Selviääkö pandemian alkuperästä uutta tietoa? WHO:n virus­salapoliisien operaatio Kiinan Wuhanissa käynnistyi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Selviääkö pandemian alkuperästä uutta tietoa? WHO:n virus­salapoliisien operaatio Kiinan Wuhanissa käynnistyi

Kansainvälisen tutkijaryhmän urakkaa pidetään jo etukäteen hyvin vaikeana, ja työssä on poliittisia ulottuvuuksia.

28.1. 17:38

Maailman terveysjärjestön WHO:n kansainvälinen tutkijaryhmä pääsi torstaina kahden viikon karanteenista ja aloitti työnsä Wuhanissa, tehtävänään etsiä todistusaineistoa koronaviruspandemian alkuperästä.

Asiantuntijat astuivat median edessä ulos karanteenihotellistaan ja siirtyivät bussiin. Kukaan tutkijoista ei antanut lausuntoa medialle.

Virussalapoliiseiksi kutsutut tutkijat saapuivat Kiinaan tammikuun puolivälissä, pitkän viivästyksen jälkeen. Ryhmän vetäjänä toimii WHO:n johtava eläinperäisten tautien asiantuntija Peter Ben Embarek. Hän on kertonut Twitterissä, että tutkijat ovat tehneet karanteenihotellissa 10–13 tunnin työpäiviä erilaisissa virtuaalisissa kokouksissa.

Elämä Wuhanissa on palannut normaaliksi vuosi sitten valloilleen päässeen epidemian jälkeen. Silti kaupunkilaiset suojautuvat yhä koronataudilta. Kuva on otettu Wuhanissa 13. tammikuuta 2021.­

Näin puolestaan twiittasi tutkija Peter Daszak ennen lähtöään kenttätöihin:

”Hieman apeana sanon hyvästit ’kuntosalilleni’ & ’toimistolleni’, joihin jäin jumiin kahdeksi viikoksi!! Nyt siirrytään työn seuraavaan vaiheeseen WHO:n tiimin & kiinalaisten kollegojen kanssa.”

Kiina vastusti pitkään WHO:n asiantuntijoiden saapumista maahan. Kansainvälinen selvitys saattaa paljastaa kiusallista tietoa kommunistihallinnon virheistä ja peittely-yrityksistä pandemian alkuvaiheessa vuodenvaiheessa 2019–2020. Kiina on muun muassa levittänyt kertomusta, jonka mukaan pandemia ei olisi peräisin Wuhanista vaan se olisi kulkeutunut alueelle ulkomailta.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijan käänsi torstaina kritiikin kärjen kohti Yhdysvaltoja. Zhao varoitti uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltoja politisoimasta WHO:n tutkimusta ja esitti toiveen, jonka mukaan Yhdysvaltojen pitäisi ”kunnioittaa tosiasioita, tiedettä ja WHO:n kansainvälisen asiantuntijaryhmän kovaa työtä.”

Zhaon puheenvuoro oli vastaus keskiviikkona Valkoisessa talossa esiintyneelle presidentti Joe Bidenin lehdistöedustajalle Jen Psakille. Yhdysvaltain uuden hallinnon mukaan olisi ”äärimmäisen tärkeää” selvittää, kuinka virus ilmestyi ja miten se pääsi leviämään koko maailmaan. Psaki esitti huolensa ”misinformaatiosta”, jota ”tietyt tahot” Kiinassa ovat levittäneet pandemian alkuperästä.

Yleisen teorian mukaan pandemian aiheuttanut sars-cov-2 on peräisin hedelmälepakoista, joissa esiintyy runsaasti erilaisia koronaviruksia. Virus tarttui vuoden 2019 loppupuoliskolla jonkin väli-isännän kautta ihmiseen ja alkoi levitä Wuhanissa sijaitsevalla niin sanotulla märkätorilla, jolla myytiin villieläimiä. Tori on sittemmin suljettu.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump arveli, että virus saattoi karata Wuhanissa sijaitsevasta korkean turvaluokituksen laboratoriosta. Kiina on kiistänyt väitteen.

 Tämä kertoo siitä, kuinka hermostuneita (Kiinan viranomaiset) ovat. He pelkäävät sitä, että perheet pääsevät yhteyteen WHO:n asiantuntijoiden kanssa.

Torstaina ei vielä selvinnyt, mitä kohteita WHO:n asiantuntijaryhmä pääsee tutkimaan, keitä se saa haastatella ja pystyykö se ylipäätään löytämään uutta todistusaineistoa yli vuoden takaisista tartuntaketjuista.

Epäselvää oli sekin, saavatko asiantuntijat tavata epidemian varhaisten uhrien omaisia. Osa näistä on haastanut Kiinan viranomaisia oikeuteen läheistensä kuolemaan johtaneista tapahtumista. Omaisten pääargumentti on se, että viranomaiset päästivät koronataudin leviämään hallitsemattomasti salaamalla tietoja viruksesta joulukuussa 2019 ja jättämällä varoittamatta kansalaisia vaarallisesta kulkutaudista.

Omaiset syyttävät Kiinan hallintoa muun muassa sosiaalisen median WeChat-keskusteluryhmänsä poistamisesta verkosta.

– Tämä kertoo siitä, kuinka hermostuneita (Kiinan viranomaiset) ovat. He pelkäävät sitä, että perheet pääsevät yhteyteen WHO:n asiantuntijoiden kanssa, sanoi Zhang Hai, 51, uutistoimisto AFP:lle. Zhangin isä kuoli covid-19-tautiin pandemian alussa.

Peter Ben Embarek on WHO:n johtava eläinperäisten tautien asiantuntija.­

Toisaalta myöskään WHO:lla ei ole puhtaita papereita järjestön toiminnasta – WHO julisti koronavirustaudin kansainväliseksi terveysuhkaksi 30. tammikuuta 2020 ja pandemiaksi vasta 11. maaliskuuta, pitkien pohdintojen jälkeen. WHO:ta arvosteltiin Kiinan myötäilystä.

Riippumaton kansainvälinen tutkijapaneeli esitti viime viikolla julkaistussa raportissa kritiikkiä sekä Kiinaa että WHO:ta kohtaan. Raportin mukaan Kiinan kansallisten terveysviranomaisten ”olisi pitänyt ryhtyä voimakkaampiin toimiin” väestön terveyden suojaamiseksi tammikuussa 2020. WHO:n hätätilakomitea sai paneelilta erityisen kovat moitteet:

”On epäselvää, miksi komitea kokoontui vasta tammikuun kolmannella viikolla ja miksi se ei päässyt yhteisymmärrykseen kansainvälisen terveysuhkan julistamisesta.”

Arvovaltaisen paneelin puheenjohtajina toimivat Uuden-Seelannin entinen pääministeri Helen Clark ja Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf.

Kiinan virallisten tietojen mukaan covid-19-tautiin kuoli Wuhanissa lähes 3 900 ihmistä. Kevättalvella 2020 Wuhan julistettiin lähes täydelliseen sulkuun kahdeksi kuukaudeksi. Yhteensä Kiinassa kuolonuhreja oli runsaat 4 600. Maailmalla on tähän saakka varmistettu jo yli 100 miljoonaa koronavirustartuntaa, ja covid-19-tautiin on kuollut 2,1 miljoonaa ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?