Väkivallan aalto uhkaa humani­taarista työtä al-Holin leirillä – tammikuun alussa tapettujen asukkaiden määrä sai YK:n huolestumaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Väkivallan aalto uhkaa humani­taarista työtä al-Holin leirillä – tammikuun alussa tapettujen asukkaiden määrä sai YK:n huolestumaan

YK toivoo, että leirillä toimivat viranomaiset takaisivat asukkaiden ja avustustyöntekijöiden turvallisuuden.

Asukkaita al-Holin leirillä vuoden 2019 huhtikuussa.­

24.1. 3:52

YK on huolissaan Syyrian al-Holin leirillä lisääntyneestä väkivallasta ja sen vaikutuksista alueella tehtävään humanitaariseen avustustyöhön.

Tammikuun ensimmäisen puoliskon aikana leirillä tapettiin YK:n saamien raporttien mukaan ainakin 12 ihmistä, joista 11 oli miehiä. Kuolleet olivat Syyrian ja Irakin kansalaisia. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

– Viimeaikainen väkivallan lisääntyminen leirin asukkaiden keskuudessa ei ole johtanut vain traagisiin ihmishenkien menetyksiin, vaan se myös vaarantaa YK:n ja yhteistyökumppaneiden mahdollisuuden jatkaa humanitaarisen avun tarjoamista asukkaille, arvioi YK:n hätäaputoimiston edustaja Jens Laerke lehdistötilaisuudessa perjantaina.

YK vetosi leirillä toimiviin viranomaisiin, että nämä takaisivat leirin asukkaiden ja avustustyöntekijöiden turvallisuuden.

YK:n ja Pelastakaa lapset -järjestön mukaan väkivalta on lisääntynyt leirillä viime aikoina.­

Huolen jakaa myös Pelastakaa lapset -järjestön Syyrian toiminnasta vastaava johtaja Sonia Khush, joka kertoi Al Jazeera -lehdelle väkivallan lisääntyneen leirillä viime vuoden elokuusta lähtien.

– Oli kyse sitten ideologisista syistä, ihmisten keskinäisistä kiistoista, rikollisuudesta tai kaikkien näiden yhdistelmästä, niin sen vaikutus humanitaariselle työlle huolettaa meitä, Khush kertoi lehdelle.

Hänen mukaansa väkivalta uhkaa myös leirin lapsia.

– Hyökkäykset tapahtuvat keskellä kirkasta päivää. Eräässä tapauksessa koulumme kaivoon osui kymmenen luotia. Toisessa, tuoreemmassa tapauksessa yksi koulumme teltoista tuhoutui osittain tulipalossa.

Syyrian koillisosassa kurdialueella sijaitsevalla al-Holin leirillä asuu YK:n tietojen mukaan 62 000 ihmistä. Suurin osa asukkaista on naisia ja lapsia. Monet heistä ovat terroristijärjestö Isisin taistelijoiden perheenjäseniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?