Historiallinen tilanne: Uusiutuva energia ohitti ensimmäistä kertaa fossiiliset polttoaineet Euroopan unionin sähköntuotannossa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Historiallinen tilanne: Uusiutuva energia ohitti ensimmäistä kertaa fossiiliset polttoaineet Euroopan unionin sähköntuotannossa

Tuoreen raportin mukaan tuuli- ja aurinkoenergian käyttö lisääntyi samalla, kun kivihiilen käyttö laski.

25.1. 9:25

Uusiutuvat energialähteet ovat ohittaneet fossiiliset polttoaineet Euroopan unionin sähköntuotannossa ensimmäistä kertaa viime vuonna, tuoreessa raportissa todetaan CNN:n mukaan. Ember ja Agora Energiewende ovat seuranneet Euroopan energiasektoria vuodesta 2015.

Tuoreen raportin mukaan uusiutuvat energialähteet tuottivat 38 prosenttia EU-alueen sähköstä viime vuonna, kun taas fossiiliset polttoaineet 37 prosenttia.

Etenkin tuuli- ja aurinkoenergian käyttö on lisääntynyt raportin mukaan samalla, kun kivihiilen käyttö on laskenut. Tuulienergian käyttö lisääntyi yhdeksän prosenttia viime vuonna ja muodostaa nyt 14 prosenttia EU:n alueen sähköntuotannosta ja aurinkoenergian käyttö kasvoi 15 prosenttia, muodostaen nyt viisi prosenttia energiantuotannosta.

Kivihiilen käyttö laski viime vuonna 20 prosenttia ja muodostaa nyt vain 13 prosenttia sähköntuotannosta.

Uusiutuvan energian käyttö on ohittanut fossiiliset polttoaineet maatasolla Ranskassa, Tanskassa ja Ruotsissa.

Raportin mukaan sähkönkysyntä putosi neljä prosenttia koronaviruspandemian takia, mikä osin selittää fossiilisten polttoaineiden käytön laskua. Raportissa todetaan, että tuuli- ja aurinkovoiman on yleistyttävä nopeammin sähkönkysynnän palautuessa, jotta kivihiilen käyttö jää uusiutuvia energianlähteitä matalammalle tasolle.

Raportissa arvioidaan, että Euroopan unionin sähköntuotanto oli viime vuonna 29 prosenttia puhtaampaa kuin vuonna 2015.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?