Synti peitettiin toisella synnillä – lähes 30 vuoden jälkeen selvinnyt nuoren nunnan murhamysteeri oli täynnä kummallisia käänteitä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Synti peitettiin toisella synnillä – lähes 30 vuoden jälkeen selvinnyt nuoren nunnan murhamysteeri oli täynnä kummallisia käänteitä

Uskontovereiden osuutta katolilaisen nunnan kuolemaan peiteltiin vuosien ajan Intiassa.

Sisar Abhaya oli kuollessaan noin 20-vuotias.

25.1. 8:55

Maaliskuussa 1992 intialaiset viranomaiset löysivät nuoren katolilaisen nunnan ruumiin nunnaluostarin kaivosta Kottayamin kaupungissa Keralan osavaltiossa.

Ruumiinavauksessa sisar Abhayan, syntymänimeltään Beena Thomas, vartalossa havaittiin hiertymiä ja raapimisjälkiä. Päässä oli kaksi ruhjehaavaa ja kallossa murtuma.

Nunnan jalkineet ja valkoinen huntu oli löydetty jo aiemmin luostarin keittiöstä.

– Itsemurha hukuttautumalla, totesivat paikalliset poliisit vuoden kestäneiden tutkimusten jälkeen.

Se oli kuitenkin vasta alku pitkälle tutkimusten ja käänteiden sarjalle, joka sai päätöksensä lähes 30 vuotta myöhemmin viime vuoden joulukuussa.

Paikallinen pappi Thomas Kottoor ja luostarissa asunut sisar Sephy tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen Abhayan murhasta.

Tuomion mukaan Abhaya oli saapunut keittiöön samaan aikaan, kun Kottoorilla ja Sephyllä oli siellä seksiakti kesken.

Kaksikko päätti peitellä syntiään toisella synnillä. He surmasivat Abhayan kirveellä ja työnsivät tämän ruumiin kaivoon.

CNN:n käsiinsä saamista oikeuden asiakirjoista selviää, että matka tuomioon oli kaikkea muuta kuin yksinkertainen.

Intian keskusrikospoliisi CBI otti tapauksen tutkittavakseen vuonna 1993 Abhayan isän painostuksesta.

Myös CBI päätyi ensin samaan lopputulemaan kuin paikallispoliisi. Oikeus ei kuitenkaan hyväksynyt ratkaisua.

Vuoteen 2005 mennessä CBI oli pyytänyt oikeudelta jutun tutkinnan lopettamista jo kolmesti, mutta saanut joka kerta kielteisen vastauksen. Nyt CBI oli kuitenkin jo sitä mieltä, että Abhaya oli kuollut henkirikoksen uhrina. Yhtäkään epäiltyä heillä ei kuitenkaan ollut.

Aktivistit ja Abhayan perhe tekivät vuosien ajan töitä sen eteen, että tapaus pysyisi pinnalla eikä tutkintaa lopetettaisi.

Epäillyt löytyivät, ja vuonna 2009 isä Kottooria, sisar Sephyä ja erästä toista pappia vastaan nostettiin syytteet murhasta. Kaikki kolme kiistivät syyllisyytensä.

Omaisten ja aktivistien piti kuitenkin odottaa vielä yhdeksän vuotta, ennen kuin Kottoor ja Sephy joutuivat oikeuden eteen. Toinen pappi vapautettiin syytteistä todisteiden puuttumisen vuoksi.

Oikeudessa yksi keskeisimmistä todistajista oli entinen pikkurikollinen Adacka Raju. Hän oli ollut murhapäivänä luostarissa tarkoituksenaan varastaa kuparilautasia.

Suunnitelma kuitenkin epäonnistui, koska Raju törmäsi kahteen mieheen, joista toisen hän tunnisti oikeudessa isä Kottooriksi. Kohtaaminen todisti sen, että Kottoor oli ollut rikoksen aikoihin luostarissa.

Syyttäjän mukaan poliisit olivat kuitenkin ensin epäilleet Rajua murhaajaksi. Syyttäjä kertoi, että Rajua olisi kidutettu pitkään, jotta tämä tunnustaisi henkirikoksen. Oikeuden asiakirjojen mukaan poliisit kiduttivat ainakin kahta muuta henkilöä, jotta nämä todistaisivat Rajua vastaan.

Raju ei kuitenkaan missään vaiheessa muuttanut kertomustaan, ja tuomion tultua julki hän iloitsi asiasta The Indian Express -lehdelle.

– Olen tänään todella onnellinen. Oli ehkä Jumalan tahto, että olin silloin paikalla. Vuosien aikana monet ihmiset ovat tarjonneet minulle kymmeniä miljoonia rupioita, jotta muuttaisin todistustani. Mutta en ole ottanut paisaakaan heiltä, Raju sanoi.

Oikeudessa todisti myös valokuvaaja Varghese Chacko. Hän otti aikoinaan vainajan tuoreesta ruumiista valokuvia ja kiinnitti samalla huomiota tämän vammoihin, kertoo esimerkiksi The Times of India.

Chacko toimitti valokuvansa poliisille, mutta hämmästyi myöhemmin, kun todistusaineistosta oli kadonnut neljä valokuvaa. Chackon mukaan kyseessä olivat juuri ne kuvat, joissa Abhayan vammat erottuivat parhaiten.

Oikeuden tuomari olikin syyttäjän kanssa samaa mieltä siitä, että poliisit olivat alkuperäisten tutkimusten aikana tuhonneet ja tekaisseet tapauksen todisteita. Yhtä poliisia vastaan nostettiin syytteet, mutta ne raukesivat poliisin kuoltua vuonna 2008.

Ainakaan Kottoor ei ole missään vaiheessa virallisesti myöntänyt syyllisyyttään vuosikymmenten takaiseen veritekoon.

– En ole tehnyt mitään väärää. Jumala on kanssani, hän sanoi CNN:n mukaan saapuessaan kuulemaan tuomiotaan joulukuun lopussa.

Kottoorin asettaa kuitenkin huonoon valoon hänen aiempi käytöksensä aktivisti Jomon Puthenpurackalia kohtaan. Puthenpurackal ajoi vuosien varrella aktiivisesti Abhayan tapauksen selvittämistä.

Oikeuden asiakirjojen mukaan Kottoor oli uhannut Puthenpurackalia sanomalla, että tämä tultaisiin ”hoitelemaan” ja että ”kukaan kirkkoa vastustanut ei ole koskaan selvinnyt”.

Myös sisar Sephy käyttäytyi prosessin aikana tavalla, jonka jotkut voivat tulkita epäilyttäväksi. CBI:n mukaan Sephy kävi hymeoplastiassa juuri ennen pidätystään vuonna 2008. Hymeoplastia on leikkaus, jossa immenkalvoa muokataan, jotta yhdynnässä ollut nainen saataisiin vaikuttamaan taas neitsyeltä.

CNN:n mukaan Kottoorin asianajaja pitää tuomiota virheellisenä ja vetoaa siihen, että oikeudessa esitettiin pelkkiä aihetodisteita. Hänen mukaansa oikeus antoi tuomionsa vain tapauksen saaman näkyvän julkisuuden vuoksi.

Abhayan veljelle Biju Thomakselle vuodet olivat raskaita. Ratkaisun tultua häntä jäi harmittamaan, että Abhayan vanhemmat ehtivät kuolla vuonna 2015 ennen kuin heidän tyttärensä sai oikeutta.

– Toivon vain, että vanhempani olisivat olleet täällä näkemässä, kun se tapahtui. Se oli heidän ainoa toiveensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?