Uusi tutkimus: rokote ei ehkä täysin tepsi Etelä-Afrikan korona­muunnokseen

Alustavien tulosten mukaan rokotuksen saanut saattaa saada tartunnan rokotteen antamista vasta-aineista huolimatta.

Nykyiset koronarokotteet eivät välttämättä anna täyttä suojaa eteläafrikkalaista virusmuunnosta vastaan. Kuvassa nainen saa Modernan rokotteen USA:n Tucsonissa.

21.1.2021 13:46

Etelä-Afrikassa muotoutuneella koronavirusvariantilla saattaa olla jossain määrin vastustuskykyä nykyisille koronavirusrokotteille.

Tämä käy ilmi Etelä-Afrikan valtion tuottamasta tutkimuksesta, joka julkaistiin yhdysvaltalaisessa biologian alaan erikoistuneessa bioRxiv:ssa. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu, ja siksi sen tuloksia ei voida pitää vielä täysin pätevinä.

Tutkimuksen alustavista tuloksista on kuitenkin kertonut moni iso media, mm. yhdysvaltalainen CNN, brittilehti The Guardian ja uutistoimisto Bloomberg. Suomessa tutkimuksesta kirjoitti ensimmäisenä Mediuutiset.

Tutkimuksen mukaan nykyiset rokotteet eivät välttämättä täysin tepsi eteläafrikkalaiseen virusmuunnokseen. Rokotteen tuomat tai koronan kantaviruksen sairastamisesta tulleet vasta-aineet eivät ehkä suojaa virusmuunnosta vastaan, eli koronarokotuksen saanut tai kantaviruksen jo kertaalleen sairastanut saattaa silti sairastua virusmuunnoksen ansiosta.

Tutkimus toteutettiin siten, että 44:ltä koronaviruksen sairastaneelta henkilöltä otettiin verinäyte, ja näytteiden vasta-aineiden tehoa testattiin virusmuunnosta vastaan.

Tutkijoiden mukaan laboratoriokokeissa havaittiin, että Etelä-Afrikan virusmuunnoksen eliminoimiseksi vasta-aineita tarvittiin kahdeksankertainen määrä kantavirukseen verrattuna. Noin puolella koehenkilöistä (44 koehenkilöstä 21:llä) vasta-aineet eivät tehonneet virusmuunnokseen lainkaan. Lopuilla vasta-aineet toimivat osittain.

Vaikka tutkimus tehtiin koronaviruksen sairastaneilta, tutkijoiden mukaan tulos todennäköisesti pätee myös rokotuksen saaviin, sillä immuunivaste syntyy ja toimii samalla tavalla.

Parhaiten vasta-aineet toimivat niillä, jotka olivat sairastaneet koronaviruksen vaikean tautimuodon ja joilla vasta-aineita oli täten eniten.

Hoitaja työskentelee koronaviruspotilaiden parissa sairaalan parkkipaikalle pystytetyssä teltassa Pretoriassa Etelä-Afrikassa. Etelä-Afrikasta lähtenyt koronavirusmuunnos saattaa olla osittain vastustuskykyinen kantaviruksen muodostamille vasta-aineille.

Tutkijat varoittavat, että Etelä-Afrikan virusmuunnos voi aiheuttaa ”merkittävän uudelleen sairastumisen riskin”, ja painottivat pikaista tarvetta uusien rokotteiden kehittämiseen.

– Mielestäni meidän pitää olla varpaillaan, tutkimusryhmässä mukana ollut apulaisprofessori Penny Moore Etelä-Afrikan kansallisesta tartuntatautien instituutista sanoi CNN:lle.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen huolissani virusmuunnoksesta, joka osittain väistää ihmisen immuunivasteen ja rokotuksen antaman suojan, virologi David Montefiori sanoi CNN:lle.

Oxfordin yliopiston rakennebiologian professori James Naismith sanoi Guardianille, että alustavat tulokset ”eivät ole kovin hyviä”, mutta painotti, ettei ole syytä paniikkiin. Naismith sanoi, että laboratoriossa tehdyt kokeet eivät ole sama asia kuin tosielämän immuunijärjestelmä.

Samaa painottivat tutkimusryhmän tutkijat. He kehottivat, että koronavirusrokotus kannattaa tutkimustuloksesta huolimatta ehdottomasti ottaa. Rokotteet ovat tehokkaita kantavirusta ja brittivarianttia vastaan ja antavat tutkijoiden mukaan ainakin jonkinlaisen suojan myös eteläafrikkalaista varianttia vastaan.

Mooren tutkimusryhmä jatkaa tutkimustaan keräämällä verinäytteitä rokotuksen saaneilta ja tutkimalla rokotuksen tuottamien vasta-aineiden tehoa virusmuunnokseen.

Suomessa on THL:n mukaan todettu kuusi Etelä-Afrikan virusmuunnokseen sairastunutta koronapotilasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?