Venäjä syyttää Yhdysvaltoja sekaantumisesta sisäisiin asioihinsa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä syyttää Yhdysvaltoja sekaantumisesta sisäisiin asioihinsa

Poliisi otti mielenosoituksissa kiinni yli 3 600 ihmistä - luvassa on lisää protesteja ensi viikonloppuna.

24.1. 17:36

Venäjä syytti sunnuntaina Yhdysvaltoja sekaantumisesta sisäisiin asioihinsa, koska Yhdysvaltojen suurlähetystö Moskovassa oli lähettänyt varoituksen amerikkalaisille oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tueksi järjestettävistä mielenosoituksista.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan tällaiset varoitukset pysyä poissa mielenosoitusten reiteiltä ovat sopimattomia ja epäsuorasti puuttumista Venäjän asioihin.

Yhdysvaltain suurlähetystön edustaja totesi, että kyseessä oli rutiinitoimenpide. Vastaavia varoituksia annetaan ympäri maailman, jos odotettavissa on suuria mielenosoituksia. Suurlähetystö totesi samalla, että Yhdysvallat tukee kaikkien ihmisten oikeutta osoittaa mieltään rauhanomaisesti.

Paljastusvideo suututtaa

Lauantain tukimielenosoituksia nähtiin ympäri Venäjää yli sadassa kaupungissa, vaikka poliisi käytti kovia otteita niiden tukahduttamiseksi. Mukana oli kymmeniä tuhansia osanottajia, Moskovassa arviolta 20 000 ja Pietarissa ainakin 10 000. Poliisi otti kiinni liki 3 600 mielenosoittajaa, kertoi opposition ylläpitämä OVD Info -sivusto.

Pietarissa syyttäjäviranomaiset kertoivat selvittävänsä virkavallan mahdollisia rikkomuksia. Kannanotto annettiin sen jälkeen, kun mediassa levisi video, jossa poliisi potkaisee Pietarissa protesteihin osallistunutta keski-ikäistä naista vatsaan. Nainen on tehohoidossa ja häntä hoitavan sairaalan mukaan kriittisessä tilassa.

Navalnyin alueellisen verkoston johtajan Leonid Volkovin mukaan protesteja on kutsuttu koolle myös ensi viikonlopulle.

Mielenosoitusten aalto sai alkunsa, kun Navalnyi otettiin kiinni viime sunnuntaina. Hän palasi silloin Venäjälle oltuaan sairaalahoidossa Saksassa myrkytysyrityksen jälkeen. Hänet tuomittiin pidettäväksi vangittuna 30 päivän ajan. Paluunsa aikoihin Navalnyi julkisti videon, jossa hän syyttää Putinia korruptiosta.

EU:n ulkoministerien on määrä keskustella Venäjän tilanteesta ja unionin toimista maanantaina. Suomessa sekä presidentti Sauli Niinistö että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tuomitsivat voimatoimet lauantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?