QAnonin ”suuri herääminen” ei toteutunutkaan: kannattajat alkoivat epäillä salaliitto­teoriaansa – ”Mikä petos!” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

QAnonin ”suuri herääminen” ei toteutunutkaan: kannattajat alkoivat epäillä salaliitto­teoriaansa – ”Mikä petos!”

QAnon-salaliittoteoreetikot ovat alkaneet miettiä, onko heitä sittenkin johdettu harhaan.

20.1. 22:15

QAnon-salaliittoteorian kannattajat ovat jo viikkoja odottaneet Joe Bidenin virkaanastujaispäivää, 20. tammikuuta 2021. New York Times kertoo syynä olevan sen, että salaliittoteoreetikot uskovat tänään keskiviikkona tapahtuvaan ”suureen heräämiseen” – päivään, jolloin QAnonin profetian mukaan demokraattijohtajat pidätetään maailmanlaajuisen seksikaupan järjestämisestä ja Donald Trump päätyy jatkamaan presidenttinä vielä toisen kauden.

Tiivistettynä QAnon-salaliittoteoriassa on kyse siitä, että maailman uskotaan olevan korruptoituneen, satanistisen valtaeliitin hallussa. Tämä valtaeliitti harjoittaa pedofiliaa suuressa mittakaavassa ja rituaalimurhaa lapsia. ”Suuren heräämisen” päivänä Trumpin kuitenkin uskotaan johtavat hyvän joukot pahaa vastaan, minkä myötä muun muassa demokraattipoliitikkoja ja median edustajia pidätetään.

Keskiviikkopäivä on kuitenkin jo pitkällä Yhdysvalloissa, eikä profetian toteutumisesta ole mitään merkkejä. Joe Biden ja Kamala Harris vannoivat virkavalansa, Donald Trump lensi Floridaan Mar-a-Lagoon, eikä pidätyksiä ole tullut.

Se onkin saanut salaliittoteoreetikot miettimään sitä, onko heitä sittenkin johdettu harhaan kaikki nämä vuodet.

Washington Postin mukaan chat-sovellus Telegramin QAnon-kanavalla on jo julkaistu uusi teoria: ehkä Biden onkin ”osa suunnitelmaa”.

– Älä ole huolissasi siitä, mitä tapahtuu kello 12 (jolloin Biden vannoo virkavalansa). Katso, mitä tapahtuu sen jälkeen, yksi QAnon-vaikuttaja kirjoitti.

Washington Post ja NYT kertovat, että julkaisu täyttyi nopeasti vihaisista kommenteista pettyneiltä QAnonin kannattajilta. Lehtien mukaan kanavalle kirjoiteltiin muun muassa seuraavaa:

– Turpa kiinni nyt jo!

– Se on ohi. Valitettavasti se on ohi.

– Mikä petos!

Se, ettei mitään ”suurta heräämistä” näytä tapahtuvan, ei kuitenkaan lannistanut kaikkia. Virkaanastujaistilaisuudesta löydettiin myös erilaisia QAnoniin viittaavia merkkejä.

– Siinä ei vain ole mitään järkeä, että meitä kaikkia huijattiin, yksi salaliittoteoreetikko ihmetteli.

Misinformaatiota tutkiva Graham Brookie Atlantic Council -ajatuspajasta totesi Washington Postille, että QAnonin kannattajat ovat alkaneet tehdä yhä epäloogisempia päätelmiä maailman kehityksestä. Hänen mukaansa se on tyypillistä salaliittoteorioille: kun ne eivät osu oikeaan, harhautuksessa siirrytään seuraavaan asiaan.

QAnonin juuret ovat keskustelupalsta 4chanilla, jonne nimimerkki ”Q” alkoi julkaista salaliittoteorioita vuonna 2017. Varmaa tietoa siitä, kuka nimimerkki ”Q” on, ei ole, mutta yksi epäilty on merkittävä QAnon-vaikuttaja Ron Watkins. Keskiviikkona iltapäivällä Watkins ilmoitti Telegram-kanavalla muuttaneensa mielensä. Hän kehotti ihmisiä pitämään leukansa ylhäällä ja palaamaan takaisin normaaliin elämään niin hyvin kuin mahdollista.

– Uusi presidentti on vannonut valansa ja meidän vastuumme kansalaisina on kunnioittaa perustuslakia, hän kirjoitti NYT:n mukaan.

– Kun uusi hallinto siirtyy valtaan, muistakaa kaikki ystävät ja hienot muistot, joita loimme yhdessä viime vuosien aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?