Ruotsissa aiotaan vaatia koronatodistusta ulkomailta saapuvilta – ”Tilanne muuttuu erittäin nopeasti rajojemme ulkopuolella” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsissa aiotaan vaatia korona­todistusta ulkomailta saapuvilta – ”Tilanne muuttuu erittäin nopeasti rajojemme ulko­puolella”

Ruotsissa suositellaan tiukennuksia maahantuloon ja vaatimusta negatiivisesta koronatestituloksesta.

Vartijat tervehtivät toisiaan lumisessa Tukholmassa Kuninkaanlinnan edustalla torstaina.

29.1. 19:25

Ruotsin koronalinjauksista pääosin jo vuoden vastannut Folkhälsomyndigheten ilmoitti perjantaina suosittelevansa Ruotsin hallitukselle tiukennuksia maahan saapumiselle.

Ehdotuksen mukaan ulkomaalaisilta olisi vaadittava todistus negatiivisesta covid-19-testistä ennen maahan päästämistä. Tarkoituksena on estää koronaviruksen uusien mutaatioiden leviäminen.

Testaustuloksen täytyy olla tehty alle 48 tuntia ennen maahan saapumista. Ruotsin kansalaisen olisi käytävä testissä samana päivänä kuin saapuu maahan ulkomailta.

Rajan ylitse töissä kulkevien on käytävä testeissä kerran viikossa, kertoo Reuters. Tämä sääntö koskisi etenkin Suomen länsirajalla asuvia.

Myös Suomen sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan kiireellä pakkotestausmallia Suomen rajoille.

– Tilanne muuttuu erittäin nopeasti rajojemme ulkopuolella ja uusia virusmuunnoksia saattaa ilmetä useammissa maissa kuin toistaiseksi tiedämme, Folkhälsomyndigheten tiedotti.

Terveysviranomainen suosittelee myös ulkomailta saapuvia olemaan kotikaranteenissa viikon ajan ja tekemään toisen koronatestin viiden päivän kuluessa.

Ruotsi on jo tiukentanut maahansaapumissääntöjä ja sulkenut rajansa Britanniasta, Tanskasta ja Norjasta sekä EU:n ulkopuolelta saapuvilta.

Ruotsin koronatartuntamäärät ovat laskeneet viime aikoina, mutta maassa on todettu 566 000 koronatapausta ja yli 11 500 covid-19-tautiin kuollutta. Määrät on huomattavasti suuremmat kuin kuin muissa Pohjoismaissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?