NYT: Korona-asiantuntija Fauci paljastaa, millaista työskentely Trumpin kanssa oli – ”Siinä vaiheessa ahdistukseni alkoi kasvaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: Korona-asiantuntija Fauci paljastaa, millaista työskentely Trumpin kanssa oli – ”Siinä vaiheessa ahdistukseni alkoi kasvaa”

Fauci kertoo ex-presidentin patistelleen häntä muun muassa esiintymään lehdistötilaisuuksissa positiivisempana.

80-vuotias Fauci on työskennellyt asiantuntijana jo seitsemälle amerikkalaispresidentille.­

26.1. 3:43

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci kuvailee New York Timesin haastattelussa tammikuussa päättynyttä työskentelyään presidentti Donald Trumpin alaisuudessa.

Kaksikon välit ovat herättäneet uteliaisuutta läpi koronaviruspandemian, koska liittovaltion epidemiastrategian keskiössä ollut Fauci asettui usein julkisesti kumoamaan presidentin todentamattomia väitteitä.

Lehtitiedot kertoivat Trumpin suunnitelleen Faucin erottamista.

Fauci kertoo NYT:lle huolestuneensa ensimmäistä kertaa tulevasta tartuntojen lisäännyttyä nopeasti maan koillisosissa ja erityisesti New Yorkin metropolialueella. Trump ei ottanut hänen varoituksiaan tosissaan ja vähätteli tilanteen vakavuutta.

Pian Fauci alkoi huolestua myös presidentin lähdekritiikistä. Hän muistelee tämän innostuneen välittömästi esimerkiksi liike-elämässä tapaamiensa ihmisten kertomista parannuskonsteista, joiden tueksi ei ollut lääketieteellistä näyttöä.

– Kyseessä ei ollut vain (malarialääke) hydroksiklorokiini vaan joukko vaihtoehtoisen hoidon kaltaisia lähestymistapoja. Se oli aina ’kaveri soitti minulle, ystäväni sieltä ja sieltä’. Siinä vaiheessa ahdistukseni alkoi kasvaa, Fauci sanoo lehdelle.

Yhdysvaltain epidemiatilanteen pahentuessa Fauci ajautui ongelmiin myös presidentin lähipiirin ja kannattajien kanssa. Faucin mukaan raivon taustalla oli se, että hän asettui lehdistötilaisuuksissa vastustamaan presidentin epidemiologisia näkemyksiä.

Trump vertasi koronavirusta toistuvasti normaaliin kausi-influenssaan ja väitti influenssan tappavan enemmän ihmisiä. Fauci todisti kongressin valiokunnalle lähes samaan aikaan, että koronavirus on arviolta kymmenkertaisesti tappavampi.

Kun Trump myöhemmin esitti hydroksiklorokiinin voivan tehota koronaa vastaan, Fauci kertoi saatujen tulosten olevan hyvin hataria.

– Peter Navarrolla (Trumpin taloudellisella neuvonantajalla) oli jostain kumman syystä ongelma kanssani. Hän saapui eräänä päivänä luokseni mukanaan kokonainen lista (lehtien) uusintapainoksia, jotka olivat täyttä roskaa. Ja hän sanoo: ’Kuinka kehtaat väittää, ettei hydroksiklorokiini toimi? Minulla on tässä 25 lehteä, jotka kertovat niiden toimivan!’ Fauci muistelee NYT:lle.

Ensimmäiset tappouhkaukset Fauci kertoo saaneensa vuoden 2020 keväällä. Samoihin aikoihin Trumpin kannattajat huusivat kampanjatilaisuuksissa ”erota Fauci” -tyylisiä iskulauseita. Trumpille suopeassa oikeistomediassa lääkäritaustaisen miehen katsottiin maalaavan ulostuloillaan tahallisesti kielteistä kuvaa presidentistä ja työskentelevän demokraattien puolella.

Eräänä päivänä tartuntatautiasiantuntija vastaanotti kirjeen, joka sisälsi hänen mukaansa vaaratonta, mutta ilmeisesti pelotteeksi tarkoitettua pulveria.

– Vaimoni ja varsinkin lasteni häiriköinti huolestutti minua enemmän kuin mikään muu. He (häiriköt) tiesivät, missä lapseni työskentelivät ja asuivat. Uhkauksia tuli suoraan lasteni puhelimiin, suoraan lasteni koteihin. Miten helvetissä nämä ketkä lie kusipäät saivat sen tiedon selville?

Trump ei Faucin mukaan ollut tyytyväinen hänen lehdistötilaisuuksissa esittämiinsä arvioihin maan epidemiatilanteesta. Välillä hän sai soittoja pettyneeltä presidentiltä, joka patisteli alaistaan esiintymään tilaisuuksissa positiivisempana.

NYT:n kysyessä asiasta Fauci vastaa, ettei voi varmuudella sanoa, olisiko kymmenien tai satojen tuhansien amerikkalaisten henki voinut säästyä muun presidentin alaisuudessa.

– Ihmiset aina kysyvät tätä ja suoran yhteyden tekeminen tällä tavoin tekisi siitä (syytöksestä) hyvin raskauttavan. Haluaan pidättäytyä siitä. Olen pahoillani.

Esiintyessään tammikuussa virkakautensa aloittaneen presidentti Joe Bidenin hallituksen ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa Fauci kuvaili tuntemuksiaan joka tapauksessa vapautuneiksi.

Fauci muun muassa kertoi hänelle tulleen selväksi, että uuden hallinnon aikana aiotaan olla täysin läpinäkyviä, avoimia ja rehellisiä.

Hän arvioi myös, ettei asioiden mennessä pieleen aiota osoitella sormella, vaan korjataan asiat, joissa on epäonnistuttu ja jatkossa kaikki toimet pyritään pohjaamaan tieteeseen.

Myös Trumpin alaisuudessa Valkoisen talon koronavirustorjunnan koordinaattorina toiminut Deborah Birx on kuvaillut työskentelyä presidentin kanssa CBS:lle antamassaan haastattelussa. Siinä hän muun muassa kertoi, ettei hän juuri koskaan nähnyt tai puhunut Trumpin kanssa. Birx myös paljasti, että ennen tiedotustilaisuuksia presidentti sai eri tiedot ja grafiikat, joita Birxilla ei ollut hallussaan. Birx ei kuitenkaan suostunut haastattelussa ottamaan kantaa siihen, olivatko tiedot disinformaatiota.

    Artikkeliin liittyviä aiheita

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?