Israelista rohkaisevia havaintoja koronarokotteesta – ”Olimme iloisia saadessamme nähdä tämän alustavan tuloksen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israelista rohkaisevia havaintoja korona­rokotteesta – ”Olimme iloisia saadessamme nähdä tämän alustavan tuloksen”

Israelissa on saatu alustavia tuloksia Pfizer-Biontechin koronarokotteen vaikutuksista.

Tutkijat havaitsivat, että kahden viikon kuluttua ensimmäisen rokoteannoksen saamisesta todennäköisyys positiiviselle koronatestitulokselle oli rokotetuilla 33 prosenttia pienempi.

25.1. 21:13

Tutkijat Israelista ovat ilmoittaneet saaneensa alustavia tuloksia koronarokotteen saaneiden ikäihmisten analyysissä, kertoo tiedejulkaisu Nature.

Alustavassa analyysissä oli mukana 200 000 yli 60-vuotiasta rokotteen saanutta henkilöä. Heitä verrattiin 200 000:n samanikäisen rokottamattoman henkilön ryhmään.

Tutkijat havaitsivat, että kahden viikon kuluttua ensimmäisen rokoteannoksen saamisesta todennäköisyys positiiviselle koronatestitulokselle oli rokotetuilla 33 prosenttia pienempi.

Naturen mukaan ensihavainnot antavat alustavia viitteitä siitä, että Pfizer-Biontechin kehittämä kahden annoksen RNA-pohjainen rokote voi estää tartunnan tai rajoittaa sen kestoa joillakin rokotetuilla ihmisillä.

– Olimme iloisia saadessamme nähdä tämän alustavan tuloksen, joka viittaa tosielämän vaikutuksen aikataulun ja suunnan olevan sellainen, kuin olisimme odottaneet, epidemiologi Ran Balicer terveydenhuollon organisaatio Clalit Health Servicesistä kertoo Naturen haastattelussa.

Israelin tiedetään olevan tällä hetkellä maailman kärkikastia, mitä tulee rokotettujen kansalaisten määrään.

Myös toisen israelilaisen terveydenhuollon organisaation, Maccabi Healthcare Servicesin, tekemässä alustavassa analyysissä havaittiin samankaltainen suuntaus.

Israelista saadut havainnot ovat kliinisten tutkimusten ulkopuolella ensimmäisten joukossa, joissa raportoidaan ihmisille annettujen rokotteiden vaikutuksista.

Kumpaakaan israelilaistutkimusta ei ole vertaisarvioitu.

Israelin tiedetään olevan tällä hetkellä maailman kärkikastia, mitä tulee rokotettujen kansalaisten määrään. Naturen mukaan yli 75 prosenttia Israelin iäkkäämmästä väestöstä on tähän mennessä rokotettu.

Epidemiologi Balicer kertoo odottavansa sairaalatapausten vähenemistä rokotettujen ikääntyneiden ihmisten keskuudessa tulevina viikkoina.

Hän odottaa saavansa luotettavampia tuloksia rokotteen vaikutuksista joitain viikkoja sen jälkeen, kun rokotetut ovat saaneet vaaditun toisen rokoteannoksen.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kommentoi lyhyesti Israelista kantautuvia alustavia havaintoja rokotteesta.

– Lyhykäisyydessään, sehän on positiivista, että sitä suojavaikutusta tulee jo ensimmäisen rokoteannoksen jälkeenkin. Se taas antaa monessa mielessä positiivista näköalaa.

– Aika nopeasti Israelin rokotusmäärällä rupeaa näkymään, että mitkä ne vaikutukset väestötasolla sitten ovat. Ei varmaan hirveän montaa viikkoa enää tarvitse sen suhteen odottaa, että nähdään, kuinka hyvä se rokotteen toimivuus väestötasolla on, Rämet pohtii.

Pfizerin ja Biontechin marraskuisessa tiedotteessa rokotteen suojatehoksi arvioitiin noin 95 prosenttia, kun kaksivaiheisen rokotteen molemmat annokset on annettu.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL kertoo verkkosivuillaan, että koronavirusrokotteet tarjoavat tehokasta suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan.

THL:n mukaan toistaiseksi ei tiedetä varmasti, kuinka kauan koronarokotteen antama suoja kestää ja kuinka hyvin rokotteet estävät viruksen tarttumista ihmisestä toiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?