Trumpilta odotetaan virkakautensa viimeisinä tunteina isoa joukkoa armahduksia – listalla julkkis­räppäreitä ja valko­kaulus­rikollisia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpilta odotetaan virkakautensa viimeisinä tunteina isoa joukkoa armahduksia – listalla julkkis­räppäreitä ja valko­kaulus­rikollisia

Presidentti Trumpin odotetaan virkansa viimeisinä tunteina myöntävän ison joukon armahduksia, jollaisen saavista osa saattaa joutua velkaan vastapalveluksesta.

Yksi Trumpin loppuvuodesta armahtamista oli FBI:lle venäläiskontakteistaan valehdellut entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn (oik.).­

18.1. 21:56

Presidentti Donald Trump valmistelee jopa 100 armahduksen myöntämistä hallintonsa loppusuoralla. Tiistai on Trumpin viimeinen kokonainen työpäivä Valkoisessa talossa.

CNN:n ja Washington Postin mukaan armahduslistalla on muun muassa valkokaulusrikollisia ja julkkisräppäreitä, mutta ei ilmeisesti presidentti Trumpia itseään.

Armahduslistat ovat jo valmiina ja ne julkistetaan maanantaina tai tiistaina, kertoo media.

Trump työsti sunnuntaina suurimman osan päivää vävypoikansa Jared Kushnerin, tyttärensä Ivanka Trumpin ja muiden avustajiensa kanssa armahdusehdotuksia.

Trumpin hallinnossa armahdushakemuksen tie presidentin pöydälle on usein käynyt lähipiirin kautta, eikä oikeusministeriön arviointiprosessille ole välttämättä annettu painoa.

Trump on myöntänyt armahduksia kiihtyvään tahtiin kautensa loppuessa. Osa armahdetuista on ollut Trumpin lähipiiriä. Nytkin odotetaan, että osa Trumpin armahduspäätöksistä tehdään silmällä pitäen hänen presidenttikautensa jälkeisiä aikoja. Trumpin arvellaan hyötyvän armahduksista.

– Hän tekee palveluksia odottaen niistä vastapalveluksia, totesi CNN:n lähde.

Trump on tiettävästi pohtinut voisiko hän ennaltaehkäisevästi armahtaa oman perheensä jäseniä, avustajiaan kuten Rudy Guilianin tai jopa itsensä.

Kongressin valtaus tammikuun alussa kuitenkin vaikeutti suunnitelmia. Valtauksen jälkeen Trumpin avustajat varoittivat yrityksistä armahtaa itseään, koska se antaisi kuvan hänen mahdollisesti syyllistyneen johonkin. Avustajat ovat myös vedonneet, ettei Trump armahtaisi ketään kongressin valtaukseen osallistuneita.

– Useat anovat presidenttiä armahtamaan valtaajia. Sellainen olisi väärin, huomautti Trumpin liittolainen, senaattori Lindsey Graham sunnuntaina.

Trump on tähän mennessä armahtanut 94 ihmistä, heistä 49 jouluviikolla. Armahdetuista useimmat ovat Trumpin lähipiiristä tai poliittisia liittolaisia.

Trumpia lähellä olevat ihmiset ovat rahastaneet kymmeniätuhansia dollareita presidentillistä armahdusta toivovilta, New York Times -lehti kertoi sunnuntaina.

Lehden mukaan ei kuitenkaan ole laitonta maksaa presidenttiä lähellä olevalle taholle armahduksen edistämisestä. Siitä ei lehden mukaan ole viitteitä, että rahaa olisi tarjottu presidentille itselleen.

New York Timesin mukaan Trumpin toiminnalle ei juuri löydy vertailukohtia. Lehti nostaa kuitenkin esille Bill Clintonin, joka myönsi presidenttikautensa loppumetreillä vuonna 2001 noin 170 armahdusta tai tuomion lievennystä. Myös tuolloin tuli esiin, että osa armahdusta hakevista oli maksanut eri tahoille asian edistämisestä.

Clintonin toimintaa pidettiin totuttuja sääntöjä venyttävänä. Hän kuitenkin myönsi armahduksia lähinnä ihmisille, joiden hakemukset oikeusministeriö oli arvioinut.

Trumpin hallinnossa armahdushakemuksen tie presidentin pöydälle on puolestaan usein käynyt lähipiirin kautta, eikä oikeusministeriön arviointiprosessille ole välttämättä annettu painoa, lehti vertaa.

Monet Trumpilta armahduksen saaneista eivät olleet edes laittaneet anomusta vireille, mikä rikkoo oikeusministeriön vaatimuksia siitä, että anoja täytyy ensin myöntää rikoksensa ja osoittaa katumusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?