Tuomio tuli: Aleksei Navalnyi lähetetään vanki­leirille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuomio tuli: Aleksei Navalnyi lähetetään vanki­leirille

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin ehdollinen tuomio muutetaan ehdottomaksi vankeudeksi, venäläinen oikeusistuin päätti tiistai-iltana.

2.2. 19:33 | Päivitetty 2.2. 22:02

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi lähetetään vankileirille.

Navalnyin ehdollinen tuomio muutetaan ehdottomaksi. Aluksi Navalnyin oma tiimi tulkitsi, että istuttavaa jää 2,5 vuotta.

Sittemmin muun muassa uutistoimisto Reuters tarkensi, että kyse tulee olemaan kahdesta vuodesta ja kahdeksasta kuukaudesta niin kutsuttua yleisen kurin leiriä.

Navalnyin 3,5 vuoden aiemmasta ehdollisesta tuomiosta putoaa näin kymmenen kuukautta, koska hänelle hyvitetään hänen aiemmin istumansa kotiarestiaika.

Kun tuomari alkoi lukea Navalnyin tuomiota tyypilliseen venäläiseen tyyliin – nopealla ja monotonisella äänellä – Navalnyi piirsi lasikoppinsa seinään sydämen salissa olleelle Julia-vaimolleen.

Navalnyin tiimi reagoi tuomioon heti kutsumalla ihmisiä mielenosoitukseen vielä täksi illaksi Moskovan keskustaan Maneesiaukiolle.

Bellingcatin tutkivan ryhmän edustaja Christo Grozev twiittasi jo hieman ennen iltaseitsemää Suomen aikaa, että sekä Moskovassa että Pietarissa kaupungin keskeisille maamerkeille oli saapunut poliisivoimia. Hän tulkitsi sen merkiksi siitä, että virkavaltaa keskitettiin hillitsemään oletettuja mellakoita hieman ennen sitä kun langettava tuomio oli määrä julistaa.

– Punainen tori, Lubjanka FSB:n päämajoineen ja muut maamerkit Moskovassa ja Pietarissa ovat poliisien saartamia. Ilmeisesti siksi, että odotetaan protesteja tulossa olevan tuomion vuoksi. Tuomiota odotetaan näillä minuuteilla, Grozev twiittasi.

(Grozevin twiitti englanniksi ja kuvia poliisivoimista.)

Grozev twiittasi myös Navalnyin oikeudenkäynnistä valokuvan, jota hän kuvaili yhdeksi parhaimmaksi ikinä. Pskovista kotoisin oleva valokuvaaja Dmitri Markov oli pidätetty Moskovan kaupunginoikeuden edustalla tiistaina ja hän otti kyseisen kuvan ollessaan jo pidätettynä.

(Dmitri Markovin kuva Moskovan kaupunginoikeudesta tiistailta.)

Markov selitti Dozhd-kanavalle, että hän oli tullut Moskovan kaupunginoikeuden eteen tarkoituksella tavallisena kansalaisena, ilman toimittajan tunnuksia ja ilman työtehtävää, koska hän halusi ilmaista tukensa Navalnyille.

Lopputulos oli, että Markov pidätettiin yhdessä muiden Navalnyin kannattajien kanssa. Moskovskaja gazetan mukaan oikeustalon läheltä pidätettiin tiistain aikana yli 350 ihmistä.

Moskovan kaupunginoikeus käsitteli tiistaina Navalnyin väitettyjä rikkomuksia hänen ehdonalaisen vankeustuomionsa koeajan ilmoittautumissääntöjen noudattamisessa.

Venäjän rikosseuraamusvirasto syytti Navalnyin rikkoneen sääntöjä hänen ollessaan Berliinissä hoidettavana ja jo ennen sitä Venäjällä ollessaan. Navalnyin olisi pitänyt ilmoittautua kaksi kertaa kuukaudessa rikosseuraamusvirastolle, mutta viranomaisten mukaan hän rikkoi tätä vaatimusta toistuvasti.

Kyseessä on Navalnyille vuonna 2014 määrätty ehdollinen petostuomio niin kutsutussa Yves Rocherin jutussa. Tuolloin Navalnyi määrättiin 3,5 vuodeksi ehdonalaiseen, kun hänen Oleg-veljensä joutui kärsimään samasta jutusta 3,5 vuoden ehdottoman tuomion.

Artikkelia päivitetty tuoreilla tiedoilla 2.2. klo 19.38. Täsmennetty Navalnyille jäävää vankeustuomion määrää klo 20.13.

    Artikkeliin liittyviä aiheita

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?