AstraZenecan rokote­arvio romahti – EU tyrmistyi: maksoi 336 miljoonaa etukäteen, jotta kapasiteetti riittäisi

AstraZenecan mukaan pienempien toimitusten syynä on ”vähentynyt tuotanto eurooppalaiseen tuotantoketjuun kuuluvissa tuotantolaitoksissa”. Mediatietojen mukaan etukäteismaksun tarkoituksena oli varmistaa tuotantokapasiteetti.

AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteen odotetaan saavan myyntilupa EU:ssa tällä viikolla.

25.1.2021 12:34

Euroopan unionin edustajat tapaavat maanantaina lääkeyhtiö AstraZenecan johtoa saadakseen lisäselvyyttä siihen, miksi yhtiö ei pysty toimittamaan odotetusti koronavirusrokotteita. Euroopan unioni maksoi etukäteen kesällä 336 miljoonaa euroa saadakseen ainakin 300 miljoonaa annosta rokotetta, Reuters uutisoi. Sopimukseen sisältyi mahdollisuus ostaa lisäksi 100 miljoonaa annosta.

Reutersin mukaan EU on maksanut etukäteen rokotteista ajatuksella, että maksua voidaan käyttää tuotantokapasiteetin laajentamiseen. Politico uutisoi, että etukäteismaksun tarkoituksena oli varata tuotantokapasiteettia siten, että koronavirusrokote saataisiin heti jakeluun, kun myyntilupa heltiäisi.

AstraZeneca sanoi kuitenkin perjantaina, että ensimmäiset toimitukset tulevat olemaan odotettuja pienimpiä. Yhtiön mukaan syynä on ”vähentynyt tuotanto eurooppalaiseen tuotantoketjuun kuuluvissa tuotantolaitoksissa”. Kyseinen tuotantolaitos sijaitsee Belgiassa ja sitä pyörittää AstraZenecan kumppani Novasep.

EU:n tekemät rokotesopimukset ovat luottamuksellisia eikä niiden yksityiskohtia ole kerrottu julkisuuteen. Reutersin lähteen mukaan AstraZenecan oli alun perin määrä toimittaa 80 miljoonaa annosta ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mutta nyt määrä onkin vain 31 miljoonaa annosta. Myös toisen vuosineljänneksen aikana lääkeyhtiön odotettiin toimittavan 80 miljoonaa annosta, mutta tästäkään ei ole enää varmuutta.

Euroopan komission odotetaan antavan myyntilupa AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämälle rokotteelle 29. tammikuuta. Ensimmäisten toimitusten uskotaan tapahtuvan 15. helmikuuta.

AstraZenecan rokotetta on odotettu, sillä sen toimitus ja säilyttäminen ei vaadi samanlaista kylmäketjua kuin tällä hetkellä käytössä olevien Pfizerin ja BioNTechin sekä Modernan rokotteet. Kyseistä rokotetta onkin pidetty tärkeänä joukkorokotusten aloittamisen kannalta.

AstraZenecan perjantainen ilmoitus on aiheuttanut laajalti tyrmistystä.

Esimerkiksi Itävallan terveysministeri Rudolf Anschober sanoi, että viivästys olisi ”täysin hyväksymätöntä”. Itävaltalaismedia on uutisoinut, että maa saisi vain 600 000 annosta luvatusta kahdesta miljoonasta maaliskuun loppuun mennessä. Loput 1,4 miljoonaa annosta toimitettaisiin huhtikuussa.

Terveyskomissaari Stella Kuriakides sanoi Twitterissä, että Euroopan komissio ja jäsenmaat olivat ilmaisseet ”syvän tyytymättömyyden” AstraZenecan ilmoitusta kohtaan.

– Euroopan komissio jatkaa sen vaatimista, että AstraZeneca tekee toimia lisätäkseen toimitusten ennustettavuutta ja vakautta ja kiihdyttää annosten jakelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?