.

Israelissa ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 37,40 prosenttia tiistaina 2. helmikuuta.

Juttua korjattu 5.2. klo 9.52: Jutussa luki, että Israelissa ja palestiinalaisalueilla on yli 9 miljoonaa asukasta. Israelissa on yli 9 miljoonaa asukasta, minkä lisäksi palestiinalaisalueilla on noin 5 miljoonaa asukasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?