Saksassa tuomio paikallispoliitikon murhasta, motiivit äärioikeistolaiset - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksassa tuomio paikallispoliitikon murhasta, motiivit äärioikeistolaiset

Surmansa saanut Walter Lübcke joutui vihakampanjan kohteeksi verkossa levinneen ja pakolaisten vastaanottoa puolustaneen puheensa takia.

Walter Lübcke ammuttiin kotonaan.­

28.1. 1:15

Saksassa luetaan tänään tuomiot kahdelle äärioikeistolaiselle miehelle, joita syytetään paikallispoliitikon murhasta. Pakolaismyönteisestä asenteestaan tunnettu Kasselin hallintopiirin johtaja Walter Lübcke ammuttiin kotonaan toissa kesäkuussa.

Toista miehistä syytetään murhasta ja toista avunannosta murhaan. Syytteen mukaan tekoa motivoivat rasismi ja muukalaisvihamielisyys.

Pääsyytetyn odotetaan saavan tuomion, sillä hän on tunnustanut ampuneensa Lübcken. Syytetyn dna:ta myös löytyi uhrin vaatteista. Puolustuksen mukaan syytetty pitäisi tuomita taposta, ei murhasta.

Lübcken tapaus on tiettävästi ensimmäinen äärioikeistolaisin motiivein tehty aktiivipoliitikon murha Saksassa toisen maailmasodan jälkeen ja ensimmäinen vaaleilla valitun poliitikon murha sitten 1970- ja 80-lukujen äärivasemmistolaisen terrorin.

Tapahtumat saivat alkunsa jo lokakuussa 2015, kun Lübcke ilmoitti yleisötilaisuudessa vastaanottokeskuksen perustamisesta. Paikalla oli kahden syytetyn lisäksi muitakin pakolaisten vastustajia, jotka provosoivat Lübckeä.

Lübcke vastasi toteamalla, että kyse on perusarvoista, ja joka ei niitä edusta ”on vapaa lähtemään Saksasta”. Nauhoitus tilaisuudesta lähti kiertämään internetissä, ja Lübckeen kohdistui vihapuhetta ja tappouhkauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?