Navalnyiltä kovia väitteitä Putinista: ”Venäjän suurin ryöstö” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Navalnyiltä kovia väitteitä Putinista: ”Venäjän suurin ryöstö”

Aleksei Navalnyi väittää, että Vladimir Putinin omaisuus on kertynyt mittavalla korruptiolla.

20.1. 6:29

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on esittänyt uusia väitteitä Venäjän presidentin Vladimir Putinin varallisuudesta.

Lähes kahden tunnin mittaisella videolla esitetty selvitys perustuu lukuisiin asiakirjatodisteisiin ja haastatteluihin. Video oli kuvattu ennen Navalnyin maanantaista pidätystä, ja hänen esikuntansa julkaisi videon YouTube-palvelussa tiistaina.

Videolla Navalnyi kutsuu Putinin varallisuuden kertymistä ”Venäjän suurimmaksi ryöstöksi”. Navalnyin mukaan kansalta on pumpattu ainakin 100 miljardia ruplaa (1,12 miljardia euroa) pelkästään Putinin huippusalaisen yksityispalatsin rakentamiseen Mustanmeren rannalle.

Navalnyi sanoo videolla, että luksuspalatsin rakennuttaminen on vain pieni osa kokonaisuudesta. Totuus on hänen mukaansa huomattavan paljon karumpi.

Aleksei Navalnyi palasi Saksasta Venäjälle sunnuntaina. Navalnyi pidätettiin heti Sheremetjevon lentokentällä.­

Navalnyi väittää videolla, että Putin on rahanahneudessaan todella häikäilemätön: valtionomaisuudesta ja Putinin lähipiirin miehittämien suuryhtiöiden budjeteista lypsetään korruption avulla kaikki mahdollinen, ja erilaisten sijoitusyhtiöiden kautta rahat päätyvät lopulta Putinin käyttöön.

Yhden Navalnyin kertoman esimerkin mukaan oligarkit osallistuivat suurin summin lahjoittamaan terveydenhuoltotarvikkeita usealle sairaalalle. Navalnyin mukaan lahjoituksista 35 prosenttia meni pimeänä muualle, ja 94 prosenttia tästä summasta päätyi lopulta Putinille.

Videon alussa Navalnyi korosti, että halusi videon julkaistavaksi vasta sen jälkeen, kun hän oli palannut Saksasta Venäjälle. Hän ei omien sanojensa mukaan halunnut huudella ulkomailta.

Vladimir Putin ja Sergei Tshemezov (oik.) olivat yhdessä KGB:n palveluksessa Dresdenissä jo 1980-luvulla.­

Video on haastatteluita lukuun ottamatta kuvattu entisessä Itä-Saksassa Dresdenissä. Kaupungissa, josta Putinin tie Venäjän presidentiksi käytännössä alkoi.

Putin tuli Dresdeniin Neuvostoliiton valtiollisen turvallisuuspoliisin KGB:n agenttina 1985. Muutamaa vuotta myöhemmin Putin sai kultaisen ansiomerkin KGB:n ja Itä-Saksan tiedustelupalvelun Stasin hyvien suhteiden takia.

Vladimir Putin (kesk.) ja Transneftin pääjohtaja Nikolai Tokarev (oik.) vierailivat Ust-Lugan öljysatamassa lähellä Pietaria maaliskuussa 2012.­

Stasin arkistoja penkonut Navalnyi selvitti, että KGB:n palveluksessa Dresdenissä olivat samaan aikaan myös Sergei Tshemezov (nykyinen valtionomisteisen teollisuusyrityksiä hallinnoivan Rosteh-konsernin toimitusjohtaja) ja Nikolai Tokarev (nykyinen öljy-yhtiö Transneftin pääjohtaja). Ensimmäiset suhteet oli luotu.

Navalnyin mukaan Putinin urapolku alkoi lopullisesti muokkautua vuonna 1991, kun Putin oli palannut komennukseltaan Dresdenistä Pietariin ja kun Nikolai Jegorov Pietarin yliopistosta suositteli Putinia kaupunginjohtajan toimistoon töihin.

Putin sai paikan ja sai hoidettavakseen ulkomaankaupan vientilisenssit. Se oli asema, jossa Putin pystyi Navalnyin mukaan ”varastamaan ja ottamaan lahjuksia”, sillä yritysten tarvitsemat ulkomaankaupan sallivat lisenssit olivat Putinin käsissä.

Gennadi Timtshenko ja Vladimir Putinin ystävyys alkoi jo 1990-luvun taitteessa Pietarissa öljybisneksessä.­

Samoihin aikoihin perustettiin öljyn ulkomaankauppaa varten myyntiyhtiö Gunvor, jonka kautta Neuvostoliiton viidestä suurimmasta öljy-yhtiöstä neljä myi öljynsä. Navalnyin mukaan Gunvoria pyöritti Putinin tuella Gennadi Timtshenko, ja näin Timtshenko keräsi miljardiomaisuutensa.

Navalnyi osoitti, että myös Putinilla oli salainen osuutensa Gunvorista. Se oli Putinin lapsuudenystävän Pjotr Kolbinin nimissä, ja Kolbinin nimi on putkahdellut esiin myös myöhemmissä Putinin varallisuutta ja omaisuutta käsittelevissä asiakirjoissa.

Heti Neuvostoliiton hajottua Putin sai tehtäväkseen myös Rossija-pankin uudelleenorganisoinnin. Navalnyi kertoo, että suurin osa pankin osakkaiksi tulleista oli Putinin ystäviä ja liiketuttuja.

Navalnyin mukaan Putinin lonkerot Venäjän kovimpaan bisnesytimeen ovat vahvat: Tshemezovin, Tokarevin ja Timtshenkon lisäksi Dmitri Medvedev, entinen presidentti ja pääministeri, Aleksei Miller, Gazpromin pääjohtaja, Igor Setshin, Rosneftin pääjohtaja, Viktor Zubkov, entinen pääministeri ja Gazpromin hallituksen puheenjohtaja, Juri Kovaltshuk, Rossija-pankin pääosakas, Arkadi Rotenberg, Stroigazmontazh-rakennusyhtiön perustaja... Listaa voisi jatkaa kymmeniin muihinkin yrityksiin.

Vladimir Putin ja entinen presidentti sekä pääministeri Dmitri Medvedev kuvattuna Bolshoi-teatterissa joulukuussa 2018.­

Oppositiopoliitikon on luonnollisesti kritisoitava valtaapitäviä, mutta Navalnyi myös varoittaa, että ellei toimintaan nyt puututa, kansan kuppaaminen ja korruption jatkuminen eivät pääty koskaan.

– Heillä ei ole koskaan liian paljon rahaa. Päinvastoin, he haluavat saada aina vain lisää ja lisää. Palaamme normaaliin vasta, kun emme enää siedä korruptoituneita valtaapitäviä ja kun emme valitse heitä enää vaaleissa uudelleen.

– Putin lähipiirineen haluaa elinikäisen ja kontrolloimattoman vallan. Olemme saavuttaneet pisteen, jossa ryhmä ihmisiä ei enää varasta valtiolta, vaan valtiosta itsestään on tullut rikoksenteon väline. Jos edes 10 prosenttia tyytymättömistä lähtisi kaduille, he eivät voisi enää peukaloida vaaleja, Putinin puolue häviäisi vaalit, puolueettomat oikeudenkäynnit palaisivat, nykyisenkaltainen korruptio kävisi mahdottomaksi ja asteittain kansa alkaisi elää paremmin ja se tulisi rikkaammaksi, Navalnyi paalutti.

Vladimir Putin on toiminut Venäjän presidenttinä vuodet 1999–2008 ja uudelleen vuodesta 2012 alkaen.­

Navalnyi yritettiin myrkyttää viime elokuussa Novitshok-hermomyrkyllä. Myrkyttäjiksi paljastuivat Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n agentit. Navalnyi kiidätettiin vakavassa tilassa Berliiniin sairaalahoitoon, ja Navalnyi vietti Charite-sairaalassa kuukauden.

Navalnyi palasi Venäjälle sunnuntaina, ja hänet pidätettiin heti Sheremetjevon lentokentällä, ja maanantaina hänet tuomittiin 30 päiväksi vankeuteen aiemman ehdollisen tuomionsa koeaikana tehdyistä sääntörikkomuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?