Koulu­matkalla ollut 15-vuotias poika pahoin­pideltiin raa’asti Pariisin arvo­alueella – hyökkääjien kuvaama video järkytti verkossa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koulu­matkalla ollut 15-vuotias poika pahoin­pideltiin raa’asti Pariisin arvo­alueella – hyökkääjien kuvaama video järkytti verkossa

Ukrainalaissyntyisen Yuriyn, 15, tapauksen ovat tuominneet julkisesti muun muassa Ranskan ja Ukrainan presidentit sekä useat poliitikot, jalkapalloilijat ja muut julkisuuden henkilöt.

Vakavasti pahoinpidelty Yuriy, 15, vietiin kuvassa näkyvään Necker–Enfants Malades -sairaalaan Pariisin 15. kaupunginosassa.­

26.1. 1:49

Pariisissa toissa viikolla lähes hengiltä pahoinpidelty teinipoika on herännyt koomasta, kertoi hänen äitinsä paikalliselle BFM-kanavalle maanantaina. Poliisi on kertonut tutkivansa tapausta murhan yrityksenä.

Ukrainalaissyntyiseen 15-vuotiaaseen poikaan kohdistunut hyökkäys on raivostuttanut ja järkyttänyt ranskalaisia. Sen ovat tuominneet rivipoliitikkojen, julkisuuden henkilöiden sekä jalkapallotähtien lisäksi myös presidentti Emmanuel Macron sekä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Brutaaliksi kuvailtu pahoinpitely tapahtui 15. tammikuuta Pariisin 15. kaupunginosassa. Vauras asuinalue levittäytyy Seine-joen vasemmalle rannalle, heti Eiffel-tornista etelään.

Yuriy-etunimellään mediassa esiintyvän pojan äiti Nataliya Kruchenyk kertoi BFM:lle, että tämä oli lähtenyt kyseisenä päivänä koulusta kavereineen, kun heidän ympärilleen oli kerääntynyt yhtäkkiä yli 10 ihmisen joukko. Tilanne tallentui myös läheiseen valvontakameraan.

Osa hyökkääjistä oli peittänyt kasvonsa hupuilla. RFI-kanavan mukaan kaverit onnistuivat pakenemaan paikalta, mutta Yuriy kompastui ja jäi yksin pahoinpitelijöiden armoille.

He potkivat ja löivät poikaa tämän maatessaan maassa ja käyttivät myös mailaa sekä muita astaloita. Jonkin ajan kuluttua joukkio poistui paikalta, eikä heitä toistaiseksi ole tavoitettu.

– Kun saavuin paikalle, hänet oli pantu paloautoon sairaalaan viemistä varten. Hän oli hirveässä kunnossa. He rikkoivat hänen kallonsa ja mursivat hänen kätensä, sormensa, olkapäänsä ja kylkiluunsa, Kruchenyk kertoi.

Teosta noussutta raivoa on kasvattanut se, että hyökkääjät kuvasivat tekonsa videolle, joka levisi verkossa laajalti heti viikonlopun aikana.

Yuriy herätettiin maanantaina keinotekoisesta koomasta, johon hänet oli aiemmin vaivutettu. Äitinsä mukaan poika ”yrittää puhua” ja hänen tilansa on hiljalleen edennyt parempaan päin.

Kruchenyk on vedonnut sosiaaliseen mediaan perustamallaan tilillä silminnäkijöihin, jotta nämä kertoisivat kaikki tietonsa poliisille.

Poliisi on kertonut AFP:n mukaan panneensa merkille, että alueella vaikuttavien nuorisoporukoiden välillä on viime aikoina esiintynyt väkivaltaisia kiistoja. Tapauksen epäillään liittyvän nuorisojengien keskinäiseen kilpailuun.

– Teemme kaiken mahdollisen, jotta saamme ratkaistua tämän tapauksen sekä tunnistettua ja pidätettyä hyökkääjät, Pariisin syyttäjä Remy Heitz kertoi AFP:lle sunnuntaina.

Myös oikeusministeri Eric Dupond-Moretti lupasi Twitterissä pahoinpitelijöiden joutuvan vastuuseen teostaan. Teon tuominneisiin julkisuuden henkilöihin kuuluvat myös jalkapalloilija Antoine Griezmann sekä Netflix-sarja Lupinin päätähti Omar Sy.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi maanantaina lausunnon, jossa hän tuomitsi pahoinpitelyn ja vaati tekijöitä vastuuseen.

– Tämä ei päästä minua otteestaan. Hyökkäys, joka järkyttää raakuudellaan, barbaarisuudellaan ja vihalla. Tammikuun 15. päivä, ukrainalainen poikamme vakavan hyökkäyksen kohteena Pariisissa. Kuka teki tämän? Videon perusteella he myös olivat teini-ikäisiä, ehkä hieman vanhempia. Kymmenen yhtä vastaan, Zelenskyi avautui sosiaalisessa mediassa Unian-uutistoimiston mukaan.

Zelenskyin mukaan hyökkääjien tavoitteena oli ”tappaa, vammauttaa ja rampauttaa”. Hän lupasi Ukrainan hallituksen tarjoavan kaiken mahdollisen avun Yuriylle ja hänen äidilleen.

– Hyökkääjien löytäminen ja rankaiseminen. Tämä ei ole edes vaatimus, kyse on sivistyksen periaatteista. Tämän kaltainen hyökkäys ansaitsee missä tahansa maassa kovan reaktion hallinnon puolelta, Zelenskyi painotti.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on edustajansa mukaan keskustellut henkilökohtaisesti Yuriyn tapauksesta tämän äidin kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?