Putin lipsautti tärkeän lauseen lokakuussa – tähän Navalnyin puolustus voi nyt vedota - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin lipsautti tärkeän lauseen lokakuussa – tähän Navalnyin puolustus voi nyt vedota

Presidentti Vladimir Putin antoi lokakuussa ymmärtää, että ennen Aleksei Navalnyin päästämistä hoitoon Saksaan tarkistettiin hänen mahdolliset maastapoistumiskieltonsa.

2.2. 11:08

Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi lokakuussa, että hän oli itse osallistunut päätöksentekoon, jolla ”sairastuneen” Aleksei Navalnyin lennättäminen Omskista Berliiniin sallittiin elokuun lopulla.

Sitä ennen Kreml oli väittänyt vielä sitkeästi, että Putinilla ei ollut päätöksentekoon mitään osuutta, vaan kaikki oli riippunut omskilaisten lääkäreiden tekemästä arviosta Navalnyin lentomatkan terveysriskien suhteen.

Tänään tiistaina alkaneessa oikeudenkäynnissä Navalnyin puolustuksella on mahdollisuus vedota myös Putinin lokakuussa antamaan lausuntoon ja erityisesti yhteen kohtaan siinä.

Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka Navalnyi tuotiin oikeuteen käsiraudoissa.

Venäjän rikosseuraamusvirasto ja syyttäjäviranomaiset väittävät nyt, että Navalnyi oli rikkonut ehdonalaisen petostuomionsa ilmoittautumisvelvollisuutta usean kerran jo ennen kuin hänestä tuli niin kutsuttu ”Berliinin potilas”.

Putin kertoi kuitenkin lokakuussa, että hän oli nimenomaan määrännyt Venäjän valtakunnansyyttäjän tarkistamaan Navalnyin mahdollisuuden lentää ulkomaille.

– Heti sen jälkeen, kun tämän kansalaisen vaimo oli kääntynyt minun puoleeni, annoin välittömästi syyttäjänvirastolle käskyn varmistaa hänen mahdollisuutensa poistua hoidettavaksi ulkomaille, Putin sanoi Kommersantin mukaan.

Presidentti Vladimir Putin tunnusti lokakuussa, että hän oli antanut itse käskyn päästää Aleksei Navalnyi hoitoon Berliiniin.­

Putinin mukaan varmistaminen liittyi siihen, että Navalnyilla oli aiempien oikeusjuttujensa vuoksi voimassa olevia matkustusrajoituksia.

– Kyse oli siitä, että he eivät olisi saattaneet päästää häntä, koska hänellä oli rajoituksia, jotka liittyvät oikeusjuttuihin ja rikostutkintoihin, Putin sanoi.

Loogisesti ajatellen Putinin lausunnosta seuraa se, että Venäjän viranomaisten on nyt vaikeampi vedota Navalnyin aiempiin väitettyihin ehdonalaisrikkomuksiin, sillä hänen mahdollisuutensa poistua ulkomaille on Putinin sanojen mukaan nimenomaan otettu huomioon ja tarkistettu ennen ambulanssilennon sallimista.

Aleksei Navalnyin juristi Ljubov Sobol piti lehdistötilaisuuden vain päivää ennen kuin hänet otettiin kiinni ja määrättiin sitten liki kahdeksi kuukaudeksi kotiarestiin.­

Navalnyin juristi Ljubov Sobol sanoi viikko sitten pitämässään lehdistötilaisuudessa IS:lle, että myrkytyshetkellä Navalnyillä ei ollut voimassa olevaa matkustuskieltoa eikä maastapoistumiskieltoa.

Sääntöjen mukaan Navalnyin piti kuitenkin käydä kaksi kertaa kuukaudessa ilmoittautumassa rikosseuraamusviraston toimistossa. Sobolin mukaan Navalnyi oli noudattanut ilmoittautumisvelvollisuuttaan ennen myrkytystään.

– Navalnyi yritettiin kyllä asettaa ennen myrkytystään matkustuskieltoon väitetystä sotaveteraanin loukkaamisesta, mutta hän vastusti sitä eikä se astunut voimaan. Näin ollen hänellä ei ollut mitään estettä poistua ulkomaille siinä vaiheessa, kun hän oli jo koomassa, Sobol sanoi IS:lle Zoom-lehdistötilaisuudessa.

Mikäli Venäjän rikosseuraamusvirasto olisi esittänyt todisteet Navalnyin väitetyistä ehdonalaistuomion ilmoittautumissääntöjen rikkomisista jo siinä vaiheessa, kun hänelle yritettiin asettaa matkustuskielto veteraanin väitetyn loukkaamisen vuoksi viime kesänä, matkustuskielto olisi todennäköisesti määrätty tuolloin.

Julia Navalnaja saapui tiistaiaamuna seuraamaan oikeudenkäyntiä, jossa käsitellään hänen miehensä ehdollisen vankeustuomion muuttamista ehdottomaksi.­

Navalnyin tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä on kyse niin sanotusta Yves Rocherin petosjutusta, josta hänelle määrättiin 3,5 vuoden ehdollinen tuomio vuonna 2014.

Tuomioon liittyvät koeaika päättyi vuoden 2020 lopussa, mutta vain muutamaa päivää ennen sen päättymistä Venäjän viranomaiset heräsivät vaatimaan Navalnyia tulemaan Berliinistä ilmoittautumaan venäläisviranomaisille.

Venäjän viranomaiset vetoavat nyt siihen, että Navalnyi pääsi pois berliiniläissairaalasta jo 20. syyskuuta ja Lancet-tiedelehden julkaiseman lääkäriraportin mukaan hänen oireensa olivat ohi jo 12. lokakuuta. Näin ollen Navalnyin olisi viimeistään silloin pitänyt matkustaa heti Venäjälle ilmoittautumaan.

Navalnyin avustajat ovat kuitenkin kertoneet, että heillä on lääkäreiltä todistus siitä, että Navalnyin kuntoutus hermomyrkkyiskun jälkeen jatkui vielä kevääseen asti eikä tämä voinut sen vuoksi matkustaa aiemmin Venäjälle. Navalnyi on kertonut, että hän joutui opettelemaan kehonsa hallinnan ja motoriikan käytännössä alusta myrkytyksen jälkeen.

Navalnyi lensi takaisin Venäjälle sunnuntaina 17. tammikuuta ja hänet otettiin kiinni heti passintarkastuksessa. Tällä hetkellä hän istuu 30 päivän vankeusrangaistusta, mutta tiistaina alkaneen oikeudenkäynnin lopputuloksena hänelle saatetaan määrätä 3,5 vuoden aiempi tuomio täytäntöönpantavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?