Trumpin jäähyväis­puhe julki: Kehui saavutuksiaan estoitta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin jäähyväis­puhe julki: Kehui saavutuksiaan estoitta

Yhdysvaltain 45. presidentin jäähyväispuhe on julkaistu nauhoitettuna videoviestinä.

19.1. 22:59 | Päivitetty 20.1. 0:48

Valkoinen talo julkaisi Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin jäähyväispuheen nauhoitettuna videoviestinä myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa.

Puheessaan Trump toivoi kansalaisten rukoilevan Joe Bidenin uuden hallinnon puolesta. Hän ei kuitenkaan edelleenkään maininnut seuraajaansa nimeltä.

– Tällä viikolla astuu virkaan uusi hallintomme ja rukoilemme sen menestyvän pitäessään Amerikkaa turvallisena ja vauraana. Nyt kun valmistaudun siirtämään vallan seuraavalle hallinnolle keskiviikkona puolilta päivin, haluan teidän tietävän, että käynnistämämme liike on vasta alkutaipaleella, Trump sanoi.

– Toivomme heille kaikkea parasta. Toivomme myös, että heillä on onnea. Erittäin tärkeä sana, hän jatkoi.

Trump listasi puheessaan suurimmaksi osaksi hallintonsa saavutuksia. Hän muistutti muun muassa olevansa ensimmäinen presidentti vuosiin, joka ei ole käynnistänyt uutta sotaa virkakautensa aikana. Trump mainitsi olevansa tästä saavutuksesta ”erityisen ylpeä”.

Hän kehui puheessaan myös Kiinaa vastaan osoittamaansa kovuutta. Trump sanoi saaneensa aikaan ennennäkemätöntä kansainvälistä painetta Kiinaa kohtaan.

– Elävöitimme liittolaisiamme ja kokosimme maailman kansat Kiinaa vastaan, mitä ei ole koskaan aiemmin tehty, Trump sanoi.

Trump listasi hallintonsa saavutuksiin myös muun muassa ”maailman historian mahtavimman talouden” luomisen sekä koronavirusrokotteen nopean kehittämisen.

Trump nosti puheessaan esille myös tammikuun 6. päivänä Washingtonissa Capitol-kukkulalla nähdyt väkivaltaisuudet, jotka hänen mukaansa kauhistuttivat kaikkia amerikkalaisia.

– Poliittinen väkivalta on hyökkäys kaikkea sitä vastaan, mitä me vaalimme amerikkalaisina. Sitä ei koskaan voida suvaita.

Trumpin mukaan nyt jos koskaan on amerikkalaisten aika yhdistyä jaettujen arvojen mukaisesti sekä noustava kahtiajaon yläpuolelle.

Puheessaan Trump kiitteli myös vuolaasti puolisoaan Melania Trumpia, lapsiaan, salaista palvelua, hallinnon jäseniä ja Valkoisen talon henkilökuntaa. Hän kiitti myös varapresidenttiään Mike Penceä, jonka kanssa välit ehtivät tulehtua vielä aivan virkakauden loppumetreillä.

– Haluan myös kiittää varapresidenttiäni Mike Penceä, hänen ihanaa vaimoaan Karenia sekä koko Pencen perhettä, Trump sanoi.

Kiitoksensa saivat myös Yhdysvaltain kansalaiset.

– Ennen kaikkea haluan kiittää amerikkalaisia. Teidän palvelemisenne presidenttinä on ollut sanoinkuvaamaton kunnia. Kiitos tästä uskomattomasta etuoikeudesta.

– Meidän ei tule koskaan unohtaa, että vaikka amerikkalaisilla tulee olemaan aina erimielisyyksiä, olemme uskomattomien, kunnollisten, uskollisten ja rauhaa rakastavien ihmisten kansakunta. He kaikki haluavat vain maamme menestyvän, kukoistavan ja menestyvän.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?