Putin pelastaa lähipiiriään: ”Presidentin miesten” palvelus­vuosia jatketaan yli 70 ikä­vuoden, pika­laki duumaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin pelastaa lähipiiriään: ”Presidentin miesten” palvelus­vuosia jatketaan yli 70 ikä­vuoden, pika­laki duumaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähimpine miehineen ei ole aikeissa poistua minnekään, sanoo Aleksanteri-instituutin Venäjä-tutkimuksen professori Vladimir Gelman.

Vladimir Putinin aikaa on alettu verrata yhä enemmän Leonid Brezhnevin pysähtyneisyyden aikaan. 19. tammikuuta Putin kävi venäläisen loppiaistradition mukaan avannossa.­

27.1. 10:20

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin paluu Moskovaan on sähköistänyt keskustelun siitä, onko presidentti Vladimir Putinin, 68, aika Venäjän johdossa käymässä loppuun.

Ei ole, mikäli se riippuu Putinista itsestään ja hänen nimittämistään Venäjän ylimmistä viranhaltijoista.

Aiemmin Putin säädätti jo itselleen syytesuojan ja mahdollisuuden jatkaa Venäjän presidenttinä ainakin vuoteen 2036 saakka, mutta nyt hän on ryhtynyt pelastamaan ”lakinollauksilla” myös omaa lähintä valtaeliittiään.

– Kukaan ei ole aikeissa lähteä pois, sanoi IS:lle Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa Venäjän ja Euraasian tutkimuksen professorina toimiva Vladimir Gelman.

Viime perjantaina – eli vain päivää ennen Navalnyi-suurmielenosoituksia – Putin toi pikavauhdilla hyväksyttäväksi duumaan uuden lakiesityksen, joka toi Gelmanin mieleen Leonid Brezhnevin pysähtyneisyyden ajat.

Lakiesityksen ydin on siinä, että Venäjän presidentin nimittämät valtion korkeimmat virkamiehet ja siviiliviranhaltijat saavat jatkossa jatkaa virassaan vielä senkin jälkeen, kun he ovat täyttäneet 70 vuotta.

Gelman kommentoi uutta lakiesitystä ensimmäisenä venäläiselle Rosbalt-uutissivustolle.

Vladimir Gelman toimii Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa Venäjän ja Euraasian tutkimuksen professorina.­

Gelmanin mukaan Putin yrittää nyt jatkaa vallassaoloa kaikille niille lähimmille luottohenkilöilleen, jotka ovat hänen kanssaan samaa ikäluokkaa ja jotka hän itse on nostanut Venäjän korkeimpiin virkoihin.

Gelmanin mukaan kyseessä on vanhenevan valtiomiehen luonnollinen reaktio, jolla hän yrittää turvata sekä oman valtansa että pelastaa samalla myös oman lähipiirinsä vallan.

– Hän pyrkii jatkamaan lähellään olevien ikätovereidensa vallassaoloa eikä halua vaihtaa heitä nuoriin ja innokkaisiin, joista saattaisi jossain vaiheessa kasvaa vaarallisia kilpailijoita, Gelman sanoi Rosbaltille.

– Kun muistelemme Brezhneviä ja hänen sukupolveaan, tilanne oli samanlainen. Ei väistytty eläkkeelle eikä annettu alemmissa viroissa olevien nuorten kasvaa ammatillisesti. He väistyivät ainoastaan tuonpuoleiseen, Gelman kuvaili Brezhnevin pysähtyneisyyden aikaa.

Neuvostoliiton johtaja Leonid Brezhnev poistui tuonpuoleiseen marraskuussa 1982.­

Gelmanin mukaan pysähtyneisyys valtaeliitin sisällä on vaarallista. Monet Venäjän ongelmat seurasivat siitä, että Neuvostoliiton viimeisinä aikoina nuorille lahjakkuuksille ei annettu tilaa nousta päättäviin asemiin.

– Putin antaa nyt lähimmille liittolaisilleen signaalin, jonka mukaan ”niin kauan kuin minä olen vallassa, tekin tulette olemaan omilla paikollanne niin kauan kuin te itse haluatte tai niin kauan kuin minä haluan”.

– Hierarkian keskivaiheilla oleville signaali on puolestaan toisenlainen: ”Älkää edes toivoko.”

Putinin lakiesitys on tuotu duumaan kiireellisenä, joten se käsiteltäneen hyvin nopeasti. Kyseessä näyttää siis olevan jonkinlainen Putinin yritys rauhoitella lähipiiriään Navalnyi-kuohunnan aikana ja antaa heillekin takuut vallan jatkumisesta.

Tällä hetkellä Venäjän lait määräävät, että valtiollisessa siviilivirassa olevat korkeat presidentin nimittämät virkamiehet voivat työskennellä 65 ikävuoteen saakka. Joissakin poikkeustapauksissa palvelusaikaa voidaan jatkaa 70 ikävuoteen saakka, mutta mikäli palvelusvuosia jatketaan senkin yli, tarvitaan jokaisen henkilön kohdalla presidentin erillinen päätös.

Uusi laki poistaa 70 vuoden yläikärajan ja antaa ”kaikkein kokeneimpien ja ammattitaitoisimpien johtajien” jatkaa virassaan automaattisesti tämänkin rajapyykin jälkeen.

Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev täyttää heinäkuussa 70 vuotta.­

Venäjän mediassa on pohdiskeltu, onko uusi laki tarkoitettu juuri nyt erityisesti joitakin 70 ikävuottaan lähestyviä Putinin luottoavustajia varten vai onko se laajempi signaali koko eliitille.

Nezavisimaja gazetan mukaan uudesta laista pääsee todennäköisesti ensimmäisenä hyötymään Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev. Hän täyttää 70 vuotta heinäkuussa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on 70-vuotias ja hänenkin olisi pitänyt jäädä sääntöjen mukaan eläkkeelle, mutta hänen virkakauttaan Putin on jatkanut jo aiemmin erillisellä ukaasilla. Lavrov täyttää maaliskuussa 71 vuotta eikä mitään merkkejä hänen eläkkeelle jäännistään näytä olevan.

Radio Svobodan mukaan Putinin uusi lakiesitys tulee koskemaan esimerkiksi apulaisministereitä, sillä varsinaisten ministereiden ja diplomaattien tehtäviä voidaan jatkaa 70 ikävuoden säädetyn rajapyykin yli muilla jo voimassa olevilla laeilla.

73-vuotias Juri Ushakov toimii presidentti Vladimir Putinin ulkopoliittisena avustajana ja on yksi hänen lähimmistä neuvonantajistaan.­

RBK-lehden mukaan lakiesityksellä turvataan todennäköisesti erityisesti Venäjän presidentinhallinnon korkeimpien virkamiesten työn jatkuminen. Esimerkiksi Putinin ulkopoliittinen avustaja Juri Ushakov on jo 73-vuotias, ja hänen palveluskauttaan Putin on joutunut jatkamaan kerran vuodessa erityisellä ukaasilla.

– Luulen, että tämä laki on tähdätty ensisijaisesti presidentinhallintoa varten. Siellä lain piiriin tulee kuulumaan suuri joukko ihmisiä, siellä on paljon korkeassa iässä olevia johtajia, varajohtajia, päälliköitä ja neuvonantajia, sanoi RBK:lle Venäjän talouskorkeakoulun professori Anton Iljin.

Aiemmin Venäjän duuma on antanut presidentille jo oikeuden jatkaa korkeimpien oppilaitosten – kuten Moskovan ja Pietarin valtionyliopistojen – rehtoreiden työvuosia ilman yläikärajaa. Venäjän lakien mukaan rehtorin eläkeikä olisi 65 vuotta, mutta esimerkiksi Moskovan MGU-yliopiston rehtori Viktor Sadovnitshi, 81, jatkaa yhä Putinin ukaasin turvin tehtävissään.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov täyttää maaliskuussa 71 vuotta.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?