Rokotesota: EU asettaa vienti­rajoituksia korona­rokotteiden valmistajille – Britannia rajoitus­listalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rokotesota: EU asettaa vienti­rajoituksia korona­rokotteiden valmistajille – Britannia rajoitus­listalla

EU-maat voivat lauantaista alkaen tarvittaessa rajoittaa koronarokotteiden vientiä EU:n ulkopuolelle.

– Olemme maksaneet lääkeyhtiöille tuotannon lisäämisestä ja nyt odotamme heidän toimittavan tilauksemme, sanoi komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis perjantaina.­

29.1. 20:57

Euroopan komissio ilmoitti perjantaina EU:n alkavan tarvittaessa säädellä jäsenmaissa tuotettavien koronarokotteiden vientiä unionin ulkopuolelle.

Uusi lupamekanismi tulee EU:n mukaan voimaan jo lauantaina.

– Olemme maksaneet lääkeyhtiöille tuotannon lisäämisestä ja nyt odotamme heidän toimittavan tilauksemme, sanoi komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis perjantaina.

Vientirajoitukset ovat alkuun voimassa kuusi viikkoa, mutta niitä on tarkoitus jatkaa ainakin maaliskuun loppuun saakka.

Lupamekanismi koskee vain niitä rokotteita, joiden toimittamisesta on sovittu lääkevalmistajien ja Euroopan komission kesken.

Uuden käytännön mukaan EU-maissa toimivien lääkefirmojen on haettava koronarokotteille vientilupa EU:n ulkopuolelle sekä esitettävä vientitodistukset edellisen kolmen kuukauden ajalta.

Jäsenmaat ja komissio ovat luvanneet vientiluvan 48 tunnin kuluessa.

Vientirajoitusten ulkopuolella ovat kuitenkin suurin osa Euroopan EU:n ulkopuolista maista, kuten Sveitsi ja Balkanin valtiot, mutta ei viime vuonna EU:sta eronnut Britannia.

Komission edellytys esittää vientiasiakirjat edellisen kolmen kuukauden ajalta odotetaan antavan vastauksen, onko AstraZeneca toimittanut Manner-Euroopan tehtaillaan valmistettuja rokotteita Britanniaan. AstraZeneca on väittänyt EU-maiden toimitusten viivästymisen syyksi tuotanto-ongelmiaan.

Guardianin mukaan komission määräämä lupamekanismi tarkoittaa, että miljoonien rokoteannosten toimitukset Britanniaan voidaan estää vain muutamien päivien sisällä EU:n etsiessä keinoja jäsenmaitaan kohdanneeseen rokotepulaan.

EU-maita ravisteli viime viikolla AstraZenecan ilmoitus, jonka mukaan se leikkaa unionin alueelle tarkoitettuja rokotetoimituksia ensimmäisellä vuosineljänneksellä peräti 60 prosentilla. Rokote-erien huomattavan supistumisen pelätään rapauttavan kansalliset rokotteiden jakeluohjelmat EU-maissa.

Samaan aikaan yhtiö on kuitenkin vakuuttanut Britannian hallitukselle, että se kykenee valmistamaan kaksi miljoonaa rokoteannosta viikossa täyttääkseen sopimuksen yhteensä 100 miljoonasta sovitusta annoksesta.

Euroopan lääkevirasto Ema ilmoitti perjantaina suosittelevansa AstraZenecan koronarokotteelle myyntilupaa. Pian suosituksen jälkeen Euroopan komission antoi rokotteelle myyntiluvan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?