Onko tässä pelastus Euroopan rokote­ongelmiin? Bloomberg: Sanofi alkaa tuottaa Pfizer-Biontechin rokotetta

Bloombergin mukaan nyt on sovittu yli 125 miljoonasta annoksesta.

Sanofin logo Pariisissa 6. helmikuuta 2020.

27.1.2021 14:34 | Päivitetty 27.1.2021 15:00

Ranskalainen lääkevalmistaja Sanofi alkaa tuottaa Pfizer-Biontechin koronarokotetta, kertoo Bloomberg. Uutistoimiston mukaan kyse on poikkeuksellisesta yhteistyöstä, jonka tarkoituksena on nopeuttaa koronarokotuksia.

Osapuolet ovat sopineet yli 125 miljoonan rokoteannoksen valmistamisesta EU-maiden käyttöön.

Sanofi kertoi julkaisemassaan lausunnossa, että se tarjoaa BioNTechille pääsyn Frankfurtissa sijaitsevaan tuotantolaitokseensa, josta rokotteita päästään toimittamaan kesän aikana. Yhtiö on kehittänyt myös omaa koronarokotettaan yhdessä GlaxoSmithKlinen kanssa, mutta prosessi on takkuillut siinä määrin, että rokote ei valmistu kesään mennessä, kuten oli suunniteltu.

Nyt tehty sopimus antaa EU:lle mahdollisuuden korvata osan menetyksistä, joita se on kohdannut muilla rokotevalmistajilla ilmenneiden tuotantovaikeuksien vuoksi. Sopimus nopeuttaa rokotteiden pakkaamiseen ja jakeluun liittyvää prosessia, joka on monimutkainen muun muassa niiden tarvitseman erittäin kylmän säilytyslämpötilan vuoksi.

– Yhtä rokote-ehdokkaistamme kohtasi pieni viivästys, joten päätimme käyttää ajan mobilisoidaksemme tuotantokapasiteettimme Pfizerin avuksi, sanoi Sanofin Ranskan-toimintojen johtaja Olivier Bogillot RTL-radiokanavan haastattelussa.

Bogillot’n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lääkevalmistaja auttaa kilpailijaansa valmistamaan tämän omaa rokotetta.

Pfizer ja BioNTech ovat etsineet keinoja rokotetoimitusten kasvattamiseksi. Pohdinnassa on ollut muun muassa jo toimivien tehtaiden laajentaminen sekä välittäjien ja sopimusvalmistajien mukaan ottaminen prosessiin.

Sanofin ja GlaxoSmithKlinen oma rokote etenee välivaiheen kliinisiin testeihin helmikuussa, ja yhtiöiden mukaan se voitaisiin saada markkinoille vuoden viimeisellä neljänneksellä. Rokotteen kehittely ajautui vastatuuleen joulukuussa, kun tutkimuksissa kävi ilmi, että se ei tarjonnut riittävän vahvaa suojaa iäkkäille ihmisille.

Sanofilla on kehitteillä myös oma mRNA-rokote, joka etenee kliinisiin kokeisiin näillä näkymin helmi-maaliskuulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?