Moderna sanoo rokotteensa olevan tehokas korona­muunnoksia vastaan – varautuu tulevaisuuteen testaamalla uutta tehostetta: ”Emme voi jäädä jälkeen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Moderna sanoo rokotteensa olevan tehokas korona­muunnoksia vastaan – varautuu tulevaisuuteen testaamalla uutta tehostetta: ”Emme voi jäädä jälkeen”

Lääkeyhtiö Modernan mukaan sen koronarokote tehoaa tällä hetkellä Britanniasta ja Etelä-Afrikasta löytyneisiin virusmuunnoksiin. Toimitusjohtajan mukaan tilanne voi kuitenkin muuttua.

Mies sai Moderna-lääkeyhtiön kehittämän koronavirusrokotteen New Yorkin Bronxissa sijaitsevassa rokotuskeskuksessa tammikuun alkupuolella.­

25.1. 17:05

Lääkevalmistaja Moderna kertoi maanantaina, että sen koronavirusrokote tuotti laboratoriokokeissa virusta neutralisoivia vasta-aineita myös Britanniasta ja Etelä-Afrikasta löydettyjä uusia virusmuunnoksia vastaan. Asiasta uutisoi muun muassa Reuters.

Modernan mukaan kahtena annoksena annettavan rokotteen odotetaan siis suojaavan tähän mennessä löydetyiltä virusvarianteilta. Britannian virusmuunnoksen kohdalla rokotteen teho ei laskenut testeissä lainkaan.

Sen sijaan Etelä-Afrikan virusmuunnosta vastaan syntyneiden vasta-aineiden määrä jäi NBC Newsin mukaan kuusi kertaa pienemmäksi.

– Vaikka nykyisen rokotteen pitäisi suojata variantilta, emme tiedä, mitä tapahtuu seuraavien kuuden tai 12 kuukauden aikana. Immuniteetti voi laskea ajan myötä, Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel sanoi CNBC:lle maanantaina.

Näistä syistä johtuen yhtiö kertoi testaavansa parhaillaan uutta rokotetehostetta Etelä-Afrikan varianttia vastaan. Tarkoituksena on nähdä, olisiko se nykyistä tehokkaampi keino vasta-aineiden synnyttämiseen Etelä-Afrikan muunnosta sekä muita, tulevaisuudessa löydettäviä muunnoksia vastaan.

– Emme voi jäädä jälkeen tästä viruksesta, Bancel sanoi.

Kaikki virukset muuntuvat jatkuvasti, mutta tutkijat ovat huolissaan Britanniasta ja Etelä-Afrikasta löydetyistä varianteista, koska niiden uskotaan kykenevän muuttamaan viruksen keskeisiä toimintoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?