Nuorten tempaus leviää Venäjän kouluissa: Putinin potretteja vaihdetaan Navalnyin kuviin ennen lauantain suur­mielenosoitusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nuorten tempaus leviää Venäjän kouluissa: Putinin potretteja vaihdetaan Navalnyin kuviin ennen lauantain suur­mielenosoitusta

Venäjän poliisi aloitti jo ”ennaltaehkäisevät” pidätykset, sakotukset ja kotietsinnät estääkseen lauantaille suunnitellut Aleksei Navalnyin tukimielenosoitukset kymmenissä eri kaupungeissa.

Venäjän nuorten keskuudessa leviää tempaus, jossa Putinin kuvia vaihdetaan koulujen seinillä Navalnyin kuviin.­

22.1. 7:05

Uskaltaako ja haluaako Venäjän kansa lähteä kadulle puolustamaan vastikään vankilaan laitettua, yhä edelleen hermomyrkkyiskusta toipuvaa oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyia?

Vastaus tähän saadaan jo lauantaina 23. tammikuuta, kun Navalnyin tukijoukot yrittävät saada kasaan ensimmäisen suurmielenosoituksen oppositiojohtajan tueksi.

Navalnyi kehotti itse heti vangitsemisoikeudenkäyntinsä jälkeen maanantaina venäläisiä, että näiden on lähdettävä kadulle puolustamaan omaa tulevaisuuttaan presidentti Vladimir Putinin roistoklaania vastaan.

– Menkää kadulle itsenne puolesta, ei minun puolestani, suoraan Berliinin-lennolta ensin putkaan ja sitten vankilaan joutunut Navalnyi kehotti videovetoomuksessaan.

Venäjällä on tiukennettu mielenosoituksia sääntelevää lainsäädäntöä. Jopa yhden ihmisen mielenosoitus voidaan tulkita luvattomaksi joukkomielenosoitukseksi. Kuvassa Navalnyin tukija Izhevskissa.­

Mikäli Navalnyin suosiosta voi jotain päätellä YouTuben perusteella, hänellä on valtava määrä seuraajia Venäjällä.

Pari päivää sitten julkaistu Navalnyin tuore paljastusvideo Putinin palatsista ja hänen lähipiirinsä korruptiosta on YouTuben suosituin video tällä hetkellä venäläisten keskuudessa. Yhteensä sitä on katsottu jo yli 50 miljoonaa kertaa, mutta tässä luvussa ovat mukana myös Venäjän ulkopuoliset lataukset.

(Navalnyin Putin-video englanninkielisin tekstein.)

YouTuben lisäksi Navalnyin tarinan viime käänteitä on seurattu Venäjällä tarkkaan myös muilla sosiaalisen median sivustoilla. Se viitannee siihen, että hänen kohtalonsa kiinnostaa Venäjän nuorempaa ikäluokkaa.

Esimeriksi Tik Tok -palvelussa leviää tällä hetkellä venäläisnuorten tempaus, jossa he vaihtavat koulujensa seinille Putinin potrettien tilalle Navalnyin kuvia. Potrettien vaihtotempaus on osa nuorten keskinäistä hengennostatusta ennen lauantain suurmielenosoituksia.

(Alla olevilla videoilla koululaiset ottavat pois Putinin kuvia seiniltä.)

Joissakin Venäjän kouluissa ja korkeakouluissa on kaiken lisäksi varoitettu jo nuoria, että osallistuminen lauantain mielenosoitukseen voi johtaa opiskeluoikeuden menettämiseen, kertovat esimerkiksi Readovka.ru-sivusto, 7x7-journal.ru ja Meduza.io.

Joissakin oppilaitoksissa lauantai on julistettu opiskelupäiväksi, jotta nuoret eivät menisi mielenosoitukseen, kertoo Openmedia.io. Viralliseksi syyksi on sanottu esimerkiksi se, että opintosuunnitelman täyttäminen vaatii ylimääräisen opintopäivän.

Venäjän mediaa valvova Roskomnadzor-viranomainen ilmoitti puolestaan torstaina, että se on havainnut useilla sosiaalisen median sivustoilla ”alaikäisten laitonta houkuttelua” osaksi mielenosoitusta.

Viranomaisten mukaan alaikäisten osallistuminen mielenosoitukseen on ”vaaraksi heidän hengelleen ja terveydelleen”. Tämän vuoksi Venäjän viranomaiset aikovat sakottaa nyt sosiaalisen median suuryhtiöitä vaarallisen propagandan levittämisestä, kertoo uutistoimisto Ria Novosti.

– Kehotuksia alaikäisille on havaittu Tik Tokissa, VKontaktessa, Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja YouTubessa, Roskomnadzor tiedotti ja kertoi kutsuneensa kyseisten palveluiden edustajia vastaanottamaan huomautukset toiminnastaan.

Poliisi pidätti Pietarin keskustassa naisen, joka osoitti mieltään Aleksei Navalnyin puolesta maanantaina.­

Tulevasta lauantaista tulee monella tapaa tahtojen taistelu, sillä Venäjän viranomaiset näyttävät tekevän kaikkensa pelotellakseen jo etukäteen opposition edustajat jäämään kotiin ja olemaan osallistumatta mielenosoituksiin.

Navalnyin kannattajille olisi puolestaan tärkeää saada heti kerralla liikkeelle mahdollisimman paljon ihmisiä, sillä kansan osoittama tuki oli tällä hetkellä paras takuu Navalnyin terveyden ja hengen säilymiselle Venäjän vankilajärjestelmän kourissa.

Alustavien kaavailujen mukaan joukkomielenosituksia Navalnyin tueksi aiotaan järjestää liki seitsemässäkymmenessä eri kaupungissa ympäri Venäjän. Viranomaiset eivät ole antaneet mielenosoituksille lupaa, joten ennakkoarvion mukaan niissä tullaan näkemään todennäköisesti paljon poliiseja ja joukkopidätyksiä.

Venäjän virkavalta on myös muistuttanut, että luvattomaan mielenosoitukseen osallistuneita odottaa sakko tai hallinnollinen vankeusrangaistus. Navalnyin korruption vastainen säätiö on puolestaan luvannut jo kompensoida mielenosoittajille sakkoja, mikäli heille niitä määrätään, kertoo Dozhd-kanava.

Venäjän poliisi aloitti torstaina myös kotietsinnät, pidätykset ja sakotukset oppositioaktivisteja vastaan. Esimerkiksi Navalnyin juristi Ljubov Sobol ja lehdistösihteeri Kira Jarmysh otettiin molemmat kiinni epäiltyinä luvattoman mielenosoituksen koollekutsumisesta.

Kotietsintöjä tehtiin myös useiden muiden oppositioaktivistien ja riippumattomien toimittajien koteihin. Useat heistä kertoivat, että poliisit kertoivat suorittavansa ”ennaltaehkäiseviä keskusteluja” varoittaakseen heitä osallistumasta lauantain mielenosoitukseen.

Oppositiopoliitikko Konstantin Jankauskas kertoo olleensa yksi, jonka kotiin soitettiin ja kotona käytiin. Jankauskasin poissa ollessa poliisit onnistuivat vain kiusaamaan kotona ollutta 81-vuotiasta isoäitiä.

– Jotakuta Kremlissä pelottaa todella paljon ennen tammikuun 23. päivää, kun jatkavat tällaisten metodien käyttöä, Jankauskas kuvaili Twitterissä.

Päivitetty 22.1. klo 11.45. Lisätty tietoja ja linkkejä oppilaitosten tavoista yrittää estää nuorten osallistuminen mielenosoitukseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?