AstraZenecan toimitusjohtaja sanoo, ettei yhtiö sitoutunut toimittamaan tiettyä määrää rokotteita EU:lle: ”Sanoimme, että teemme parhaamme” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

AstraZenecan toimitus­johtaja sanoo, ettei yhtiö sitoutunut toimittamaan tiettyä määrää rokotteita EU:lle: ”Sanoimme, että teemme parhaamme”

Toimitusjohtaja Pascal Soriotin mukaan osasyynä rokotetoimitusten viivästymiselle on se, että EU allekirjoitti sopimuksen lääkeyhtiön kanssa myöhään.

27.1.2021 13:18

AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot väittää italialaisen la Repubblican julkaisemassa haastattelussa, ettei yhtiö sitoutunut toimittamaan rokotteita tiettyä määrää tietyssä ajassa, vaan lupautui ”tekemään parhaansa”.

– Emme sitoutuneet mihinkään Euroopan kanssa. Kyse ei ole sitoumuksesta Euroopan kanssa: kyse on parhaasta yrityksestä, sanoimme, että teemme parhaamme.

Soriotin mukaan muotoilun syynä oli se, että Eurooppa halusi suunnilleen yhtä paljon rokotteita kuin Britannia, vaikka EU allekirjoitti rokotesopimuksen AstraZenecan kanssa kolme kuukautta myöhemmin.

Soriot väittää, että Euroopan unionin koronarokotetoimitusten viivästymisen taustalla on osin se, että unioni allekirjoitti rokotesopimuksen myöhään.

– Britannian hallitus sanoi, että Britannian tuotanto menisi ensiksi Britanniaan. EU:n kanssa tehdyssä sopimuksessa on maininta, että Britannian tuotantolaitokset olivat mahdollisuus Euroopalle, mutta vasta myöhemmin.

Euroopan unionin virkamies kertoi Reutersille keskiviikkona, että unioni aikoisi pyytää AstraZenecaa julkaisemaan blokin kanssa tehdyn sopimuksen koronavirusrokotteista. Lähteen mukaan EU haluaa sopimuksen julki, koska Soriot paljasti haastattelussa luottamuksellisia yksityiskohtia sopimuksesta. EU:n edustajat eivät ole julkisuudessa vahvistaneet tai muuten kommentoineet uutistoimiston lähteen väitteitä.

AstraZeneca ja Euroopan unioni ovat ajautuneet kiistaan rokotteista lääkeyhtiön ilmoitettua viime viikolla, ettei se voi toimittaa rokotteita odotetusti. Osapuolet tapasivat maanantaina, mutta EU ilmaisi tyytymättömyytensä lääkeyhtiön vastauksiin. Osapuolet tapaavat jälleen keskiviikkona. Reuters oli ensin uutisoinut, että lääkeyhtiö vetäytyi keskiviikolle suunnitellusta tapaamisesta.

AstraZenecan mukaan toimitusten viivästymisen syynä on ongelmat tuotantolaitoksella.

AstraZenecan rokote on niin sanottu vektorirokote, jossa ihmiselle harmiton adenovirus kuljettaa elimistöön koronaviruksen rna-perimää. Tämä ohjaa elimistön tuottamaan koronaviruksen piikkiproteiinia. Immuunipuolustus oppii torjumaan tämän piikkiproteiinin ja taistelemaan sitä vastaan.

Soriotin mukaan ongelmana on, että adenovirusta pitää viljellä suuria määriä elävissä soluissa. Tätä rokotteen raaka-ainetta tuotetaan kahdella tuotantolaitoksella, joista toinen sijaitsee Alankomaissa ja toinen Belgiassa. Ongelmia on ollut Belgiassa, jossa raaka-ainetta ei ole saatu tuotettua riittävästi.

Rokotteet valmistetaan loppuun tehtailla Italiassa ja Saksassa.

– Meillä oli Britanniassa kolme kuukautta enemmän aikaa korjata nämä häiriöt. Euroopassa olemme kolme kuukautta jäljessä vikojen korjaamisessa. Haluaisinko toimia paremmin? Totta kai. Mutta jos toimitamme helmikuussa sen, mitä olemme suunnitelleet, se ei ole pieni määrä. Suunnittelemme, että toimitamme miljoonia annoksia Eurooppaan eikä kyse ole pienestä määrästä.

EU-maissa ollaan kuitenkin oltu pettyneitä siihen, että rokotteita tulee huomattavasti odotettua vähemmän.

Suomessa arvioidaan nyt, että AstraZenecan rokotteita saadaan helmikuussa noin 200 000. Alun perin oli odotettu, että rokotteiden määrä nousisi heti alussa useisiin satoihin tuhansiin.

– Tämä on todella suuri pettymys, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio kommentoi viime lauantaina.

Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla kello 13.50: AstraZenecan edustaja kertoi Reutersille, että tapaaminen EU:n kanssa oli yhä voimassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?