Alankomaissa protestoitiin koronarajoituksia – suomalaismies kertoo kohdanneensa huutelua kasvomaskinsa takia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Alankomaissa protestoitiin koronarajoituksia – suomalaismies kertoo kohdanneensa huutelua kasvomaskinsa takia

Eindhovenissa ja Amsterdamissa protestoitiin sunnuntaina tiukkoja koronarajoituksia.

Koronarajoituksia protestoineet sytyttivät autoja tuleen Eindhovenissa.­

26.1. 0:20

Koronavirusepidemian takia Alankomaissa on turvauduttu tiukkoihin rajoituksiin kuten koulujen, vaatekauppojen, kampaamoiden ja baarien sulkemiseen. Ravintolat saavat myydä ruokaa ainoastaan ulos. Viikonloppuna käyttöön otettiin myös ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa iltayhdeksästä puoli viiteen aamulla.

Ulkonaliikkumiskiellon julistamisen myötä sekä Amsterdamissa että Eindhovenissa on protestoitu koronarajoituksia.

Eindhovenissa asuva suomalainen kertoo IS:lle saaneensa osakseen huutelua kasvomaskistaan, kun hän käveli viikonloppuna kaupungin keskustassa.

– Vastaantulijat huutelivat rivouksia, joita en tässä toista ja puhuivat kasvomaskistani.

Kasvomaskin käyttö on kaupungissa pakollista julkisilla paikoilla ja julkisessa liikenteessä. Suomalaisen mukaan monet käyttävät maskia kuitenkin myös ulkona kaupungilla liikkuessaan.

Sunnuntaina Alankomaissa otettiin kiinni yhteensä noin 240 ihmistä kokoontumisrajoitusten rikkomisesta ja mellakoinnista.

Eindhovenissa poliisi käytti RTL Niewusin mukaan kyynelkaasua ja vesitykkejä väkijoukkojen hajottamiseen. Poliisi otti kiinni 55 ihmistä, joista suurin osa sen takia, etteivät he suostuneet poistumaan paikalta. Jotkut otettiin kuitenkin kiinni myös epäiltynä väkivallasta.

Yksi iäkkäämpi nainen loukkaantui törmättyään poliisin hevosen kanssa.

Poliisien ammattiliitto on varoittanut, että protestit voivat jatkua.­

Paikallinen suomalainen kertoo, että julkinen liikenne Eindhovenin keskustaan keskeytettiin mellakan takia.

Mellakointi rauhoittui illalla. Kello yhdeksältä ulkona liikkui lähinnä hälytysajoneuvoja ulkonaliikkumiskiellon alkamisen merkiksi, suomalaismies kertoo.

Mellakoitsijat sytyttivät autoja ja pyöriä palamaan Eindhovenissa sunnuntaina.­

Hän arvioi, että mellakointi ja rajoitusten protestointi ovat lähinnä pienen vähemmistön toimintaa. Hänen arvionsa mukaan Alankomaissa tuetaan pääosin rajoituksia. Niillä on kuitenkin kova hinta, mikä näkyy levottomuutena.

– Työtilanne täällä on haastava. Etätöitä pyritään tekemään paljon ja vain tärkeimmät palvelualan työpaikat ovat auki.

Myös suomalaismies kyseenalaistaa ulkonaliikkumiskiellon, vaikka muuten tukeekin rajoituksia.

– Tämä nykyinen ulkonaliikkumiskielto on turha, koska en usko, että se auttaa mitään. Ravintolat ja baarit ja muut kokoontumispaikat ovat kuitenkin kiinni ja ovat olleet monta viikkoa.

Mellakoitsijat rikkoivat Eindhovenin päärautatieaseman ovien laseja.­

Poliiseja edustavan ammattiliiton mukaan lisää mielenosoituksia oli odotettavissa, kun ihmiset turhautuvat enemmän pitkään jatkuneisiin koronarajoituksiin.

– Emme ole nähneet näin paljon väkivaltaa 40:een vuoteen, liiton hallituksen jäsen Koen Simmers sanoi televisiohaastattelussa.

Worldometerin (25.1.) mukaan Alankomaissa on todettu yhteensä 948 933 koronavirustartuntaa. Virukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu 13 540.

Alankomaiden pääministeri Mark Rutte tuomitsi viikonlopun mellakat ja kutsui niitä ”rikollisiksi”.

– Tällä ei ole mitään tekemistä protestoinnin kanssa vaan tämä on rikollista väkivaltaa ja me kohtelemme sitä niin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?