Tällaisia ovat Bidenin suunnitelmat koronan taltuttamiseksi – ”Yllättäviä vain siksi, ettei niitä ole vielä tehty” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällaisia ovat Bidenin suunnitelmat koronan taltuttamiseksi – ”Yllättäviä vain siksi, ettei niitä ole vielä tehty”

Yhdysvalloissa lehdistö pitää presidentti Bidenin suunnitelmia samaan aikaan toivottuina ja itsestäänselvinä.

21.1. 18:25 | Päivitetty 21.1. 21:31

Yhdysvaltain 46. presidentin Joe Bidenin kiireellisimpiä ja suurimpia tehtäviä on maassa jylläävän koronavirusepidemian hoitaminen.

Biden aloittikin saman tien.

Yhtenä ensimmäisistä toimistaan virkaanastujaisten jälkeen hän allekirjoitti määräyksen, joka velvoittaa käyttämään kasvomaskia liittovaltion rakennuksissa sekä paikallisessa ja osavaltioiden välisessä julkisessa liikenteessä.

Määräys oli osa Bidenin jo joulukuussa esittelemää suunnitelmaa siitä, kuinka epidemiaa hoidetaan hänen virkakautensa sadan ensimmäisen päivän aikana.

Torstaina julkaistiin Bidenin strategia covid-19-kriisiin vastaamiseksi ja pandemiavalmiuden varmistamiseksi. Strategiassa esitellään seitsemän tavoitetta: amerikkalaisten luottamuksen palauttaminen, turvallisen, tehokkaan ja kattavan rokotuskampanjan aloittaminen, tartuntojen vähentäminen esimerkiksi maskeilla, testaamisella ja hoidolla, elvytys, koulujen, yritysten ja matkustuksen jälleenavaaminen turvallisesti, riskiryhmien ja muuten haavoittuvaisessa asemassa olevien suojeleminen ja Yhdysvaltojen globaalin johtajuuden palauttaminen.

Keinot näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ovat pitkälti samoja, joita Biden esitti jo vaalikampanjansa aikana. Bidenin kerrottiin allekirjoittavan ainakin 10 presidentillistä asetusta ja muuta määräystä, joiden tarkoituksena on auttaa hillitsemään epidemiaa. Bidenin kerrottiin muun muassa määräävän rokotevaraston kasvattamisen, testaamisen ja suojavarusteiden lisäämisen ja hoitokeinojen kehittämisen tehostamisen. Biden aikoo tehdä myös kasvomaskeista pakollisia lentokentillä ja monissa junissa, lentokoneissa, laivoissa ja pitkän matkan linja-autoissa.

Presidentti on asettanut tavoitteeksi maksuttomasti rokottaa sadassa päivässä sata miljoonaa ihmistä. Hän toivoo, että sadan päivän kuluttua myös koulut voidaan taas avata.

Yhdysvaltalaislehdistössä toimet on otettu ilolla vastaan. Ei siksi, että ne olisivat erityisen nerokkaita, vaan siksi, että juuri näitä toimia on kaivattu kuukausikaupalla.

– Useimmat asiat suunnitelmassa ovat yllättäviä vain siksi, ettei niitä ole vielä tehty, New York Timesin kolumnisti Ezra Klein kirjoittaa.

Sairaanhoitajat valmistelivat Modernan rokotusta New Yorkissa tammikuun 10. päivä.­

Suunnitelmassa onkin suomalaiselle lukijalle paljon tuttua.

Ero edeltävän hallinnon toimiin on silti huomattava, sillä Donald Trumpin hallinto ei koskaan esittänyt varsinaista suunnitelmaa pandemian hallinnasta, Quartz-lehti huomauttaa. Ei edes presidentti Trumpin itsensä sairastuttua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Quartz jakaa Bidenin suunnitelman karkeasti kolmeen osaan: pandemian ja siitä koituvan talouskriisin hallintaan sekä tuleviin pandemioihin varautumiseen.

Suunnitelman mukaan jokaisen testiä tarvitsevan tulee päästä testiin, maksutta. Testauspaikkoja halutaan lisää ja testitulosten analysointiin otetaan mukaan yksityiset laboratoriot.

Etulinjan ammattilaisille, eli esimerkiksi sairaaloiden ja hoitokotien henkilökunnalle, halutaan varmistaa riittävät suojavarusteet.

Joe Biden sai toisen annoksensa tammikuun 11. päivä.­

Tartuntojen jäljittämiseen ja tartuntaketjujen katkaisuun aiotaan vihdoin luoda kunnon koneisto. Työhön on tarkoitus palkata yli satatuhatta terveydenhuollon ammattilaista.

Terveydenhuollon kapasiteetin varmistamiseksi kaikissa kaupungeissa on myös valmistauduttava siihen, että satojen vuodepaikkojen väliaikaisia sairaaloita voidaan tarvittaessa pystyttää lyhyellä varoitusajalla.

Rokotusvauhdista murehditaan myös Yhdysvalloissa. Rokotuksia halutaan nopeuttaa löysäämällä kriteerejä, joilla rokotukseen pääsee, antamalla rokotuksia useammissa paikoissa sekä huolehtimalla siitä, että niitä antamassa on riittävästi henkilökuntaa.

Tällä hetkellä henkilökunnasta on pulaa, terveysoikeuden ja -politiikan professori Nicole Huberfeld sanoo Wired-lehdessä. Huberfeldin mukaan raha auttaa ongelman ratkaisemisessa muttei yksin riitä.

Rokotusasemia halutaan perustaa esimerkiksi kuntosaleihin ja messuhalleihin, ja liikkuvia rokotusasemia viedä syrjäseuduille. Kansalliskaartista on tarkoitus hakea käsipareja avuksi esimerkiksi logistiikassa.

Lisäksi pohditaan, voisiko jo maahan saatuja rokotteita hyödyntää tarkemmin, eli voisiko esimerkiksi yhdestä Pfizer-Biontechin rokotepullosta saada viiden sijaan kuusi annosta.

Modernan rokotetta otetaan pullosta ruiskuun Kaliforniassa tammikuun puolivälissä.­

Biden aikoo myös varmistaa, etteivät kustannukset jää vähävaraisten kuntien harteille.

Talouden tukemiseksi Biden on esittänyt 1,9 biljoonan dollarin elvytyspakettia.

Siitä 25 miljardia dollaria menisi rokotuksiin, mutta suurin osa summasta olisi suunnattu suoraan talouden elvytykseen.

Noin yksi biljoona kuluisi kotitalouksille suunnattuihin, 1 400 dollarin elvytysseteleihin. Lisäksi varoilla autettaisiin epidemiasta ja rajoituksista kärsineitä pienyrityksiä hankkimaan tarvikkeita ja suojavarusteita, joiden turvin ne voisivat jatkaa toimintaansa.

Tavoitteena on myös hahmotella ohjeistusta yritystoiminnan jatkamiseen, mutta tullakseen voimaan osavaltioissa ne vaativat kongressin hyväksynnän.

Tuleviin pandemioihin varautumiseksi Biden palautti Yhdysvallat Maailman terveysjärjestöön WHO:hon.

Kansallisella tasolla varautumiseen kuuluu terveysturvallisuusosaston palauttaminen Valkoisen talon turvallisuusneuvostoon. Trump lakkautti edeltäjänsä Barack Obaman perustaman osaston.

Bidenin suunnitelmassa korostetaan myös tarvetta palauttaa luottamus päätöksentekoon. Kansanterveyttä koskevien päätösten tekeminen kuuluu sen mukaan alan asiantuntijoille eikä poliitikoille, eikä viranomaisten pidä joutua pelkäämään julkista herjaamista työnsä vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?