Ruotsalais­asiantuntija: Kaikilla täysi-ikäisillä mahdollisuus korona­rokotukseen juhannukseen mennessä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalais­asiantuntija: Kaikilla täysi-ikäisillä mahdollisuus korona­rokotukseen juhannukseen mennessä

Ruotsin rokotekoordinaattori luottaa siihen, että keväällä saadaan jopa miljoona rokoteannosta viikossa.

31.1. 22:21

Ruotsin rokotekoordinaattori Richard Bergström pitää yhä kiinni siitä, että jokaisen yli 18-vuotiaan ruotsalaisen on mahdollisuus saada koronarokotus juhannukseen mennessä, vaikka AstraZeneca ei alkuvuodesta kykene toimittamaan alunperin luvattua määrää rokotteita.

Bergström sanoo Aftonbladetille, että huhtikuun alusta alkaen Ruotsiin tulee puolesta miljoonasta miljoonaan rokoteannosta viikossa.

Bergströmin laskelma perustuu siihen, että AstraZeneca ja Pfizer saavat toimitusvaikeutensa selätettyä, Modernan iso rokotesopimus Yhdysvaltojen kanssa tulee täyteen ja rokotetta aletaan toimittaa myös laajalti Eurooppaan. Myös muut rokotevalmistajat, kuten Johnson & Johnson sekä mahdollisesti CureVac ja Novavax saavat myyntiluvat.

Bergströmin mukaan massarokotusten mahdollisena esteenä olisi ainoastaan se, ettei niiden antamiseen ole varauduttu kunnolla.

– Olen hieman huolissani siitä, että emme mobilisoi tarpeeksi resursseja antamaan rokotteita kun niitä alkaa tulla maahan todella suuria määriä huhti-, touko- ja kesäkuussa.

Ensimmäinen erä AstraZenecen rokotteita saadaan Ruotsiin 7. helmikuuta. Tuolloin odotetaan 70 000 annosta. Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana rokotteita saadaan 400 000, mikä on noin puolet siitä, mitä alunperin oli odotettu.

Määriin saattaakin tulla vielä muutoksia, sillä EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi sunnuntaina Twitterissä, että lääkeyhtiö AstraZeneca lupaa lisätä rokotetuotantoaan ja toimittaa yhdeksän miljoonaa rokoteannosta lisää EU:lle vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Yhteensä yhtiö on siis luvannut toimittaa EU:lle alkuvuodesta 40 miljoonaa rokoteannosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?