Vannoiko Biden virkavalansa liian aikaisin? Muuttunut aikataulu hämmensi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vannoiko Biden virkavalansa liian aikaisin? Muuttunut aikataulu hämmensi

Valta Valkoisessa talossa vaihtui vasta 12 minuuttia Bidenin virkavalan jälkeen.

Joe Biden vannoi virkavalansa kello 11.48 Yhdysvaltain itärannikon aikaa.­

21.1. 11:29

Yhdysvaltain presidentin virkaan astuneen Joe Bidenin piti vannoa virkavalansa keskiviikkona kello 12:een mennessä, mutta hän lausui virkavalansa viimeiset sanat jo kello 11.48 paikallista aikaa (klo 18.48 Suomen aikaa).

Virkavalan ”aikaistuminen” saattoi hämmentää niitä, jotka olivat ottaneet ajankohdan kirjaimellisesti. Virkavalaseremonian alustavan ohjelman mukaan valan vannominen olisi noin kello 12, mutta jo pari tuntia ennen seremonian alkua ilmoitettiin tarkennettu aikataulu, jonka mukaan Biden aikoi vannoisi valansa kello 11.44.

Kun vala oli neljää minuuttia myöhemmin vannottu, saattoi vaikuttaa, että Bidenistä oli tullut presidentti 12 minuuttia etuajassa.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut, sillä Yhdysvaltain perustuslain 20. lisäys määrittelee, että valtaoikeudet siirtyvät uudelle presidentille vasta tasan kello 12.00. Näin ollen valanvannomisen ajankohta ei määritä valtakauden todellista alkamista.

– Virkavala vaaditaan, mutta se ei tee Bidenistä suoraan seuraavaa presidenttiä, huomautti George Washington -yliopiston oikeustieteen professori Jonathan Turley Washington Postille.

– Joten kun senaattori Amy Klobuchar sanoi olevansa ensimmäinen, joka kutsui Bideniä herra presidentiksi, niin hän saattoi olla kirjaimellisesti mutta ei peruslaillisesti oikeassa, Turley täsmensi.

Tosiasiallisesti valta siis siirtyi Bidenille kesken hänen virkaanastujaispuhettaan.

Texasin yliopiston oikeustieteen professori Robert Chesney lisää, että perustuslain pykälien mukaan vala on vannottava ”ennen” kuin presidentti astuu virkaansa.

– Edellisen presidentin virkakausi päättyy kaikesta huolimatta vasta keskipäivällä 20. tammikuuta. Siksi olisi hieman outoa, jos olisi sääntö, jonka mukaan aikarajan olisi täytyttävä ennen kuin uusi presidentti voi vannoa valansa. Silloinhan olisi ainakin hetken aikaa olemassa tilanne, jolloin kumpikaan ei olisi presidenttinä, Chesney huomautti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?