Videot todistavat Venäjän poliisi­väkivallasta – protestoijia revittiin ulos taksista, toimittajaa hakattiin rajusti päähän - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Videot todistavat Venäjän poliisi­väkivallasta – protestoijia revittiin ulos taksista, toimittajaa hakattiin rajusti päähän

Aleksei Navalnyin kannattajiin sekä protesteja seuranneisiin toimittajiin kohdistettiin raakaa väkivaltaa myöhään tiistai-iltana Venäjällä.

3.2. 0:29

Venäjän mellakkapoliisit ottivat tiistai-illan myöhäisinä tunteina yhä kovempia otteita käyttöön Aleksei Navalnyin kannattajia vastaan sekä Moskovassa että Pietarissa.

  • Yllä olevalla videolla kuvaa mielenosoituksista Moskovassa tiistaina.

Spontaani ihmisvirta tuli kadulle tiistai-iltana sen jälkeen, kun moskovalainen oikeusistuin oli tuominnut Navalnyin kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Pidätystilanne Moskovassa illalla.­

Moskovassa tallentui videoille ainakin kaksi tapausta, kun mellakkapoliisit repivät taksin matkustajan ulos autosta mukiloidakseen häntä ja pidättääkseen hänet.

Ilmeisesti ainakin toisessa tapauksessa oli kyse siitä, että protestoija huuteli poliiseille solvauksia taksin ikkunoista. Videolla näkyy, kuinka suuri joukko poliiseja ympäröi taksin ja repii sen sisältä matkustajan pidätettäväksi kovin ottein.

Navalyin esikunta twiittasi asiasta kommentoimalla, että ”Valko-Venäjä on tullut Venäjälle”. Tällä he viittasivat silmittömään poliisiväkivaltaan.

(Matkustaja revitään ulos taksista alla olevalla videolla.)

(Toinen tilanne, jossa matkustaja revitään ulos taksista.)

Mellakkapoliisit pyrkivät pelottelemaan myös protesteja seuranneita toimittajia ja valokuvaajia. Videoille tallentui hurja tilanne, jossa yksi poliisi hakkasi pahaa aavistamatonta toimittajaa sivusuunnasta päähän.

Toimittaja kaatui maahan ja huusi tuskasta. Hänellä oli yllään keltaiset pressiliivit, joita Venäjän viranomaiset edellyttävät mielenosoituksissa työskentelevien toimittajien käyttävän.

(Yksi video toimittajan pahoinpitelystä.)

(Toinen video toimittajan pahoinpitelystä.)

Katuun kaatunut toimittaja paljastui 19-vuotiaaksi Fjodor Hudokormoviksi, joka oli tekemässä suoraa lähetystä Real Viewer -kanavalle, kun poliisi iski häntä päähän.

Hudokormov kertoi myöhemmin toimittajille, että hänen päänsä on kipeä. Hän esitteli myös otsaansa noussutta isoa paukamaa. Hän kertoi menevänsä lääkäriin ja tekevänsä asiasta tutkintapyynnön.

(Hudokormov kertoo alla poliisin lyönneistä ja näyttää kuhmua päässään.)

Moskovassa mellakkapoliisi hakkasi ihmisjoukkoa silmittömästi, vaikka nämä seisoivat kädet ylhäällä antautumisen merkiksi. Välikohtaus tapahtui Dmitrovski pereulokilla, ja kuviin tallentui muun muassa mies, joka poistui pää verta vuotaen paikalta.

(Dmitrovski pereulokin tapahtumia alla.)

Poliisi pidätti nuoren miehen Moskovan keskustassa illalla.­

Navalnyin tukija pidätettiin Moskovassa.­

Ovd-infon mukaan tiistaipäivän aikana varmistuneiden tietojen mukaan yli 1 000 ihmistä pidätettiin Navalnyin tukimielenosoituksista. Luvussa eivät ole mukana myöhään illalla ja yöllä tehdyt kiinniotot.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?