Ruotsi ei aio suositella AstraZenecan rokotetta yli 65-vuotiaille

Ruotsi ei aio suositella lääkeyhtiö AstraZenecan rokotetta yli 65-vuotiaille.

2.2.2021 15:14 | Päivitetty 2.2.2021 15:25

Ruotsi ei aio suositella lääkeyhtiö AstraZenecan rokotetta yli 65-vuotiaille, kertoo maan kansanterveysvirasto ruotsalaismedian mukaan.

EU myönsi viime viikolla rokotteelle myyntiluvan. Myös Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittelee rokotteen myöntämistä kaikille yli 18-vuotiaille ja pitää rokotetta soveltuvana myös iäkkäille, vaikka sen tehosta yli 55-vuotiaille ei EMA:n mukaan ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa.

Saksassa nousi aiemmin kohu, kun ilmeisesti medialle vuodetusta asiakirjasta paljastui, että maassa ei oltaisi suosittelemassa rokotusta yli 65-vuotiaille. AstraZeneca kuitenkin kumosi väitteet tuolloin. Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron on julkisesti epäillyt, että kyseinen rokote ei ole tehokas yli 65-vuotiailla.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) keskustelee tänään tiistaina kokouksessaan AstraZenecan koronarokotteen vaikutuksista Suomen rokotusstrategiaan.

KRAR pohtii kokouksessaan, annetaanko AstraZenecan rokotetta ikäihmisille Suomessa. KRARin puheenjohtajan, Turun yliopiston infektiotautiopin professorin Ville Peltolan mukaan se ei ole itsestäänselvyys Euroopan komission myöntämästä myyntiluvasta huolimatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?