Rokotesota kiihtyy: EU suunnittelee vientikieltoa rokotteille – toimitukset Britanniaan voidaan estää jo muutaman päivän sisällä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rokotesota kiihtyy: EU suunnittelee vientikieltoa rokotteille – toimitukset Britanniaan voidaan estää jo muutaman päivän sisällä

Skotlannin pääministeri uhmaa brittipääministeri Boris Johnsonia julkaisemalla tiedot rokotetoimituksista. Teko on hyödyksi lääkeyhtiö AstraZenecan kanssa rokotesotaan ajautuneelle EU:lle.

Hoitaja valmisteli AstraZenecan rokoteannosta Bathissa, Englannissa keskiviikkona.­

28.1. 21:32

Euroopan komissio on kertonut perustavansa uuden lupamekanismin, joka antaa EU-maiden kansallisille sääntelyelimille mahdollisuuden kieltää rokotteiden maastavienti. Tämä tarkoittaa Guardianin mukaan sitä, että miljoonien rokoteannosten toimitukset Britanniaan voidaan estää vain muutamien päivien sisällä EU:n etsiessä keinoja jäsenmaitaan kohdanneeseen rokotepulaan.

Britannia on tilannut 40 miljoonaa annosta Pfizerin ja BioNTechin koronarokotetta, jonka toimitukset maahan saattavat nyt olla vaakalaudalla. Rokotetta on toimitettu Britanniaan tähän mennessä yhtiön Belgiassa sijaitsevalta tehtaalta.

– On olemassa mahdollisuus, että tietynlaisissa olosuhteissa ei sallita viennin tapahtua, Guardianin viranomaislähde myöntää.

EU-maita ravisteli viime viikolla lääkeyhtiö AstraZenecan ilmoitus, jonka mukaan se leikkaa unionin alueelle tarkoitettuja rokotetoimituksia ensimmäisellä vuosineljänneksellä peräti 60 prosentilla. Rokote-erien huomattavan supistumisen pelätään rapauttavan kansalliset rokotteiden jakeluohjelmat EU-maissa.

Samaan aikaan yhtiö on kuitenkin vakuuttanut Britannian hallitukselle, että se kykenee valmistamaan kaksi miljoonaa rokoteannosta viikossa täyttääkseen sopimuksen yhteensä 100 miljoonasta sovitusta annoksesta.

AstraZenecan toimisto Brysselissä, Belgiassa.­

AstraZeneca on kieltäytynyt korvaamasta EU:n vajetta rokotetta Britanniassa valmistavien tehtaiden tuotannolla, ja tämä on ajanut EU:n etsimään muita keinoja rokotteiden saannin turvaamiseksi.

Kiista unionin ja yhtiön välillä on jatkunut jo päiviä. Erimielisyyttä on ollut muun muassa osapuolten välisen sopimuksen sisällöstä.

Komissio on penännyt AstraZenecalta tietoa siitä, onko EU:n alueella tuotettuja rokotteita toimitettu viime viikkoina Britanniaan.

Koronarokotuksia vauhdittamaan pyrkivä Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon yritti aiemmin julkistaa tilastot Skotlantiin toimitetuista koronarokotteista, mutta hän joutui perääntymään pääministeri Boris Johnsonin sekä terveysministeri Matt Hancockin pyynnöstä.

Torstaina Sturgeon teki kuitenkin liikkeen, joka on tulkittu brittimediassa vahvistukseksi EU:lle sen ja AstraZenecan välisessä ”rokotesodassa”. Hän sanoi, että tiedot rokotteiden toimituksista Skotlantiin tullaan sittenkin julkaisemaan uudelleen hallinnon verkkosivuilla.

Nicola Sturgeon Skotlannin parlamentissa Edinburghissa tänään.­

Päätös tietojen uudelleen julkaisemisesta tehtiin Sturgeonin mukaan sen jälkeen, kun brittihallitus oli antanut medialle tietoa toimituksia koskevista luvuista.

– En aio mennä yksityiskohtiin siitä, kuinka me julkaisemme tiedot odotetuista toimituksista ja Britannian hallitus vaatii, että otamme ne pois julkiselta palvelimelta, vaikka samaan aikaan he briiffaavat näitä lukuja hyvillä mielin medialle spinnattuna, Sturgeon sanoi Telegraphin mukaan.

Sturgeonin mukaan tiedot julkaistaan ensi viikolla läpinäkyvyyden nimissä.

AstraZenecan rokotteita pistettiin ihmisiin laivaston tukikohdassa Bathissa keskiviikkona.­

Ennen julkaisua koskevaa ilmoitusta Skotlannin terveysministeri oli joutunut pyytämään anteeksi Hancockilta luottamuksellisten tietojen julkaisua. Brittihallituksen kerrotaan olleen raivoissaan, sillä lukujen julkistamisen pelätään johtavan siihen, että rokotteita viedään Britanniasta muihin maihin.

Viranomaislähteet kertoivat Guardianille toivovansa, että vientikieltoihin ei tule EU:n puolelta tarvetta. Heidän mukaansa EU päätti suojata itseään maailmalla harjoitettavalta protektionismilta, sen jälkeen, kun Britannian hallitus päätti estää tiettyjen koronaviruksen hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden viennin maasta.

Vientikieltoon liittyvät kriteerit on tarkoitus julkaista lehden mukaan perjantaina, ja käyttöön menettely voidaan ottaa niin ikään lähipäivinä.

Ensimmäiset erät Pfizerin ja BioNTechin rokotteita lähtivät kohti Britanniaa Belgian Puursissa sijaitsevalta tehtaalta joulukuun alussa.­

Euroopan komissio pyysi torstaina Belgian viranomaisia tutkimaan AstraZenecan rokotteita Belgiassa valmistavan tehtaan, jossa tuotantovaikeuksia on yhtiön mukaan ilmennyt. Belgian liittovaltion lääkevirasto FAGG vahvisti saaneensa pyynnön asiasta EU:n rokotetilauksia koordinoivalta elimeltä.

FAGG:in mukaan tarkastuksia ei ole tehty vielä, mutta niitä on tiettävästi tarkoitus tehdä myös muihin tuotantolaitoksiin muiden EU-maiden viranomaisten avulla. Virasto kuitenkin kertoi tehneensä jo keskiviikkona itse rutiinitarkastuksen tehtaalla.

Euroopan lääkeviraston EMA:n odotetaan myöntävän myyntiluvan AstraZenecan rokotteelle perjantaina. Saksan rokotekomissio STIKO kertoi torstaina, ettei se aio suositella rokotetta kuitenkaan yli 65-vuotiaille, koska dataa rokotteen tehosta iäkkäillä ei ole riittävästi.

AstraZenecan mukaan teho on kuitenkin riittävä viimeisimpien tutkimusten perusteella myös ikäihmisten kohdalla. Väitettä tuki Britannian pääministeri Johnson maassa tähän mennessä rokotuksista kerättyjen tulosten perusteella.

Kansalaiset jonottivat rokotukseen krikettistadionille Lontoossa 27. tammikuuta.­

Britannia kertoi torstaina pysyvänsä luottavaisena sen suhteen, että sen rokotteiden saanti ei kärsi EU:n ja AstraZenecan välisestä kiistasta.

– Olemme jatkuvassa kontaktissa rokotevalmistajien kanssa ja luotamme edelleen siihen, että rokotetoimitukset Britanniaan eivät häiriinny, brittihallituksen tiedottaja kertoi Reutersille.

Britannian mukaan EU on pystyttänyt omat toimitusketjunsa, eikä sen asia ole kommentoida EU:n ja AstraZenecan keskenään tekemiä sopimuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?