Lumipalloista tuli Navalnyi-protestien ase Venäjällä – mutta kuka niitä heitti? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lumipalloista tuli Navalnyi-protestien ase Venäjällä – mutta kuka niitä heitti?

Eri puolilla Venäjää on kuvattu videoita, joissa mellakkapoliiseja ja viranomaisten autoja heitellään lumipalloilla Aleksei Navalnyin tukimielenosoitusten aikana.

23.1. 18:46

Kylmä talvisää vallitsee tällä hetkellä myös laajalti Venäjällä, minkä vuoksi oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukimielenosoitukset saivat lauantaina lumisen käänteen.

Useissa eri Venäjän kaupungeissa kuvattiin videoita, joissa väkijoukko tai yksittäiset mielenosoittajat heittelivät mellakkapoliiseja ja viranomaisten autoja lumipalloilla.

Näennäisen vaarattomia lumisotavideoita jaettiin muun muassa Moskovasta, Pietarista ja Krasnojarskista.

Osa paikalla olleista ihmisistä oli kuitenkin epäileväisiä sen suhteen, oliko lumipallojen heittely tahallisten Kremlin-mielisten provokaattoreiden työtä.

Mikäli niin olisi ollut, tarkoituksena olisi ollut ehkä provosoida väkijoukkoa niin, että lumipallojen sijasta väkijoukko olisi turvautunut sen jälkeen joihinkin muihin kovempiin otteisiin ja siitä olisi saatu syy paljon laajemmille massapidätyksille.

Toisten mielestä lumipallot olivat puolestaan vain harmiton ja huvittavakin tapa osoittaa mieltään hampaisiin asti varustautuneita mellakkapoliiseja vastaan.

On kuitenkin pelättävissä, että myös lumipallojen heittelystä saatetaan antaa tuomioita, mikäli heittelijöiden henkilöllisyys saadaan selville.

IS kokosi alle useita twiittejä, joissa näkyy videoita lumipallojen heittelystä.

(Venäjän turvallisuuspalvelun ja poliisin autoja heitellään lumipalloin Moskovassa.)

(Poliiseja heitellään Moskovassa lumipalloilla.)

(Poliiseja heitellään Moskovassa lumipalloilla.)

(Viranomaisten autoa heitellään Moskovassa lumipalloilla.)

(Viranomaisten autoa heitellään Moskovassa lumipalloilla.)

(Viranomaisten autoa heitellään Moskovassa lumipalloilla.)

(Poliiseja heitellään Pietarissa lumipalloilla.)

(Mellakkapoliiseja heitellään lumipalloilla Krasnojarskissa.)

(Mellakkapoliiseja heitellään lumipalloilla Krasnojarskissa.)

Oli miten oli, lumella on joka tapauksessa jo nyt symbolinen merkitys myrkytyksestä toipuvan Navalnyin paluutarinassa Venäjälle.

Kun Navalnyin lentokone saapui sunnuntai-iltana Moskovaan, viranomaisten mukaan Vnukovon kenttä ei voinut ottaa Pobedan konetta vastaan, koska saapuvien koneiden kiitotien haaraan oli jumittunut lumenaurauskone harjoineen.

Navalnyin kone ohjattiin viime tipassa Sheremetjevolle. Jonkin aikaa Vnukovo pystyi vain lähettämään koneita lennolle väitetyn lumiauran jumittumisen vuoksi, ja kolme muuta konetta Navalnyin koneen lisäksi jouduttiin ohjaamaan muille kentille.

Ainakaan toistaiseksi julkisuuteen ei ole kuitenkaan ilmaantunut valokuvaa Vnukovon kiitotielle jämähtäneestä lumiaurasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?