Poliisi kidutti pidätettyjä tainnutusaseilla – hurjat silminnäkijävideot Venäjältä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Poliisi kidutti pidätettyjä tainnutus­aseilla – hurjat silminnäkijä­videot Venäjältä

Venäjän poliisi käytti tainnutusaseita lähietäisyydeltä jo maassa makaaviin tai muuten rauhallisiin mielenosoittajiin. Pietarissa sähkölamautinta käytettiin myös valokuvaajaan, jolla oli yllään näkyvä huomioliivi lehdistö-sanalla merkittynä.

31.1. 19:45

Venäjän poliisi käytti raakaa ja myös ilmeisen tarpeetonta väkivaltaa pidätettäviin ihmisiin sekä Pietarin että Moskovan mielenosoituksissa, jotka oli järjestetty oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tueksi.

Sunnuntain ilmiöksi nousi sähköisten lamauttimien ja erilaisten tainnutusaseiden käyttö lähietäisyydeltä vielä siinä vaiheessa, kun pidätettävä oli otettu jo kiinni eikä hän tehnyt vastarintaa tai yrittänyt paeta.

Yllä olevalla Reutersin videolla näkyy kaksi tilannetta, joissa poliisi käyttää tainnutusasetta kiinni otettuun mielenosoittajaan Moskovassa ja Pietarissa.

Yksi videolle tallentunut tapaus sattui Moskovassa Matrosskaja Tishinan vankilan lähistöllä. Mielenosoittajat olivat tulleet sinne vaatimaan Navalnyin vapauttamista vankilasta.

Pidätetty nuori mies oli maassa jo liikkumattomana, kun poliisi osoitti häntä tainnutusaseella ja mies alkoi huutaa tuskissaan.

(Alla olevalla videolla näkyy, kuinka poliisit käyttävät lamautinta maassa jo olevaan mielenosoittajaan.)

Toinen tapaus tainnutusaseen käytöstä tallentui Radio Svobodan videolle, joka löytyy tästä linkistä. Videolla kuuluu lamauttimen suriseva ääni.

Moskovassa poliisit käyttivät sähkölamautinta myös taluttamaansa mielenosoittajaan, joka ei tehnyt minkäänlaista vastarintaa. Mies käveli rauhassa poliisien kanssa kohti pidätysautoa, kun poliisi osoitti hänen jalkaansa yhtäkkiä tainnutusaseella.

(Alla olevalla videolla poliisi kohdistaa lamauttimen rauhallisesti kävelevän mielenosoittajan jalkaan.)

RBK-kanavan toimittaja sattui silminnäkijäksi niin ikään tilanteeseen, jossa poliisi käytti lamautinta jo maassa olevaan pidätettävään.

(Alla on RBK-kanavan video pidätystilanteesta ja tainnutusaseen käytöstä Pietarissa.)

Yksi etälamauttimella tainnutettu ja hakattu mielenosoittaja menetti tajuntansa ja hänet kannettiin tiedottomana poliisiautoon. RTVi-kanavan ja News.ru-sivuston mukaan mies kouristeli ja häntä yritettiin elvyttää kaatamalla hänen päälleen vettä.

(Tajuton pidätetty näkyy alla olevalla videolla poliisiautossa Pietarissa.)

Venäjän mielenosoituksissa pidätettiin sunnuntaina myös kymmeniä toimittajia, vaikka useimmilla heistä oli yllään viranomaisten edellyttämät keltaiset pressiliivit ja mukanaan asianmukaiset työluvat. Bellingcatin Cristo Grozevin mukaan pidätettyjä toimittajia oli koko Venäjällä ainakin 82.

Yksi julmimman väkivallan kohteiksi joutuneista oli freekuvaaja Timur Hadzhibekov joka käyttää myös taiteilijanimeä Georgi Markov. Hän taltioi tapahtumia MR7-sivustolle, Znak-sivustolle ja Baza-kanavalle.

Hadzhibekov joutui pahoinpidellyksi Pietarin keskustassa. Hänen kiinniottonsa tallensi videolle 47news-sivuston Julia Gilmshina. Vieressä olevat ihmiset huusivat järkyttyneinä: ”Teillä ei ole oikeutta, teillä ei ole oikeutta.”

(Valokuvaajan pahoinpitely ja lamauttimen käyttö häntä vastaan tallentuivat videoille.)

Kuvaaja vietiin pidätysautoon, josta hänet päästettiin kuitenkin myöhemmin päivällä vapaaksi.

– Hakkasivat pampuilla ja käyttivät lamautinta jalkoihin, vatsaan ja munuaisten kohdalle. Jos minulla ei olisi ollut kypärää, olisin lyönyt pääni asvalttiin, Hadzhibekov kertoi MR7-sivustolle vapauduttuaan.

Rotonda-median Telegram-kanavalle Hadzhibekov kertoi päässeensä vapaaksi papereiden tarkistuksen jälkeen. Pahoinpitelyä hän kuvaili brutaaliksi.

– Minut pidätettiin hyvin brutaalisti. Oli superikävää. Yksi pahimmista hetkistä elämässäni. Minua hakattiin, tukehdutettiin ja tainnutettiin sähköshokilla.

– Olen kokonaisuudessaan silti kunnossa ja elossa. Ja minä aion jatkaa työtäni, mielenosoitukset eivät lopu tähän, Hadzhibekov kertoi.

Mediazonan mukaan Moskovassa pidätettiin myös useita keltaisiin lehdistöliiveihin pukeutuneita toimittajia. Heistä osa pakotettiin maahan ja poliisit potkivat heitä. Poliisit eivät perustelleet toimittajien pidätystä mitenkään.

Pietarissa silminnäkijät kuvasivat myös tilanteen, jossa poliisi otti esille palvelusaseensa ja osoitti sillä ihmisiä, kertoo Sobesednik-sivusto.

Poliisi otti pistoolin esille siinä vaiheessa, kun mielenosoittajat olivat riistäneet häneltä lakin. Välikohtaus sattui Heinätorilla eli Sennaja-aukiolla.

Ihmiset eivät kuitenkaan perääntyneet pistoolin nähdessään, vaan he jatkoivat kävelyään kohti poliiseja ja heittelivät heitä lumipalloilla, käy ilmi Fontankan videolta.

(Tilanne, jossa poliisi otti esille pistoolin ja osoitti sillä väkijoukkoon.)

Väkijoukko huusi samaan aikaan perääntyville poliiseille:

– Häivy, häivy, häivy.

Häivy-huuto on tullut aiemmin tutuksi Valko-Venäjällä, jossa mielenosoittajat ovat vaatineet itsevaltaisen Aljaksandr Lukashenkan eroa. Venäjän mielenosoituksissa samalla huudolla viitataan sekä presidentti Vladimir Putiniin että hänen paikalle komentamiin väkivaltakoneiston edustajiin.

Uutissivusto Fontankan mukaan poliisi käytti Pietarissa mielenosoittajia vastaan myös kaasusumutetta ainakin yhdessä tilanteessa, kun mielenosoittajat yrittivät saada jo kiinni otettuja vapaaksi Heinätorilla.

Novaja gazeta julkaisi puolestaan Pietarista videon, jolla näkyy poliisin pampunisku suoraan keski-ikäisen miehen paljaaseen päähän. Mies huutaa apua ja toistelee, että hän ei ole mikään roisto eikä hän tee vastarintaa.

Vierestä kuuluu myös miehen vaimon anelu, että poliisit lopettaisivat hakkaamisen.

– Hän on minun mieheni. Älkää lyökö, älkää lyökö, nainen sanoo, mutta poliisit jatkavat kovia otteitaan.

(Alla olevalla videolla näkyy kuinka poliisi iskee miestä pampulla suoraan paljaaseen päähän.)

Venäjän ihmisoikeusvaltuutettu Tatjana Moskalkova kommentoi uutistoimisto Ria Novostille tietoja poliisin väkivaltaisista otteista näin.

– Jokainen tieto vaatii tarkan tilanteen selvityksen. Oliko näin ylipäätään ja kuinka se on dokumentoitu. Täytyy kuunnella kumpaakin osapuolta ja tehdä sitten joitakin ratkaisuja sen pohjalta.

Venäjän sisäisessä Tatarstanin tasavallassa poliisi pidätti kymmeniä mielenosoittajia ja pakotti heidät makaamaan lumihangessa. Osa pidätetyistä oli kasvoillaan lumessa, osa oli komennettu olemaan polvillaan kädet selän tai niskan takana.

(Alla twiitissä on kuva pidätetyistä lumihangessa Kazanissa.)

Vladivostokissa mielenosoittajat vetäytyivät Amurinlahden jäälle, koska keskustan kadut ja aukiot oli suljettu poliisin ja kansalliskaartin toimesta.

(Mielenosoittajat näkyvät alla olevissa twiiteissä jäällä Vladivostokissa. Poliisi menee heidän peräänsä.)

Mellakkapoliisi ei aluksi seurannut ihmisten perässä, ilmeisestikin siksi, että heidän oli vaikea liikkua lumihangessa varusteidensa kanssa. Lopulta poliisit tulivat kuitenkin jäälle ja pidättivät noin sata ihmistä, kertoo Newsru.com.

Merenlahden jäältä pidättäminen oli yksi todiste siitä, että Venäjän poliisin selitykset pidätysten syistä eivät ole loogisia. Poliisitoimien rankkuutta kaupunkien keskustoissa on perusteltu muun muassa sillä, että mielenosoittajat haittaavat tavallisten lainkuuliaisten kansalaisten normaalia liikkumista ja lisäksi väkijoukko on terveysriski koronaviruksen vuoksi.

Mielenosoitukseen Moskovassa osallistui tuhansia ihmisiä.

Alla olevalla videolla Reutersin kuvaa Pietarista, jossa poliisi taltutti mielenosoittajia kovin ottein:

Reutersin aiemmin sunnuntaina julkaisemaa videokuvaa Venäjältä:

Juttua muokattu 31.1. klo 19.55. Lisätty Novaja gazetan video miehestä, jota poliisi iskee paljaaseen päähän pampulla. Klo 20.47: Lisätty Reutersin videokuvaa tainnutusaseen käytöstä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?