Pieni yksityiskohta kiinnitti asiantuntijan huomion Bidenin virkaanastujaisissa – ”Pencen pokka pysyi, mutta otsakolmio paljasti jotakin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pieni yksityiskohta kiinnitti asiantuntijan huomion Bidenin virkaanastujaisissa – ”Pencen pokka pysyi, mutta otsakolmio paljasti jotakin”

Kehonkielen asiantuntija Sami Sallinen arvioi IS:n pyynnöstä Yhdysvaltain tuoreen presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisten kiinnostavimmat yksityiskohdat.

20.1. 23:29

Valta vaihtui Yhdysvalloissa keskiviikkona alkuillasta Suomen aikaa, kun presidentti Joe Biden sekä hänen varapresidenttinsä Kamala Harris vannoivat virkavalansa Washingtonin Capitol-kukkulalla.

Kehonkielen asiantuntija Sami Sallinen arvioi virkaanastujaisten sanatonta viestintää. Tehtävä oli tavallista haastavampi turvavälien ja kasvomaskien vuoksi.­

Kehonkielen asiantuntija Sami Sallinen seurasi virkaanastujaisten ratkaisevia hetkiä ja arvioi IS:n pyynnöstä paikalla olleiden sanatonta viestintää. Tehtävä oli tavallista haastavampi, sillä koronaviruksen vuoksi käytössä olleilla turvaväleillä ja kasvomaskeilla oli suuri vaikutus paikalla olleiden käytökseen ja heidän tunteidensa välittymiseen.

Sallisen mukaan turvavälit laimensivat tilaisuutta normaaliin verrattuna, sillä amerikkalaisten sosiaalinen käyttäytyminen olisi ilman niitä hyvin toisenlaista.

– Koronaetäisyydet vaikuttavat heti tunnelmaan. Ei ollut sellaista koskettelua ja riemun tunnetta, jollaista yleensä näkyy. Ei rikota toisten reviiriä, ei mennä mukavuus- tai epämukavuusalueelle, siksi että joku tulee lähelle, koska kukaan ei tule lähelle, Sallinen sanoo.

Turvavälit pitivät virkaanastujaisten kutsuvieraat kaukana toisistaan.­

Ensimmäisenä oman valansa vannoi varapresidentti Kamala Harris. Sallisen mukaan Harrisin sanaton viestintä on yleensäkin erittäin eläväistä, ja sen mukainen oli myös hänen sisääntulonsa.

– Hän tuli paikalle, nauroi niin että silmistä näkyi ja heilutteli joka suuntaan. Nosti kättä rinnalle, se on sydämellinen ele. Harris vaikutti miltei riehakkaan onnelliselta, mutta valaa vannoessa häneltäkin meni suu tiukaksi.

  • Harrisin vala on nähtävissä alla olevalla videolla.

Jännitys näytti kuitenkin purkautuvan, kun Harris pääsi tiukalla ilmeellä lausumansa valan viime hetkille. Paikalla olleet osoittivat suosiotaan riemulla, ja tunnelma rentoutui hetkeksi.

– Tulppa lähti, Sallinen kuvailee.

Bidenin tyyliä virkavalaa vannoessa Sallinen kuvailee ”lähes virkamiesmäiseksi”.

– Jos ajattelee koko tätä hässäkkää ja instituutiota, niin tämän luulisi olevan todella tunteellinen paikka. Mutta Bidenhän veti sen läpi vähän kuin olisi käräjäoikeuteen mennyt todistamaan. Kertomalla nimensä ja syntymäaikansa, Sallinen sanoo naurahtaen.

  • Bidenin vala on nähtävissä alla olevalla videolla.

Olipa Bidenin tyyneys sitten tarkoituksellista tunteiden peittelyä tai ei, tunteita paljastui kameran näyttäessä pikaisesti hänen kasvojaan valan vannomisen jälkeen. Bidenin leuka rypistyi, mikä on Sallisen mukaan erittäin vahva merkki.

– Leukahan meillä rypistyy, kun olemme lähellä itkua tai kun tunteet tulevat muuten pintaan. Eli kyllä niitä siellä sitten kuitenkin oli.

Biden käyttää Sallisen mukaan sanatonta viestintää muutenkin harkiten. Tämä poikkeaa suuresti hänen edeltäjästään Trumpista, joka jäänee Yhdysvaltain historiaan yhtenä ilmeikkäimmistä presidenteistä kautta aikojen.

Harkittu viestintä näkyi myös Bidenin pitämässä puheessa, jota Sallinen kuvailee avoimeksi ja hillityksi.

– Kun Biden käyttää sanatonta viestintää, äänenpainoja ja ilmeitä, ne osuvat juuri kohdalleen, avainsanoihin. Hänen korostaessaan puheessaan yhtenäisyyttä, oli kehonkieli kaikin puolin avoimuutta korostavaa. Lopussa tuli yksi sormella osoittaminen ja taisi hän napauttaa pöytääkin, näytti siis vähän suuntaa.

  • Bidenin puhe on nähtävissä alla olevalla videolla.

Ihmisten ilmeiden tulkintaa vaikeuttivat kasvojen alaosan peittävät maskit, mutta toisaalta maski paljasti Sallisen mukaan jotakin Bidenin hengityksestä. Hengityksen rytmi erottuu maskin kanssa selvemmin ulospäin.

– Biden tuli tyynesti ja iloisesti puhujatasanteelle. Hän oli itsevarma ja hänellä näytti olevan voittajaolo, ryhtikin oli kuin urheilijan power posessa, vaikka ikä näkyykin hänen kävelyssään ja liikkumisessaan. Mutta kun hän istui alas, hengitys muuttui todella raskaaksi ja nopeaksi. Kun päästiin rukouksiin, hengitys rauhoittui jälleen.

Sallinen huomauttaa, että hengityksen kiihtyminen saattaa johtua tunteiden tai jännityksen lisäksi myös Bidenin korkeasta iästä tai esimerkiksi vaikeuksista hengittää maskin kanssa.

Kamala Harris ja Joe Biden tekivät iloisen nyrkkitervehdyksen vannottuaan valansa.­

Tuoreen ensimmäisen naisen Jill Bidenin olemuksessa Sallisen huomion kiinnitti ensimmäisenä aviomiehen solmion kanssa samansävyinen, turkoosinsininen asu. Väistyvä ensimmäinen nainen Melania Trump taas esiintyi aviomiehensä läksiäistilaisuudessa aiemmin keskiviikkona mustassa asussa.

– Melania Trumpinhan on usein kommentoitu ottavan kantaa vaatteillaan, Sallinen huomauttaa.

Joe Biden hymyili, kun puoliso Jill Biden tarttui häntä hartioista virkaanastujaisten valatilaisuudessa.­

Biden vannoi valansa perinteiden mukaisesti käsi raamatulla, jota piteli puoliso Jill .

– Virkavalan aikana Bideniltä ei tullut ilmeitä, mutta oli hellyttävää, kun Jill katsoi jossain vaiheessa miestään ylpeänä ylöspäin. Myös parin tyttären kasvoilla näkyi paljon tunnetta, kun hän vilahti kuvassa ennen virkavalaa. Hän vaikutti olevan ylpeä, vähän taisi olla itkussa pitelemistä.

Sanattoman viestinnän näkökulmasta Sallinen nimeää kuitenkin tilaisuuden ehdottomasti kiinnostavimmaksi hahmoksi väistyvän varapresidentin Mike Pencen, joka tunnetaan yleensä hillitystä ja jopa hiukan ilmeettömästä olemuksestaan.

Väistyvä presidentti Donald Trump jätti poikkeuksellisesti seuraajansa virkaanastujaiset väliin, mutta Pence sen sijaan saapui paikalle.

Trumpin uskollisena aisaparina neljä vuotta palvellut Pence joutui loppiaisena vaikeaan tilanteeseen, kun Trump vaati häntä kumoamaan osavaltioiden valitsijamiesääniä, jotta Bidenin vaalivoitto voitaisiin vielä estää. Pence kieltäytyi, koska katsoi, että hänellä ei olisi ollut tähän perustuslaillisia valtuuksia.

Ex-varapresidentti Mike Pence saapui Capitolille rennosti naureskellen puolisonsa Karenin kanssa.­

Välit Trumpiin tulehtuivat aivan tämän virkakauden loppumetreillä, kun Capitolille istunnon aikana tunkeutuneet presidentin kannattajat uhkasivat vieläpä hirttää Pencen pihapuuhun.

Pencelle virkaanastujaisiin saapuminen ei välttämättä ollut helppoa, sillä hän on vanhan, vastapuoleen paikoin vihamielisestikin suhtautuneen hallinnon edustaja.

– Pencen pokka pysyi, mutta hänen otsakolmionsa paljasti jotakin, siis alue silmien välissä.

Sallisen mukaan Pence tuli paikalle vaimonsa Karenin kanssa rennosti astellen. Naururyppyjäkin vilahti hänen kasvoillaan, kun hän rupatteli ex-presidentti George W. Bushin kanssa.

– Kun Harris tuli, hän taputti kohteliaasti. Mutta otsakolmio, jota hän rypistää muutenkin, meni tosi syvälle. Mehän rypistämme otsakolmiota silloin, kun emme ole hyvällä tuulella vaan epämukavuusalueella.

Ex-varapresidentti Mike Pence kuvattiin yhdessä seuraajansa Kamala Harrisin kanssa ennen valojen vannomista.­

Sallisen mukaan sama ilmiö toistui Pencen kasvoilla myös toistamiseen Harrisin tullessa lähelle. Sen sijaan Bidenin puhetta Pence kuunteli hänen havaintojensa mukaan ”otsa suurin piirtein sileänä” ja pää kallellaan, mikä puolestaan on positiivisen kuuntelun merkki.

– Jos istuttaisiin neuvottelupöydässä ja siinä olisi Biden, Pence ja Harris, niin päättelisin, että Pence ei tykkää Harrisista, mutta tulee hyvin toimeen Bidenin kanssa.

Myöhemmin entinen ja nykyinen varapresidentti kuvattiin vielä Capitolin portailla hyvästelemässä toisiaan puolisoineen. Ainakin kaukaa katsottuna osapuolet rupattelivat tuolloin rennolta vaikuttaneissa, ystävällisissä tunnelmissa.

Donald ja Melania Trump eivät osallistuneet Bidenin virkaanastujaisiin. Melania Trump verhoutui vallanvaihtopäivänä mustiin.­

Sallinen katsoi myös Trumpin aiemmin keskiviikkona pitämän puheen, jonka tämä piti omassa läksiäistilaisuudessaan ennen Floridaan lähtöä. Hän arvioi puhetta sanattoman viestinnän näkökulmasta sisältöön puuttumatta.

– Sanattoman viestinnän vinkkelistä puhe oli varsin maltillinen: rauhallista ja tasaista ääntä, eikä ylivoimakkaita eleitä tai ilmeitä, vaikka ne ovat hänelle tyypillisiä. Lopussa puhe oli jopa tunteellinen tai vähän haikeakin. Trump meni tavallaan hiljaiseksi, mikä ei ole hänelle ollenkaan tyypillistä, Sallinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?