Näin suomalais­poliitikot kommentoivat Bidenin siirtymistä valtaan – Halla-aho: ”Tuskin tuo suurta muutosta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin suomalais­poliitikot kommentoivat Bidenin siirtymistä valtaan – Halla-aho: ”Tuskin tuo suurta muutosta”

Niinistö, Marin, Halla-aho, Orpo ja muut Suomen kärkipoliitikot kommentoivat Bidenin astumista valtaan.

21.1. 5:50

Ilta-Sanomat kokosi yhteen sen, mitä Suomen kärkipoliitikot sanoivat Joe Bidenin ja Kamala Harrisin astuttua vallan kahvaan Yhdysvalloissa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) IS:lle:

”Odotan eheyttävää politiikkaa, toisaalta Yhdysvaltojen sisällä, mutta myös kansainvälisissä suhteissa. Molemmissa on työsarkaa. Meillä on puolustuksen saralla ollut aina hyvää yhteistyötä presidentistä riippumatta. Yhdysvaltojen ja Suomen suhteet olivat hyvät Trumpin kaudella ja odotan samaa myös Bidenin kaudelta.”

Jussi Halla-aho.­

Perus­suomalaisten puheen­johtaja Jussi Halla-Aho IS:lle:

”Suurissa kysymyksissä, jotka liittyvät Yhdys­valtain kansallisiin etuihin, Biden tuskin tuo suurta muutosta aiempaan. Symbolisia eleitä varmaan tulee sitäkin enemmän, kuten paluu Pariisin ilmasto­sopimukseen ja erilaisiin vähemmistöihin kuuluvien nimittäminen näkyviin tehtäviin.”

 Suurissa kysymyksissä, jotka liittyvät Yhdysvaltain kansallisiin etuihin, Biden tuskin tuo suurta muutosta aiempaan

Elina Lepomäki.­

Kokoomuksen vara­puheen­johtaja Elina Lepomäki IS:lle:

”Odotan Joe Bidenilta ennakoitavuutta ja vahvaa panosta trans­atlanttisen suhteen palauttamiseksi. Luotan hänen ja Kamala Harrisin voimaannuttavan kaikkia ihmisiä tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi, sen sijaan, että he kylväisivät pelkoa. Sitä on maailmassa jo tarpeeksi.”

 Pelkoa on maailmassa jo tarpeeksi.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) IS:lle:

”Olen erittäin iloinen siitä, että Bidenin presidenttiyden myötä USA tekee täyskäännöksen ilmastopolitiikassa ja palaa taas EU:n rinnalle aktiiviseksi ilmastopolitiikan tekijäksi. Tällä on suuri merkitys kansainvälisesti ja se tuo lisää toivoa siihen, että onnistumme rajoittamaan ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. Ex-ulkoministeri John Kerryn nimittäminen ilmastolähettilääksi puolestaan osoittaa, että Yhdysvallat on ottamassa taas aktiivista roolia ilmastodiplomatiassa.”

Sanna Marin.­

Pää­ministeri Sanna Marin (sd) Twitterissä:

”Lämpimät onnittelut vara­presidentti Harris! Odotan yhteis­työtä teidän ja hallintonne kanssa. Suomi haluaa vahvistaa jo ennestään hyviä suhteitamme, ja viedä yhteistyömme vieläkin pidemmälle. Ilmasto, tasa-arvo ja ihmis­oikeudet tarvitsevat vahvoja ääniä.”

Sauli Niinistö.­

Presidentti Sauli Niinistö Twitterissä:

”Suomi odottaa innolla työskentelyä Teidän ja hallintonne kanssa. Olemme valmiita ratkaisemaan yhdessä globaalit ongelmat ja vahvistamaan kahdenvälisiä ja trans­atlanttisia suhteitamme.”

 Suomi odottaa innolla työskentelyä Teidän ja hallintonne kanssa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Twitterissä:

”Eurooppa ja Yhdysvallat ovat aina olleet erottamattomia kumppaneita. Viime vuosina kumppanuus on saanut kolauksia. Nyt on aika kääntää sivua, vahvistaa transatlanttista suhdetta ja toimia yhteisten arvojemme eli liberaalin demokratian, ihmisoikeuksien ja vapaan kaupan puolesta.”

Ville Niinistö.­

Euro­parlamen­taarikko Ville Niinistö (vihr) Twitterissä:

”Tämä on demokratian ja toivon päivä”. Tämä on hyvä päivä myös Euroopassa. Päivä laittaa ääri­liikkeiden kasvu, vihan­lietsonta ja rasismi taakse. Vaikutus­valtainen ääni vihan ja valheiden puolesta väistyi syrjään. Päivä paremmalle maailmalle. Käyttäkäämme se hyväksi. Yhdessä.”

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd) Twitterissä:

”Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin puhe oli voimakas demokratian puolustus ja samalla kutsu puoluerajat ylittävään yhteistyöhön. Puhe oli hänen omansa – ei ulkokylläinen. Uudenlaista yhteistyötä kaipaa nyt koko maailma. Tähän käteen on hyvä tarttua myös Euroopassa.”

Tuula Haatainen.­

Työ­ministeri Tuula Haatainen (sd) Twitterissä:

”Upea tapahtuma virkaan­astujaisissa Washingtonissa. Erityisen hienoa ensimmäinen nainen varapresidenttinä. Tasa-arvo etenee!”

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) Twitterissä:

”Demokratiaa voidaan ajoittain hidastaa, mutta sitä ei voida lopullisesti voittaa, Amanda Gorman lausui virkaanastujaisissa. Henkeni salpautui.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?