Trump armahti 73 ihmistä – ei kuitenkaan itseään tai perheenjäseniään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump armahti 73 ihmistä – ei kuitenkaan itseään tai perheenjäseniään

Myöskään asianajaja Rudy Giuliani ei saanut armahdusta.

Valkoinen talo tiedotti Trumpin myöntäneen 73 armahdusta. Muun muassa entinen neuvonantaja Steve Bannon ja rap-artisti Lil Wayne ovat armahdettujen joukossa.­

20.1. 8:47 | Päivitetty 20.1. 9:55

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump viimeisenä päivänään Valkoisessa talossa armahtanut 73 ihmistä. Tämän lisäksi 70 tuomitun rangaistusta kevennettiin.

Trumpin omaa nimeä tai hänen perheenjäseniään ei listalla ole, vaikka Trumpin on kerrottu harkinneen myös itsensä ja perheensä armahtamista. Myöskään Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani ei ole armahdettujen joukossa.

Washington Postin mukaan Trumpin neuvonantajat ovat varoittaneet presidenttiä, että armahduksen myöntäminen presidentille itselleen olisi todennäköisesti perustuslain vastaista ja tahra hänen maineelleen. Perustuslain 2. artiklassa erikseen kielletään armahdusten myöntämisen, kun kyse on virkasyytteestä.

Lisäksi armahdus voisi kääntää republikaanisenaattoreita Trumpia vastaan tulevassa virkasyyteoikeudenkäynnissä.

Lista ei välttämättä ole lopullinen, sillä Trumpilla on armahdusvalta vielä puoleenpäivään asti paikallista aikaa.

CNN:n mukaan Trump on tehnyt päätöksiä armahduksista viime hetkellä. Näin syntyi myös Trumpin päätös olla armahtamatta itseään.

Joillakin armahduksilla presidentti on myös onnistunut yllättämään neuvonantajansa., CNN kertoo.

Yhdysvaltalaismediat kertoivat jo aiemmin, että armahdettujen joukkoon kuuluvat muun muassa Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon sekä räppärit Lil Wayne ja Kodak Black.

Sen jälkeen Valkoinen talo julkaisi tiedotteessaan kaikkien armahdettujen nimet.

Bannonia kuvataan tiedotteessa tärkeäksi konservatiiviliikkeen johtajaksi, joka tunnetaan poliittisesta älystään.

Kodak Black, oikealta nimeltään Bill K. Kapri, puolestaan saa kiitosta harjoittamastaan hyväntekeväisyydestä. Räppäri tuomittiin ampuma-aserikoksista 46 kuukauden vankeuteen ja hän on kärsinyt rangaistuksestaan puolet. Kapri on tukenut muun muassa lasten koulunkäyntiä ja päivähoitoa.

Heidän lisäkseen armahduksen sai muun muassa Anthony Levandowski, Googlen robottiautoyksikön entinen insinööri tuomittiin viime kesänä 18 kuukauden vankeuteen kauppasalaisuuksien varastamisesta. Irtisanoutuessaan Googlelta Levandowski vei mukanaan yli 14 000 tiedostoa ja vei ne uudelle työnantajalleen Uberille.

Juttua täydennetty uusin tiedoin kello 9.37.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?