Mielen­osoittajien ja poliisin välillä yhteen­ottoja Moskovassa, myös Ylen toimittaja sai pampusta – yli 3 000 otettu kiinni Venäjällä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mielen­osoittajien ja poliisin välillä yhteen­ottoja Moskovassa, myös Ylen toimittaja sai pampusta – yli 3 000 otettu kiinni Venäjällä

Pidätettyjen joukossa on Reutersin mukaan Navalnyin läheinen liittolainen, Kreml-kriitikko Ljubov Sobol.

23.1. 12:39 | Päivitetty 23.1. 23:05

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyia tukevissa mielenosoituksissa on otettu kiinni yli 3 000 ihmistä. Asiasta kertoo mielenosoituksia seuraava OVD-Info.

Moskovassa mielenosoittajien ja poliisin välillä oli yhteenottoja, kertoivat silminnäkijät. Poliisi hajotti mielenosoitusta kovin ottein pamputtaen osanottajia, ja mielenosoittajat vastasivat heittelemällä lumipalloja. Osa mielenosoittajista marssi moskovalaisen vankilan luo, jossa Navalnyi on vangittuna, vaatimaan tämän vapauttamista.

Poliisin pamputtamaksi joutui myös mielenosoitusta seuraamassa ollut Yleisradion kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen. Hän ei loukkaantunut, mutta tilanne tallentui Yleisradion kuvamateriaaliin.

  • Yllä olevalla videolla näkyy poliisin tekemiä mielenosoittajien pidätyksiä.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat arvioivat, että Moskovassa liikkeellä oli noin 20 000 mielenosoittajaa ja Pietarissa 10 000. Tämän kokoluokan mielenosoituksia on nähty Venäjällä viimeksi vuonna 2019, kun Navalnyi kannusti ihmisiä marssimaan vapaiden vaalien puolesta.

Moskovassa pidätettyjen joukossa on Reutersin mukaan Navalnyin läheinen liittolainen, Kreml-kriitikko Ljubov Sobol.

Myös Navalnyin vaimo Julia Navalnaja julkaisi Instagramissa valokuvan, jossa hän oli kiinni otettuna Maneesiaukion lähistöllä. Hän kertoi olevansa poliisin pidätysautossa.

Venäjän media kertoi alkuillasta Suomen aikaa, että Julia Navalnaja päästettiin jo vapaaksi poliisiasemalta. Uutistoimisto Tassin mukaan hänen pidätyksestään ei tehty edes ”protokollaa”, mikä tarkoittanee sitä, ettei häntä uhkaa mikään hallinnollinenkaan rangaistus.

Poliisi ottaa kiinni mielenosoittajan.­

Poliisi käytti pamppuja mielenosoittajia vastaan Moskovassa.­

Poliisit siirtävät mielenosoittajaa.­

Poliisit kuljettavat mielenosoittajaa.­

Poliisit ottavat kiinni mielenosoittajan.­

Mielenosoittaja ja poliisirivistö.­

Poliisit ja mielenosoittajat ottavat yhteen.­

Poliisit ovat ottaneet kiinni mielenosoittajan.­

Moskovassa on ollut koolla kymmeniätuhansia ihmisiä.­

Ljubov Sobolin virallinen Twitter-tili julkaisi iltapäivällä videon, jossa Sobolin pidätyshetken kerrotaan näkyvän.

Vangitun Navalnyin puolesta on osoitettu tänään mieltä ympäri Venäjää.

Protesteja on järjestetty muun muassa siperialaiskaupungeissa ja Vladivostokissa Venäjän Kaukoidässä, kertoo Moscow Times. Uutistoimisto AFP:n mukaan protesteihin on osallistunut jo tuhansia ihmisiä. Moscow Timesin mukaan Kaukoidässä ja Siperiassa mielenosoituksiin on osallistunut taas ainakin 15 000 ihmistä.

Sosiaalisessa mediassa julkaistujen videoiden mukaan poliisi on hajottanut mielenosoituksia kovin ottein. Opposition mielenosoituksien pidätyksiä dokumentoivan OVD Infon mukaan poliisi on ottanut kiinni ainakin jo lähes 200 ihmistä.

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Vladivostokissa.­

Mielenosoittajat ovat muun muassa huutaneet Navalnyia tukevia iskulauseita ja vaatineet tämän vapauttamista.

– Putin on varas! huusivat mielenosoittajat muun muassa Vladivostokissa.

Siperian Jakutskissa mielenosoittajat taas uhmasivat 50 asteen pakkasia marssimalla Navalnyin puolesta.

Moscow Timesin mukaan protestialueella on raportoitu myös internetin käyttöhäiriöistä.

Navalnyin Moskovan-toimiston johtajiin kuuluva Oleg Stepanov puolestaan kertoi Telegram-kanavallaan, että hänet on tänään otettu kiinni asunnollaan vain muutama tunti ennen protestien alkua.

Poliisi ilmoitti jo etukäteen, että luvatta järjestetyt julkiset tilaisuudet katsottaisiin uhkaksi yleistä järjestystä kohtaan.

Navalnyi itse on kehottanut kansalaisia lähtemään kaduilla protestoimaan. Hän kiitti eilen mielenosoittajia julkaisemassaan videoviestissä.

– Tiedän, että vankilasellini seinien ulkopuolella on paljon hyviä ihmisiä ja apua on luvassa, hän sanoi.

Navalnyi otettiin kiinni viime sunnuntaina, kun hän palasi Venäjälle oltuaan sairaalahoidossa Saksassa myrkytysyrityksen jälkeen. Hänet tuomittiin pidettäväksi vangittuna 30 päivän ajan.

Poliisi kantoi mielenosoittajaa Omskissa järjestetyssä protestissa aiemmin lauantaina.­

Navalnyin tukijoita otettu kiinni

Useita Navalnyin tukijoita on otettu kiinni tällä viikolla niin pääkaupungissa kuin muuallakin maassa. Kiinni on otettu muun muassa hänen lehdistöedustajiaan.

Kiinnioton jälkeen useiden eri maiden, myös Suomen, päättäjät ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista pikaisesti. Samoin ulkovallat ovat vaatineet Venäjältä murhayrityksen avointa ja perusteellista tutkintaa. Navalnyi on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän turvallisuuspalvelua ja presidentti Putinia.

Myös tutkivan journalismin ryhmän Bellingcatin mukaan myrkytyksen takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.

Navalnyi on erikoistunut muun muassa korruption vastaiseen taisteluun Venäjällä ja presidentti Putinin vastustamiseen.

Tällä viikolla Navalnyi julkaisi "Putinin palatsi" -nimisen videon, jossa hän esitteli Putinin ökytaloksi väitettyä hulppeaa rakennusta. Videon mukaan asunnon sisältä löytyvät muun muassa kasino, teatteri, vesipiippu-lounge ja tankotanssin esittämiseen tarkoitettu lava.

Presidentin edustajat ovat kiistäneet, että talo olisi Putinin omistama.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?