AstraZenecan toimitus­johtaja: ”Emme ota rokotteita eurooppalaisilta myydäksemme ne muualla voitolla”

AstraZenecan toimitusjohtaja kiistää huhut, jotka leimahtivat sen jälkeen, kun yhtiö kertoi toimittavansa odotettua vähemmän rokotteita EU-maihin.

AstraZenecan rokotteen uskotaan saavan Euroopan lääkeviraston hyväksyntä perjantaina. Tämän jälkeen Euroopan komissio antanee myyntiluvan.

27.1.2021 8:38

Lääkeyhtiö AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot kiistää Reutersin mukaan, että yhtiö olisi myynyt Euroopan unionin tilaamia koronavirusrokotteita muihin maihin tehdäkseen suurempaa voittoa.

– Meidän tiimimme työskentelee 24/7 korjatakseen ongelmat koronavirusrokotteen tuotannossa, Soriot sanoi.

– Emme missään nimessä ota rokotteita eurooppalaisilta myydäksemme ne muualla voitolla.

AstraZeneca on aiemmin luvannut, ettei se pyri tekemään voittoa koronarokotteilla.

AstraZeneca herätti tyrmistystä Euroopan unionissa viime viikolla, kun yhtiö tiedotti, että se pystyy toimittamaan rokotteita huomattavasti vähemmän kuin alun perin oli odotettu. EU on maksanut yli 300 miljoonaa euroa etukäteen varmistaakseen rokotteiden saamisen, kun rokote saa myyntiluvan Euroopan komissiolta. Myyntiluvan uskotaan heltiävän ensi perjantaina.

AstraZenecan ilmoitus herätti epäilyksiä, että yhtiö olisi myynyt EU-maille tarkoitetut rokotteet muihin maihin. Nämä väitteet yhtiö kiistää.

Toimitusjohtaja Soriot sanoo, että koronavirusrokotteita aletaan toimittaa muutamassa päivässä myyntiluvan saamisen jälkeen. Ensin toimitetaan ainakin kolme miljoonaa annosta.

– Tavoitteena on toimittaa 17 miljoonaa annosta helmikuuhun mennessä.

Euroopan unioni on ollut turhautunut rokotteiden toimitusvaikeuksiin. AstraZenecan lisäksi myös Pfizerin ja BioNTechin rokotteen kohdalla on ollut toimitusvaikeuksia.

– Aiomme pakottaa lääkeyhtiöt kunnioittamaan sopimuksia, jotka ne ovat allekirjoittaneet, turvautumalla käytössämme oleviin juridisiin toimiin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi sunnuntaina Europe 1 -radiolle.

EU on ilmoittanut velvoittavansa jatkossa lääketehtaat ilmoittamaan unionin ulkopuolelle myymiensä rokotteiden määrät ja vientimaat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?