Saksa ei aio suositella AstraZenecan rokotetta yli 65-vuotiaille

Saksan rokotekomissio kertoi asiasta torstaina.

AstraZenecan rokotteen odotetaan saavan myyntiluvan Euroopan unionissa perjantaina.

28.1.2021 15:33

Saksan rokotekomissio STIKO kertoi torstaina, ettei se aio suositella AstraZenecan koronavirusrokotetta yli 65-vuotiaille. Syynä on riittämätön data rokotteen tehosta iäkkäillä.

Asiantuntijoista koostuvan paneelin mukaan rokotetta tulisi käyttää ainoastaan 18–65-vuotiailla saatavilla olevan datan perusteella.

STIKO:n mukaan niistä 341 tutkimukseen osallistuneesta 65-vuotiaasta ja vanhemmasta, jotka saivat AstraZenecan rokotteen, ainoastaan yksi sai koronavirustartunnan. Tämän takia STIKO ei voinut johtaa aineistosta ”tilastollisesti merkitsevää lausuntoa”.

Euroopan lääkevirasto EMA käsittelee rokotetta perjantaina. Sen odotetaan suosittelevan myyntiluvan myöntämistä. Varsinaisen myyntiluvan antaa Euroopan komissio.

AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot on todennut, että rokotteen tehosta 65-vuotiailla ja vanhemmilla on vähemmän dataa, sillä iäkkäitä alettiin rokottaa myöhemmin.

EMA on toistaiseksi antanut myyntiluvan Pfizerin ja BioNTechinja Modernan mRNA-rokotteille. Näitä on käytetty myös iäkkäiden rokottamiseen. Saksalaisasiantuntijoiden mukaan tässä ei ole mitään ongelmaa.

AstraZenecan rokote on vektorirokote eli sen toimintamekanismi poikkeaa aiemmin hyväksytyistä.

AstraZeneca on ollut viime päivinä kohun keskellä. Myrsky sai alkunsa, kun yhtiö ilmoitti voivansa toimittaa odotettua vähemmän rokotteita Euroopan unionin maille. Ilmoitus poiki kiistan yhtiön ja EU:n välillä.

Lisäksi kaksi saksalaislehteä väitti, että rokotteen teho 65-vuotiailla ja vanhemmilla olisi lähes olematon. AstraZeneca kiisti väitteet heti. Myös Saksan terveysministeriö on sittemmin kiistänyt lehtiväitteet.

– Noin kahdeksan prosenttia AstraZenecan rokotteen tehoa koskeneissa tutkimuksissa olleista vapaaehtoisia oli noin 56–69 vuotiaita ja kolmesta neljään prosenttia oli yli 70-vuotiaita, ministeriö tiedotti.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että rokotteen teho olisi vain kahdeksan prosenttia iäkkäissä ihmisissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?