Aiheeton tsunami­varoitus herätti paniikkia Chilessä – ”Koko maan evakuointi ei ole tarpeen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aiheeton tsunami­varoitus herätti paniikkia Chilessä – ”Koko maan evakuointi ei ole tarpeen”

Maan sisäministeriön mukaan virheellinen varoitusviesti johtui teknisestä viasta.

Collinsin jäätikkö Kuningas Yrjön saarella helmikuussa 2019.­

24.1. 5:07

Chilen viranomaiset pahoittelevat aiheettomalla tsunamivaroituksella aiheuttamaansa paniikkia.

Maan asukkaiden puhelimiin lähetettiin lauantaina mahdollisesta tsunamista varoittava viesti, jossa ihmisiä kehotettiin siirtymään pois rannikon läheisyydestä.

Sittemmin maan sisäministeriö tiedotti, että varoitus oli suurimmalle osalle ihmisistä täysin aiheeton ja sen lähettäminen johtui teknisestä viasta. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

– Haluamme tarjota asukkaille mielenrauhan ja kertoa heille, että koko maan evakuointi ei ole tarpeen, vain Antarktiksen tukikohdan, tarkensi ministeriön edustaja Miguel Ortiz lehdistötilaisuudessa Reutersin mukaan.

Tsunamivaroituksen oli tarkoitus koskea vain osaa Etelämantereen rannikosta. Alueella sijaitsee muun muassa Chilelle kuuluvaa Eduardo Frei -tukikohta.

Nyt eteläisen pallonpuoliskon kesäkaudella alueella oleskelee enimmillään noin 150 ihmistä. Talvikaudella väkiluku on noin 80. Tukikohta sijaitsee Kuningas Yrjön saarella.

Reutersin mukaan Antarktistakin koskenut varoitus on sittemmin peruttu.

Varoitus johtui lauantai-iltana paikallista aikaa todetusta maanjäristyksestä, joka oli voimakkuudeltaan 7,0 ja se tapahtui noin kymmenen kilometrin syvyydessä, kertovat Chilen viranomaiset.

Chilessä tapahtui myöhään lauantaina maanjäristys myös lähellä pääkaupunki Santiagoa maan keskiosassa. Järistys oli voimakkuudeltaan 5,9. Sen ei ole kerrottu aiheuttaneen tuhoja.

Chile on yksi seismisesti aktiivisimmista maista maailmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?