Boris Johnson: Koronaviruksen britti­variantti saattaa aiheuttaa korkeampaa kuolleisuutta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Boris Johnson: Koronaviruksen britti­variantti saattaa aiheuttaa korkeampaa kuolleisuutta

Aiempaa tarttuvampi koronamuunnos havaittiin ensimmäisen kerran syksyllä Lontoossa ja Kaakkois-Englannissa.

22.1. 19:30

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että on olemassa todisteita siitä, että koronaviruksen brittivariantti aiheuttaisi korkeampaa kuolleisuutta.

– Meitä on informoitu tänään siitä, että paitsi että se leviää nopeammin, vaikuttaa myös ilmenneen todisteita siitä, että uusi variantti – muunnos, joka ensin havaittiin Lontoossa ja Kaakkois-Englannissa – voi olla yhteydessä korkeampaan kuolleisuuteen, Johnson sanoi.

– Jos otetaan esimerkiksi... kuusikymppinen mies, keskimääräinen riski on, että tuhannesta tartunnan saaneesta noin kymmenen odotetaan valitettavasti kuolevan virukseen. Uuden variantin kohdalla noin tuhannesta tartunnan saaneesta noin 13–14 ihmisen ennustetaan kuolevan, hallituksen päätiedeneuvonantaja Patrick Vallance havainnollisti.

– Tämä näkyy eri ikäryhmissä myös, samanlainen suhteellinen kasvu riskissä.

Johnsonin mukaan Britanniassa käytössä olevien rokotteiden pitäisi tehota kuitenkin myös brittivarianttia vastaan. Britanniassa annetaan Pfizerin ja BioNTechin rokotteita sekä AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteita. Lisäksi Modernan rokote on saanut viranomaisten hyväksynnän.

Myös Vallance oli luottavainen sen suhteen, että rokotteet tehoavat brittivarianttia vastaan. Hän sanoi, että asiantuntijat olivat enemmän huolissaan siitä, että rokotteet eivät välttämättä tehoaisi yhtä hyvin eteläafrikkalaiseen ja brasilialaiseen muunnokseen.

WHO:n edustaja Kate O’Brien kommentoi lähes samaan aikaan toisaalla, ettei vielä tiedetä, miten rokotteet tehoavat koronaviruksen muunnoksia vastaan.

Britannian johtava lääketieteellinen viranomainen Chris Whitty totesi aiemmin, että koronaviruksen esiintyvyys oli suuri: noin yhdellä 55:stä oli virus. Lontoossa vastaava luku on yhdellä 35:stä.

Britanniassa on otettu kovat rajoitustoimet käyttöön epidemian hillitsemiseksi. Brittihallitus määrää Englantia koskevista toimista, mutta myös muut maat ovat suhtautuneet vakavasti koronaviruksen muodostamaan uhkaan.

Englannissa tartunnat ovatkin olleet hienoisessa laskussa ja tarttuvuutta kuvaavan r-luvun arvioidaan olevan 0,8-1 välillä, kun viime viikolla se oli vielä arviolta 1,2-1,3.

Pääministeri Johnsonin mukaan hallitus ei voi vielä purkaa rajoitustoimia, sillä tartuntaluvut ovat liian korkealla.

– Emme voi oikein harkita yhteiskunnan avaamista ennen kuin olemme luottavaisia sen suhteen, että rokoteohjelma toimii.

Hän ei myöskään halunnut sulkea pois vaihtoehtoa, jossa otettaisiin käyttöön lisätoimia Britannian rajojen turvaamiseksi. Britannian lockdownin säännöt kieltävät suurimman osan kansainvälisestä matkailusta. Maanantaina käyttöön otetut määräykset tarkoittavat, että jokaisen matkailijan on osoitettava ennen lähtöä otetun koronavirustestin negatiivinen tulos. Lisäksi matkailijoiden on mentävä karanteeniin heti saavuttuaan maahan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?